Golden Earring - Live in Ahoy 2006 (2006)

Label: Universal

1. Skyscraper Hell of a Town (4:49)
  2. Another 45 Miles (3:31)
  3. Watcha Gonna Do (When the Levee Breaks) (3:26)
  4. Twilight Zone (8:26)
  5. Save Your Skin (7:18)
  6. Are You Receiving Me? (8:03)
  7. Smoking Cigarettes (3:52)
  8. Just a Little Bit of Peace in My Heart (4:22)
  9. Kill Me Ce Soir (4:51)
  10. Gambler's Blues (4:12)
  11. Going to the Run (3:59)
  12. Radar Love (10:42)
  13. She Flies on Strange Wings (7:41)
avatar van B.Robertson
Een aardig zoethoudertje om de wachttijd tussen Millbrook U.S.A. en het nieuwe album te overbruggen en als live-album geslaagder dan The Last Blast of the Century. Hoofdgerecht van Live in Ahoy is eigenlijk de DVD, maar die heeft bij mij de speler nog niet gezien. Slechts bij uitzondering kijk ik muziek-DVD's want het is niks voor mij om de hele tijd stil te zitten voor het beeld. Met de DVD Jan Akkerman Live lukt me dat wel maar dat is dan ook een zitconcert. De bijgeleverde CD van Live in Ahoy is wel meerdere keren in de speler geweest. Er staan negen nummers minder op dan de DVD, maar ik vind het niet erg om standaardnummers als When the Lady Smiles, Johnny Make Believe en Long Blond Animal een keer niet te horen. Johnny Make Believe heb ik nooit wat aangevonden en ik ben flauw van dat middenstuk in Long Blond Animal.
Van wat er wel valt te horen zijn Save Your Skin en Are You Receiving Me de hoogtepunten. Heb dat zelf nog een keer meegemaakt dat ze laatstgenoemde speelden en dat was genieten! Halverwege komt er met tracks 7 t/m 9 een akoustisch blok. Kill Me Ce Soir had ik liever in een electrische uitvoering gehoord, maar Smoking Cigarettes en Just a Little Bit of Peace in My Heart, uit hun tijd als Golden Earrings, komen goed tot hun recht. Het nieuwe nummer Watcha Gonna Do (When the Levee Breaks) heeft hun laatste studio-album overigens niet gehaald.

avatar van haythijs
Dat nummer was ook niet geheel vd Earring zelf, is geschreven door Frank Carillo en komt dan ook voor op het album van hem en George Kooymans: On Location.
Vond het destijds wel een lekker nummertje in de set.

avatar van Rogyros
Hoe heet dat nummer op 'On Location'?

avatar van Von Helsing
Volgens mij staat het nummer op het album "Bad Out There" van Frank Carillo en niet op "On Location".

avatar van haythijs
Oeps ja klopt! Ik ben ff in de war met het nummer Sound I've never heard.

avatar van Rogyros
Aahh, vandaar. Ik kon het al niet vinden!

avatar van haythijs
Idd totaal mijn fout! het nummer werd wel door de Earring gespeeld en ook tijdens de optredens van Kooymans en Carrilo, net als Soun I've never heard. Ik vrees dat ik daar de mist in ben gegaan en iets door elkaar gehaald heb

avatar van ricardo
Mooi concert dit, zo spelen ze nu nog steeds.

Wil je een dvd van the earring hoe ze nu ongeveer nog spelen, dan is deze waarschijnlijk de beste keuze.

Machtige band, eigenlijk enorm onderschat, ze zijn voor mij de nederlandse rolling stones en dat is zeker een compliment!

Beste nederlandse band ever in mijn opinion.

Het mooiste vind ik nog dat ze als een stel boerenlullen op het podium staan en volgens mij niet eens het idee hebben hoe goed ze wel niet zijn.

In 1973 waren ze in amerika de hoofdact en kiss was het voorprogramma, zegt genoeg over hun bescheidenheid vandaag de dag vinnik.

Goede band, en ben blij dat ze nog steeds optreden vandaag de dag!

Ze treden nog steeds op in kleine plaatsen als zuidlaren en assen b.v, zegt genoeg over hun "gewone nederlandse gedrag"

avatar van haythijs
Ze zijn groot in Nederland en volgens mij zijn de meesten daar wel over eens. Hooguit de hedendaagse jeugd, die kent hem nog amper. Wellicht via een cd/lp/poster van pap of mam of de clinics van die drummer of die man met zonnebril. Maar ik heb niet het idee dat er hier in NL aan hun status getwijfeld wordt of dat er sprake is van onderschatting. Ze hebben een fiks aantal klassiekers op hun naam, en nog steeds een grootse livereputatie. Hooguit niet meer zo in de picture als in de 60/70/80 en begin 90s. Daarvoor is het lijntje met de hedendaagse trend gebroken, wat ook wel voor de Stones geldt. Daarin zijn ze idd identiek, de een wereldwijd, de ander vooral achter de dijken

Overigens speelde Kiss niet zozeer in hun voorpogramma, de band stond zelf als voorprogramma waar ook Kiss bij was geboekt. Acts als Ted Nudgent of Aerosmith namen meerdere bands destijds mee als ze on tour gingen, de Earring was er dan bv 1 van en dat gold ook voor Kiss, maar ook Santana, Doobie Brothers Bad Company, ze speelden ook wel eens samen met Rush. Kiss speelden dan soms eerder als de Hagenezen , dus je zou kunnen zeggen dat zij de show openden waarna oa de Earring kwam en de andere acts.
Later is dit een eigen leven gaan leiden als dat Kiss het voorprogramma van de hoofdact Earring was. Ergens in een fanclubblad in de jaren 90 wordt dit door Rinus uitgelegd hoe dit zat met bv Kiss.
Volgens mij waren ze in 1973 niet eens echt een hoofdact in de USA, ze waren eerst met The Who op pad, als voorprogramma. Ze scoorden natuurlijk wel flink met Radar Love en Moontan. Eigenlijk werd Radar Love groter dan henzelf.
Als je dus over eventuele tekort aan erkenning wilt hebben wat de Earring betreft, is dat hun status en succes in het buitenland. Daarvoor hebben ze net te weinig gebracht, lees hits afgeleverd en niet de status bereikt die ze hier wel hebben. De optredens ( al dan niet als supportact) verliepen altijd wel prima, die reputatie hebben ze wel.
Zoals je zegt, redelijke nuchtere types gebleven, hoewel ze in de jaren 70 ook wel werden betigt van bepaalde sterallures.
Straatschoffies op leeftijd die met een bepaalde attitude nonchalant, hautain maar ook zeer dynamisch gedreven en energiek tekeer gingen, en soms nog gaan op hun leeftijd.

avatar van ricardo
Mooi bericht met veel informatie, altijd super, mensen die zoch er verder in verdiepen.

Inmiddels opnieuw uit op 2lp met dank aan weer MoV. Prima optreden destijds waarbij opvalt dat de songs steviger klinken dan je wellicht gewend bent. Voor mij een absoluut pluspunt jazeker. Setlist ware prima.

avatar van vielip
Ja deze heb ik op cd. Ligt in de auto waar ie zo nu en dan in de spelert gaat. Prima setlist met wat afwijkende nummers die niet heel vaak op de setlist staan. Mooi dat MoV het op vinyl heeft uitgebracht!