menu

The Boomtown Rats - A Tonic for the Troops (1978)

mijn stem
3,22 (32)
32 stemmen

Ierland
Rock
Label: Ensign

  1. Like Clockwork (3:38)
  2. Blind Date (3:21)
  3. (I Never Loved) Eva Braun (4:36)
  4. Living in an Island (3:07)
  5. Don't Believe What You Read (3:07)
  6. She's So Modern (2:56)
  7. Me and Howard Hughes (3:11)
  8. Can't Stop (2:19)
  9. (Watch Out for) the Normal People (2:53)
  10. Rat Trap (4:51)
  11. Neon Heart [John Peel Radio Session] * (4:08)
  12. Do the Rat [B-side] * (3:20)
  13. D.U.N. L.A.O.G.H.A.I.R.E. [B-side] * (2:15)
  14. Rat Trap [Live in Stoke] * (5:49)
toon 4 bonustracks
totale tijdsduur: 33:59 (49:31)
zoeken in:
3,5
iets minder als de 1e , maar ook een lekkkere rock plaat ..

avatar van vigil
4,0
Ja dat vind ik ook, ik snap al die lage gemiddeldes bij BR platen niet zo eigenlijk.

avatar van Dibbel
Ik ook niet.
Van Rat Trap heb ik het 7"-singeltje nog. Geweldig nummer.

avatar van BoyOnHeavenHill
3,5
Een beetje minder punky en een beetje meer à la 10cc met verschillende stijlen en lekker satirische en scherpe teksten. Net als bij hun debuut had ik dit album als vinylplaat met een andere tracklisting, namelijk nummers 4 en 6 omgewisseld, hetgeen iets logischer is aangezien She's so modern een single was. De meeste mensen kennen deze band van I don't like Mondays, maar Rat trap was in november 1978 hun eerste Engelse nummer-1-hit.

avatar van BoyOnHeavenHill
3,5
Inmiddels is de tracklisting aangepast, met alle 10 de oorspronkelijke vinylnummers weer op hun juiste plek.

avatar van RonaldjK
4,0
Het debuut van The Boomtown Rats uit Dublin was al succesvol in het Verenigd Koninkrijk, van dit A Tonic for the Troops worden maar liefst drie hitsingles getrokken. Tot de Nederlandse hitlijsten dringt niet door dat She's So Modern in mei 1978 #12 haalt, gevolgd door Like Clockwork (drie weken #6 in juli) en Rat Trap (#1 in november). Het album haalt er in juli #8, waarmee de groep definitief een grote naam is.

Opgenomen voor Ensign/WEA in de Relight Studio in het Nederlandse Goirle, geproduceerd door Robert Mutt Lange. Wat klinkt is opgewekte en felle pop, met zwierige toetsenpartijen van Johnnie Fingers welke aan die bij Elvis Costello doen denken.

Op kant 1 is Like Clockwork een pittig gitaarnummer, waarna Blind Date met zijn stampende gitaarriff teruggrijpt op de Britse glamrock van vijf jaar eerder.
In het energieke en van tempowisselingen voorziene (I Never Loved) Eva Braun is Adolf Hitler aan het woord over zijn levensgezellin. Het heeft een zwart-komische tekst waarin hij zich probeert vrij te pleiten van zijn misdaden, waarop zijn luisteraars reageren: "I never heard all the screams - oh no? I never saw the blood and dirt and gore - oh yeah? That wasn't part of the dream - yes, we see! Of maps and generals and uniforms. I'd always like the big parade, I always wanted to be adored, In '33 I knew I had it made".
In Living in an Island klinkt ska door, met zijn dominante koortjes en orgellijntjes is het opnieuw genieten en Don't Believe what You Read is opnieuw uptempo en melodieus.

Op kant 2 zet die lijn zich voort met heerlijk scheurende gitaarpopliedjes, waarbij Me and Howard Hughes iets ingetogener is met opnieuw melodische kwaliteiten en (Watch Out for) The Normal People nog het meest weg heeft van punk. Een heerlijk album vol mild scheurende gitaar, frisse toetsen en energieke muziek.

Mijn reis door de albums achter mijn afspeellijsten met new wave en verwante muziek kwam vanaf de eveneens tweede van Buzzcocks en vervolgt met pubrock van Dr. Feelgood.

avatar van gaucho
Altijd wel een zwak gehad voor de Boomtown Rats, al heb ik er behalve een verzamelaar nooit een regulier album van gekocht of beluisterd. Ik heb wel een aantal singles en het staat me bij dat ik Like clockwork destijds uit de uitverkoopbakken heb gevist, nadat ik het één of twee keer op de Nederlandse radio voorbij had horen komen. Het nummer deed me denken aan 10cc, destijds een van mijn favoriete bandjes. Later volgden ook I don't like mondays (natuurlijk), Someone's looking at you, Banana republic en Never in a million years. En eigenlijk zijn dat stuk voor stuk songs die weinig met punk uitstaande hebben, maar vooral getuigen van een brede muzikale interesse en een voorkeur voor breed uitwaaierende popsongs. En soms een reggaenummertje, maar dat deed vrijwel iedereen in de tweede helft van de jaren zeventig.

Natuurlijk wist ik wel dat 'kenners' deze band indeelden bij de new wave, en aanvankelijk zelfs bij de punk (op basis van de Britse nummer 1-hit Rat trap begrijp ik dat ook wel een beetje). Maar net zoals bijvoorbeeld The Stranglers stonden ook de Boomtown Rats model voor het feit dat de term 'new wave' wel voor heel veel verschillende invloeden stond en daardoor op den duur ook beperkt houdbaar bleek.

Gast
geplaatst: vandaag om 20:11 uur

geplaatst: vandaag om 20:11 uur

Let op: In verband met copyright is het op MusicMeter.nl niet toegestaan om de inhoud van externe websites over te nemen, ook niet met bronvermelding. Je mag natuurlijk wel een link naar een externe pagina plaatsen, samen met je eigen beschrijving of eventueel de eerste alinea van de tekst. Je krijgt deze waarschuwing omdat het er op lijkt dat je een lange tekst hebt geplakt in je bericht.

* denotes required fields.

Let op! Je gebruikersnaam is voor iedereen zichtbaar, en kun je later niet meer aanpassen.

* denotes required fields.