A Tribe Called Quest - Midnight Marauders (1993)

Label: Jive

1. Midnight Marauders Tour Guide (0:45)
  2. Steve Biko (Stir It Up) (3:11)
  3. Award Tour (3:46)

met Trugoy the Dove

4. 8 Million Stories (4:22)
  5. Sucka Nigga (4:05)
  6. Midnight (4:23)

met Raphael Saadiq

7. We Can Get Down (4:19)
  8. Electric Relaxation (4:03)
  9. Clap Your Hands (3:16)
  10. Oh My God (3:30)

met Busta Rhymes

11. Keep It Rollin' (3:06)

met Large Professor

12. The Chase, Pt. 2 (4:02)
  13. Lyrics to Go (4:10)
  14. God Lives Through (4:15)
  15. Hot Sex * (2:48)
avatar van IllumSphere
Ik ken A Tribe Called Quest al wat langer dan vandaag, maar heb nog nooit een volledige plaat van hen gehoord. Daar heb ik dus vandaag verandering in gebracht en het beviel me zodanig dat ik dit een enorm fijne plaat vind die ik zeker nog een paar keer wil draaien. Ik hou wel van die luchtige sfeer die bepaald wordt door de samples, de nodige scratches en het feit dat de groep het nooit heeft over de harde wereld waarin zij zich bevinden. Ik heb trouwens ooit gelezen dat dergelijke luchtigheid een soort van relativering was voor wat de groep zag en ook voelde. En dat was in de jaren '90 - in hoeverre ik daar enige kennis van heb - origineel te noemen.

avatar van Shelter
native tongue heet de groep die een soortgelijk geluid uitbracht.
De La Soul, Jungle Brothers, Black Sheep, Digable Planets hebben allemaal ook dat zelfde 90's hiphop meets jazz geluid

avatar van nega
op vinyl nu

@nega, nice!

avatar van Holla
Helaas kan ik van deze gek genoeg nog niet echt genieten :O.

avatar van Ernie
dat is een groot werkpunt toch man A tribe called quest staat altijd in mijn top 10 van hiphopgroepen en ik zou nog niet eens weten met welke plaat want de eerste 3 zijn legendarisch goed! Meer luisteren want bij mij heben ze ook wat moeten groeien

avatar van Jar0on
Gezien jou smaak MOET hij jou wel bevallen, ik zou zeggen probeer nog een paar keer want je gaat er zeker van houden!

avatar van Holla
Top heren, dan ga ik dit zeker doen. Dan ga ik mijn vrijdagochtend al besteden aan The Low End Theory en mijn zaterdag aan deze. Ik lees overal van mensen die in mijn ogen een geweldige smaak hebben deze 2 albums, en ik heb het al vaak geprobeerd te beluisteren. Maar tot mijn grote spijt is het kwartje nog niet zo erg gevallen, maar dat had ik ook met Pete Rock & CL Smooth (al ging dat een stuk sneller als bij ATCQ).

avatar van niels94
Deze is bij mij de afgelopen twee jaar ook zeker gegroeid, maar nooit tot het punt dat ik het werkelijk fantastisch vond. Ja, losse nummers, maar het geheel zeker niet. Het kan dus

avatar van Holla
Voorlopig zijn losse nummers dus ook niet alles, maar ik heb het idee dat ik het niet echt een eerlijke kans heb gegeven, net als The Low End Theory overig. Ik moet het gewoon wat meer beluisteren allemaal denk ik

avatar van NastyOnWax
Super album dit. Bij de eerste luisterbeurt voel je al gelijk dat dit tegen de 5 aan zit. Voorlopig krijgt het nog maar een 4,5 maar dat kan zeker nog groeien.

avatar van IllumSphere
Sinds mijn eerste luisterbeurt is deze plaat een genot om aan te horen en kan ik de kwaliteit van deze muziek absoluut niet ontkennen. Ik durf zelfs te zeggen dat deze plaat ondanks mijn gebrek aan kennis inzake het genre één van de betere hip-hop platen is die ik al gehoord heb. Niveautje Illmatic en Enter the Wu-Tang (36 Chambers) en zal deze plaat uiteindelijk ook in mijn collectie LP's verschijnen.

jij luisterde vroeger toch naar hiphop, fightformore?

avatar van Bijdevaate11
In zijn geheel geluisterd, maar het kan mij toch niet helemaal bekoren... Voor een deel omdat ik Hip-Hop totaal niet kan waarderen. Toch vind ik dit persoonlijk nog niet heel slecht, er zitten best een paar fijne beats en leuke samples in.

avatar van Shelter
Ik vergeef je omdat je ook uit Emmeloord komt

avatar van jurado
Bijdevaate11 schreef:

...jammer om te lezen als Emmeloorder zijnde.

avatar van Shelter
Gewoon 3 mensen uit Emmeloord hier, ik moet echt stoppen met zeggen "I come from Emmeloord, you dont know it its a shithole in the north".

OT: de fijne beats en leuke samples kan ik me in vinden, wellicht toch eens ook kijken naar de rhymes en vooral de flow op de beat. Al moet ik zeggen als niet-hiphop lover is dat ook niet makkelijk. Als je mij vraagt te luisteren naar ingenieuze beats in club muziek wordt het ook lastig

avatar van Bijdevaate11
Haha wel opvallend 3 emmeloorders ja Maar ook goed dat de smaken in ons shithole nog een beetje verschillen

avatar van Niek
Sinds lange tijd weer eens opgezet en hij blijft onverminderd goed. Ken weinig platen met zoveel humor..

'Damn Phife, you got fat' 'Yeah, I know it looks pathetic'
'Making love to the mic, like Jarobi on the phone'
'Mac Donalds, rock rock on'

avatar van dielinquent
Wat mij betreft misschien wel de beste hiphop plaat ooit uit misschien wel het beste hiphop jaar ooit. Helemaal grijsgedraaid met dank aan villa 65. Ik zou 1,2,3 niet weten welk album beter is dan deze.

avatar van party
Wauw ook dit album klinkt heel erg nice. De teksten van q-tip spreken me heel erg aan, de beats zijn heel erg netjes. Een top plaat dit.

Azaad
Ken weinig (Hiphop)albums die van begin tot eind zo'n consistent hoog niveau aanhouden. Werkelijk nergens ook maar een dipje in de kwaliteit. Met recht een klassieker. En niet alleen dat; één van de beste albums die ik ken. Period.

avatar van leatherhead123
Hoewel bij vlagen lekker, heb ik nooit echt begrepen wat iedereen nou zo geweldig vind aan TCQ, in het speciaal dit album. Luistert wel vlotjes weg allemaal, maar vind er maar weinig nummers echt bovenuit springen.

Vind Phife verder veruit de beste rapper van de twee; Q-Tip met zijn Alvin and the Chipmunks stemmetje werkt me soms zelfs nogal op de zenuwen.

Mijns inziens lang niet zo goed als velen andere klassiekers.

avatar van equalsthree
Een van mijn favorieten. Heerlijk rustig, vermakelijk en je kan het voor iedereen draaien!

Zwakke rijmschema's, weinig bijzondere lyrics en alles lijkt te veel op elkaar. Snap werkelijkwaar helemaal niks van dit gemiddelde.

avatar van Shelter
Rijmschema is idd niet heel ingewikkeld, maar ook niet niveau lil Wayne of zo. De lyrics waren voor die tijd bijzonder omdat het topics van dagelijkse leven waren ipv gangsta stories ook is de flow toch behoorlijk relaxed. Het lijkt in die zin op elkaar omdat deze groep een eigen geluid had altijd herkenbaar. Maar vind het per song toch duidelijk van elkaar onderscheiden, wellicht ff wennen aan de stijl?

avatar van Linius
De samenwerking tussen Tip en Phife is gewoon on point. Tip's flow is voor mij ongeëvenaard. Briljante jazz samples, scherpe teksten. wat valt er niet te snappen aan het gemiddelde zeg ik dan.

avatar van Arrie
snooppac schreef:

De teksten zijn misschien niet per se bijzonder, maar wel gewoon erg vermakelijk en grappig, met een leuke wisselwerking tussen de twee rappers. Ook één van de meest sympathieke rapgroepen die ik ken. Alles lijkt inderdaad wel wat op elkaar, maar dat kan je ook een 'herkenbare stijl' noemen. En ik vind het een heerlijke stijl dus heb ik niet heel erg behoefte aan variatie.

Maar als de stijl je minder ligt, kan ik me voorstellen dat het snel gaat vervelen, ja.

Super triest dat Phife is overleden. 'I like 'em brown, yellow, Puerto Rican or Haitian' is nog steeds 1 van m'n favoriete lines ooit. RIP.

avatar van Niek
IP050 schreef:
Haitian'
Ik verstond altijd 'Asian'..
Enfin, komende tijd inderdaad maar weer eens wat Tribe-platen draaien, met Low End Theory voorop, maar deze komt vast ook langs. Waren Tip en Phife ondertussen al weer helemaal on good terms trouwens?