Tool - Opiate (1992)

Label: Zoo

1. Sweat (3:47)
  2. Hush (2:48)
  3. Part of Me (3:17)
  4. Cold and Ugly [Live] (4:09)
  5. Jerk-Off [Live] (4:25)
  6. Opiate (6:08)
  7. The Gaping Lotus Experience (2:21)

avatar van jurado
ZAP! schreef:
Allicht beter.

De originele is al niet geweldig maar deze vind ik echt verschrikkelijk.

avatar van ZAP!
juradoDat kan ook, ik vind 'm beter te doen. Maar geweldig is wat anders.

avatar van Ernie
Niet zo eerlijk om te vergelijken maar ben echt wel onder de indruk van deze Opiate wat ik hoegenaamd niet ben van Fear Inoculum.
2 uitersten in hun discografie, dat weet ik, maar deze heeft eigenlijk alles wat ik mis op Fear Inoculum. Part of me kende ik nog niet Maar heb het wel live gezien vorige zomer en vond het direct een topper. Dat voelde ik niet echt met het nieuwe werk toen ze Descending en Invincible ten gehore brachten op datzelfde optreden. De stijlbreuk, beetje fout verwoord, zal me dus echt gewoon niet liggen.
De lange uitgesponnen stukken ontbreken dan wel op deze EP maar de songs staan er wel en het zangwerk is erg sterk en een mooie voorbode op al het moois dat nog ging komen. Ook muzikaal lekker hard en eigenlijk ontbreekt gewoon de opbouw die ze op Aenema en Lateralus erbij voegden. Enkel nog Salival te gaan nu

avatar van Korreltje Zout
Staat nu op Spotify. Het nummer duurt ruim 9 minuten!

avatar van MarkS73
Jee, wat gaaf zeg...
In die dertig jaar dat ik nu naar Tool luister zijn er ook maar weinig bands die mij zo enorm kunnen laten uitkijken naar een nieuwe release. Misschien ook wel omdat ze niet zo veel releasen...:)

avatar van THEMARSVOLTA
Middenstuk doet aan Pneuma denken. Had zo op Fear Inoculum kunnen staan. Nieuwe muziek van Tool is altijd fijn.

Zelden vind ik een EP voor het debuutalbum van een artiest echt de moeite waard. Ze bevatten vaak nummers die ook op het debuut verschijnen, maar minder goed uitgevoerd. Op Opiate bewijst Tool dat dit niet altijd het geval hoeft te zijn. Ze zijn meer recht toe recht aan, het blijft van begin tot eind boeien, en het is een stuk beter dan ik had verwacht. De albums van Tool kende ik al goed, deze EP niet, ik heb er geen spijt van deze week om hem een aantal keren afgespeeld te hebben. In eerste instantie gewaardeerd op 3,5 sterren, toch nog maar verhoogd naar 4, de nummers zijn te goed om lager te geven.