skwiks schreef:
(Album – Warner) Hollywood regisseur Michael Bay staat bekend om z’n overmatige gebruik van explosies in films. Als het verhaaltechnisch te mager is, dan lost de beste man dit op door zo veel mogelijk explosies in een film te krijgen. Sterker nog, zijn laatste negen rolprenten (Pearl Harbor tot Transformers: Dark of the Moon) tellen elk gemiddeld zo’n 110,22 explosies. Absolute uitschieter hierbij is zonder meer zijn laatste film, die werd opgeleukt met maar liefst 283 explosies (bron!). De kwaliteit is niet erg hoog, maar het spektakel spat van het scherm af, en ook belangrijk; het verkoopt.
Het Britse Muse is eigenlijk net zo. De authenticiteit is niet te noemen, maar door de muzikale explosies weet het trio uit Teighnmouth enige spanning te creëren. Dit was bij The Resistance reeds het geval, maar bij opvolger The 2nd Law is dit nog erger. De experimenteerdrift is volledig op hol geslagen. In de albumteaser waren dubstep-invloeden te horen en sprak men al over Muse’s dubstep album (het hokje Musestep kwam zelfs voorbij).
The 2nd Law klinkt eigenlijk als een Michael Bay film en laat zich precies zo luisteren. Elke track lijkt net weer een andere scène. De orkestrale albumopener ‘Supremacy’ is groots en de eerste explosies vinden hier al plaats, het nummer zou een prima opener voor een film kunnen zijn . De plaat schiet alle kanten op, net als een film van Bay. Naast het orkestrale aspect weten de heren ook funk (‘Panic Station’), zwakke electro (‘Follow Me’) en mainstream 2012 dubstep (‘Unsustainable’) op de oren van de luisteraar af te vuren. Pluspuntje: de baslijn van eerstgenoemde track klinkt best lekker.
Muse zou Muse niet zijn als invloeden van andere bands er niet heel dik bovenop zouden liggen. Zo lijkt de band op ‘Survival’, ‘Explorers’ en ‘The Big Freeze’ meer dan ooit een kopie van Queen. Niet alleen dat, maar ook invloeden van U2’s Achtung Baby, George Michael (echt!), de soundtrack van Jesus Christ Superstar, Led Zeppelin, David Bowie, de James Bond themesong en klassieke muziek zijn erg goed hoorbaar.
M'n hele recensie lees je hier:
Muse – The 2nd Law | ROAR E-Zine - roarezine.nl
Had je nog meer voor de hand liggende comments neergepend dan? Ik heb alles in deze recensie elders al gelezen, behalve dan het vermelden van het aantal explosies van de laatste film van Michael Bay. Wow, nuttige info in een recensie van een CD. Maar kan ik jouw recensie dan nu ook als goedkoop jatwerk wegzetten?
Ik blijf erbij dat het dwangmatig vergelijken van bands die eigenlijk totaal niet in een hokje te proppen zijn met andere bands en invloeden een goedkope manier is om eigenlijk toe te geven dat je geen idee hebt wat je er mee aan moet.
Muse klinkt namelijk uiteindelijk vooral als Muse, zoals Queen (5 euro in de pot) vroeger ook vooral als Queen (10 euro) klonk, ondanks het gebruik van 100.000 verschillende invloeden en verschillende sounds.