Neil Young - After the Gold Rush (1970)

Canada
Rock / Folk
Label: Reprise

1. Tell Me Why (3:01)
  2. After the Gold Rush (3:49)
  3. Only Love Can Break Your Heart (3:07)
  4. Southern Man (5:42)
  5. Till the Morning Comes (1:17)
  6. Oh Lonesome Me (3:53)
  7. Don't Let It Bring You Down (3:01)
  8. Birds (2:32)
  9. When You Dance I Can Really Love (3:45)
  10. I Believe in You (3:28)
  11. Cripple Creek Ferry (1:33)
  12. Wonderin' * (2:12)
  13. Wonderin' [Alternate Version] * (1:55)
avatar van lebowski
Ik zal eerlijk zijn en slechts één stem uitbrengen, maar wanneer komt deze schijf in de top 100? Zo mooi, zo authentiek, zo verschrikkelijk veel beter dan Acda & De Munnik (nr 57) en Counting Crows (nr 33)

avatar van gemaster
Het gaat bij de top 100 niet om stemmen, maar om persoonlijke top 10's. Dus je moet mensen overhalen deze plaat in hun top 10 te zetten.

beaster1256
deze plaat is een klassieker en dus een dikke 5

avatar van gemaster
Ik vind dit tot nu toe de minste Neil Young die ik heb beluisterd. Ik krijg hier minder gevoel bij dan bij 'On The Beach' en 'Harvest'. Mijn favoriete nummer is het beginnummer.

After The Goldrush is 1 van de beste Neil Young platen.

Deze en Harvest zijn z'n bekenste albums, er staan hier geweldige nummers op, voorbeelden zijn: Tell Me Why, After The Goldrush, Southern Man, Birds en I Believe in You.

Iemand die dit album minder dan 4 sterren geeft (en ik respecteer persoonlijke meningen) moet gewoon veel beter luisteren naar de teksten en de melodieen.

5 sterren die ongein.

avatar van Music4ever
Yes..... .......ik heb de cd vandaag al ontvangen. (eerder dan verwacht) Het is -net zoals Harvest- een top cd. Ik heb hem nog maar twee keer geluisterd,maar dat zullen er zeer binnenkort veel meer zijn. Gitaar en piano van Neil Young klinken wederom erg goed en fris. De melodieën zijn ook erg mooi en aanstekelijk.
Op dit moment 4,5 ster maar dat kunnen er denk ik wel 5 worden. Ik vind dat Neil trouwens ontzettend goed zingt. (lekker hoog en zuiver net zoals Lennon)

avatar van Music4ever
Ik heb mijn stem verhoogd van 4,5 tot 5 sterren. Het is heel eenvoudig: dit is een meesterwerk,een klassieker wat eigenlijk iedereen zou moeten hebben. Dit album klopt gewoon helemaal: gitaren,piano,mondharmonica,geweldige zang,fantastische composities,aanstekelijke melodieën. Na 3/4 luisterbeurten wil je maar één ding: luisteren,luisteren en nog eens luisteren naar dit geweldige album!

avatar van avdj
Lekkere ontspannen muziek. Ik ben benieuwd hoeveel goede albums Neil Young heeft. Zijn zang is vrij hoog, maar zuiver zingt hij zeker.

avatar van Music4ever
Wat is 'Southern Man' toch een fantastisch goed nummer. De eerste keer dat ik deze hoorde vond ik hem niet zo,maar na meerdere keren draaien kwam ik er achter dat ie geweldig is. Die elektrische gitaar in combinatie met die zang en piano is weergaloos!

Music4ever heb je Cortez The Killer al gehoord?

Naar mijn mening 1 van de beste nummers van Neil Young, hij staat op Zuma.

Rokol schreef:

Music4ever heb je Cortez The Killer al gehoord?

Naar mijn mening 1 van de beste nummers van Neil Young, hij staat op Zuma.

Nee,die heb ik nog niet gehoord.
Maar aangezien ik op dit moment een beetje in de ban ben van Neil Young zal ik dat album denk ik binnenkort wel kopen aangezien ik er ook al meerdere positieve verhalen over gehoord heb. Ik zal dat nummer wel effe downloaden.

Daar zul je geen spijt van krijgen. Daar sta ik als Neil Young fan wel voor garand.

Rokol schreef:

Bij deze de tweede die garant durft te staan. Hoewel de versie van Weld er naar mijn mening nog eens ver over die van Zuma heen gaat.

Zet net deze plaat weer eens op en de riff van "Southern Man" is gewoonweg meesterlijk!

42 schreef:

Vreemd genoeg vond ik het niet zo'n goed nummer toen ik hem voor het eerst hoorde. Maar na een paar keer luisteren begon ik het steeds meer te waarderen...........en wat je zegt, die riff is idd meesterlijk..........topnummer!

avatar van mathias
idd prachtig ja

Een andere parel, zij het tekstueel, is "Don't let it bring you down". Echt beklemmend mooi. Neil Young wordt terecht gezien als een van de beste tekstschrijvers ooit.

Dit is inderdaad een geweldig album. Ik heb 'm nog maar een paar jaar en hij is nu al grijsgedraaid. 'k Moet binnenkort maar eens een nieuwe aanschaffen.. Even over zijn zang..
Ik las hierboven dat 'ie zo hoog en zuiver zingt. Mijn bescheiden mening: Echt Niet!! Hij zingt soms hartstikke vals! Dat is bij Young helemaal niet erg. Je hoort gewoon dat hij meent wat hij zingt en dan bezorgd nét die ene valse uithaal je kippenvel.

Down_By_Law
natuurlijk een onmisbaar album. elk nummer is in mijn ogen klassiek. 'Birds' als hoogtepunt...

Vals??
luister maar eens naar tonight's the night... dat is pas vals.. maar meer dan prachtig.
After the goldrush ook van een persoonlijke favoriet. Maar luister ook vooral naar albums als everybody knows this is nowhere en On the beacht of een Comes a Time.
Neil Young heeft meerdere pracht platen gemaakt. Zn laatste album (net een paar week uit) bijvoorbeeld...

avatar van Woody
Mooi album. Een echt neil young album. Al kan je dat van al zijn platen tot 1980 wel zeggen.

Southern man is een pracht nummer. Heelijk die zingende gitaren. Het nummer is een aanklacht tegen de klu klux clan. Voor wie het nummer echt eens een keer in een vette uitvoering wil horen. Moet het live album van grosby, stills, nash en young eens beluisteren. Ver over de top, maar geweldig gespeeld. (naam van het album ben ik even kwijt) ik weet niet of het album op cd te krijgen is. Ik heb hem zelf op plaat.

avatar van thyson
Je hebt het zeker over de 13.15 minuten durende versie op Four Way Street. Een aanrader inderdaad!

avatar van Woody
Abum heet: 4 way street.( Hoe kon ik dat nou vergeten.) En is ook gewoon op cd verkrijgbaar.

avatar van IMPULS
After the Goldrush wordt hier op juiste waarde geschat. Intiem album in zekere zin, heldere produktie.
Vind um ook te laag staan, maar om nou meteen tot top 10-plaat te transfereren...? Er zijn -gelukkig- nog zoveel andere topplaten !
Maar dit album is een real masterpiece, met Oh lonesome Me als iets zwakker nummer tussen allerlei juwelen.
Tóch een 4,5.

avatar van musicfriek
Mijn hemel... wat is de titelsong toch moooooi! Moet er zowat van janken... Heb ik niet snel met muziek, maar Neil young lukt het. Kon wel eens een favoriet van me gaan worden, die Neil.

Het is moeilijk kiezen tussen de platen van ome Neil. Om niet mijn hele top 10 te vullen met hem kies ik voor deze, gewoon om de sfeer die er om deze plaat hangt. individueel misschien niet zijn sterkste songs, maar alles bij elkaar is dit als LP gewoon de beste die ooit is gemaakt.
En ja Cortez the Killer is het allerbeste nummer dat Neil ooit heeft gemaakt, in welke versie dan ook, zelfs live in een klote zaal als Ahoy.

avatar van avdj
Ik ben dit album nu voor de derde keer aan het beluisteren en het heeft inmiddels een plek in m'n top 10. Vreemd dat er op Harvest zoveel vaker gestemd is. Dit album is een absolute aanrader voor iemand die iets van Neil Young wil kopen.

avatar van wizard
Het heeft, in tegenstelling tot harvest en everybody knows (die ik meteen goed vond) een paar luisterbeurten geduurd, maar nu vind ik hem echt goed!

avatar van weasel
Superplaat. Mijn NY-favoriet.
een dikke 4,5 dus.

avatar van Waldo Jeffers
Leuke plaat, maar verder nooit gesnapt waarom veel mensen dit hun favoriete NY-plaat is eigenlijk... Hoogtepunt is natuurlijk Southern Man, een 3,5