Queen - Hot Space (1982)

1. Staying Power (4:10)
  2. Dancer (3:47)
  3. Back Chat (4:33)
  4. Body Language (4:32)
  5. Action This Day (3:32)
  6. Put Out the Fire (3:18)
  7. Life Is Real (Song for Lennon) (3:31)
  8. Calling All Girls (3:52)
  9. Las Palabras de Amor (The Words of Love) (4:29)
  10. Cool Cat (3:28)
  11. Under Pressure (4:03)

met David Bowie

12. Body Language [1991 Remix] * (4:44)
  13. Staying Power [Live in Milton Keynes, June 1982] * (3:03)
  14. Soul Brother * (3:36)
  15. Back Chat [Single Remix] * (4:12)
  16. Action This Day [Live in Tokyo, November 1982] * (6:25)
  17. Calling All Girls [Live in Tokyo, November 1982] * (4:45)
avatar van bikkel2
Radiohead is (wat laat trouwens) wel één van mijn favobands geworden. En het is je goed recht daar niets aan te vinden.
Maar Radiohead en Queen zijn totaal verschillende bands.
Queen is voor mij onlosmakelijk verbonden aan mijn tijd als opgroeiend kind.
Na Hot Space kwam er andere muziek op mijn pad en hoewel ik ze altijd in de gaten ben blijven houden, werd de interesse minder. Ik werd ook steeds kritischer op hun albums en singles. En eigenlijk is dat niet veranderd.

Echter, blijft het fenomeen Queen uniek in zijn soort.
Live vaak onverslaanbaar en met zo'n eigen identiteit.
Onvergetelijk.

Mssr Renard
Ik week ook tot twee keer toe af van waar het om ging, excuses.

Het fijne aan muziek (maar eigenlijk aan alles) is dat niemand je mag zeggen wat wel of niet goed is. Dat bepaal je allemaal lekker zelf. Er was een user hier ergens die Flash Gordon de beste Queen-plaat vond. Ik kende een vrouw die maar één nummer van Queen leuk vond: Dreamer's Ball. Etc.

Fijn dat in ieder geval een aantal users Hot Space nog wel aardig vinden en het weten te schatten op waarde en te plaatsen in de context.

avatar van De buurman
Uiteindelijk..... it’s only a bloody record. En bovendien: de helft van het album bestaat toch uit aardige, Queen-achtige nummers, met bovendien een goeie sound. Zo mag ik Put Out The Fire en Las Palabras altijd wel graag horen. May’s gitaargeluid is om van te watertanden op Hot Space.

avatar van bikkel2
Wat ik al aangaf: Sowieso een betere B- side dan The Game imo. En de produktie is inderdaad heel goed. Daar kan The Works dan weer een puntje aan zuigen.
Life Is Real bijv is een mooie typische gevoelige Freddie compositie. Aan de piano en mooie ode aan één van zijn helden John Lennon.
Put Out The Fire, niet veel mis mee. Een ferme Mayrocker. Jammer dat het live niet werd vertolkt.
Calling All Girls van Taylor vind ik een aardige poprock song met een aanstekelijk refrein.
Las Palabras de Amor pastte in de zomer van 1982 en is ook best mooi.
Cool Cat, Freddie in de hoogste regionen van zijn zangkunsten, maar ik vind het ff te duf.
Under Pressure, prima samenwerking met Bowie natuurlijk, maar de makke is dat het niet echt op het album past. Andere produktie en eigenlijk overbodig.
In de cd tijd zou dit als bonustrack misschien passen, maar als reguliere track, nee.

Al met al best een aangename 2e helft.

De buurman schreef:
Uiteindelijk..... it’s only a bloody record. En bovendien: de helft van het album bestaat toch uit aardige, Queen-achtige nummers,.

Het probleem is juist dat voor veel Queen fans het perse "Queen achtige nummers" moeten zijn om het te kunnen waarderen.

bikkel2 schreef:

Al met al best een aangename 2e helft.

Volgens mij stond dat nummer in eerste instantie ook niet op de LP (Eerste persing?)en is deze later pas toegevoegd,nadat het een hit werd. Weet het niet zeker,maar er staat me wel iets van bij. Dacht dat Under Pressure in Montreux opgenomen is, in tegenstelling tot de rest van het album.

avatar van bikkel2
Ik heb de LP gehad of ik heb 'm nog ergens en meen dat Under Pressure er toen al op stond. Ik weet het eigenlijk wel zeker. Ik kocht 'm toen hij uit kwam. Ik was er snel bij.
Under Pressure werd al als single uitgebracht in Oktober 1981 als ik het wel heb.
Het verbaasde mij daarom dat het op de LP stond.
Nou ja verbaasd. Crazy Little Thing Called Love en Save Me waren ook al veel eerder als single uitgebracht en werden ook toegevoegd op The Game.

avatar van Heer Hendrik
Misschien ben ik dan in de war met de eerste persing van de eerste Greatest hits. Die volgens mij ook in de tijd is uitgekomen. ......Enfin. Op wikipedia staat dit : "Although included on Hot Space, the song was a separate project and was recorded ahead of the album"

avatar van bikkel2
Ik weet dat ie later op de Greatest Hits werd toegevoegd.
Die heb ik ook op LP en daar staat ie (nog) niet op.
Dat zal je bedoelen.

Dat zal het dan zijn...

avatar van meneer
Under Pressure kwam voort uit het jam sessie nummer ‘Feel Like’ en was eigenlijk een apart opgenomen nummer wat idd al in 1981 een hit was (Hot Space kwam pas in 1982 uit).

Leuke jam sessie trouwens (de bijbehorende beelden zijn ‘knip & plakwerk’):

Queen - Feel Like - YouTube

avatar van bikkel2
Bedankt voor het linkje meneer.
Zeker leuke jam. Het gitaarriffje is al duidelijk.

bikkel2 schreef:
Bedankt voor het linkje meneer.
Zeker leuke jam. Het gitaarriffje is al duidelijk.

Dank je, voor jou dan nu nog de ‘only vocals’ versie van het nummer.

Under Pressure (A-Capella) - Only Vocals - YouTube Een Goden Duet !

Dat internet tegenwoordig..

avatar van De buurman
Nog een voor bikkel2:

Queen Put Out The Fire live Tokyo - YouTube

Dus toch live geprobeerd!

Leuke jam sessie trouwens (de bijbehorende beelden zijn ‘knip & plakwerk’):

Queen - Feel Like - YouTube

Hierom is Taylor één van mijn favoriete drummers. Bedankt voor de link

meneer schreef:

Dank je, voor jou dan nu nog de ‘only vocals’ versie van het nummer.

Under Pressure (A-Capella) - Only Vocals - YouTube Een Goden Duet !

Dat internet tegenwoordig..

Met rauw duetje van Taylor/Bowie in het eindstuk

Mssr Renard schreef:
Met rauw duetje van Taylor/Bowie in het eindstuk

Ja, ik vind dat ook een mooi stukje waar beide stemmen echt tegen elkaar schuren. Leuk !

meneer schreef:

Dat je dan toch gaat verlangen naar meer. Freddie/Bowie is al redelijk uniek. Maar Taylor/Bowie nog meer. Hoe zit dat met dat Freddie-tribute-concert. Zingen daar Bowie en Taylor ook samen?

avatar van gaucho
bikkel2 schreef:
Het verbaasde mij daarom dat het op de LP stond.

Ik kan het bevestigen: ik kocht de LP ook bij verschijnen en had hoge verwachtingen, juist vanwege Under pressure, dat toen al bijna een half jaar oud was - net als Crazy little thing bij The game, inderdaad. Discogs bevestigt het ook: er bestaat geen versie zonder Under pressure. Het klopt ook dat Under pressure pas op latere versies werd toegevoegd aan het eerste Greatest Hits-album.

Under pressure werd in september '81 inderdaad opgenomen in Montreux en wijkt niet alleen qua stijl, maar ook qua sound behoorlijk af van de rest van het album. Toch ben ik blij dat het aan Hot space is toegevoegd. Scheelt toch een half puntje in mijn waardering, die anders als een krappe onvoldoende zou zijn uitgevallen.

Wel word ik gestimuleerd door jullie enthousiasme over de kwaliteiten van deze plaat, temeer daar ik redelijk ruimdenkend denk te zijn als het gaat om funk- en pop-invloeden. Ik zal 'm vanavond nog eens op de draaitafel leggen...

avatar van bikkel2
Ik vond en vind eigenlijk dat Under Pressure niet past op Hot Space. Het is met gemak één van de betere songs op de plaat, maar daar gaat het mij niet om.
Hot Space is geen plaat met een eenduidige stijl, zoals trouwens bijna alles van Queen. Het debuut Queen en Queen II zijn enigzins duidelijker. De wat duistere hardrock op de eerste en de prog insteek op de 2e worp.
Erna vliegt de band alle kanten uit en blijkt meerdere stijlen prima te beheersen. Al blijft Queen ( vooral live) een ultieme rockband in intentie.
Hot Space is eigenlijk een tweeluik. De 1e plaatkant bevat Dance gerichte bedenksels ( Action This Day heeft meer een new wave vibe), maar de 2e kant is meer het vertrouwde Queen. Echter, is de produktie duidelijk en herkenbaar.
Under Pressure wijkt daar in af. Is van een jaar eerder en je hoort duidelijk een andere sfeer.

Goed bedoeld naar de kopers toe en het is ook niet zo'n big deal, maar ik krijg altijd het idee dat het er maar opgegooid is. Het maakte geen deel uit van de sessies wat uiteindelijk Hot Space werd.
Op The Game flikten ze het ook al, maar die plaat heeft verschillende tijdvakken qua opnamen.

Ik zal wel een pietlut zijn.

avatar van remcodurez
Kan niet echt oordelen over het gehele album aangezien ik maar slechts enkele nummers hiervan beluisterd heb.
Wilde gewoon even kwijt dat het slechtst beoordeelde album met "Under Pressure" het beste nummer in mijn ogen van Queen bevat. Misschien heeft dat meer te maken met de samenwerking van Bowie.
Behalve enkele andere hits zoals Another One Bites The Dust, Radio Ga Ga, Flash's Theme kan ik weinig met het gehele oeuvre van Queen.

remcodurez schreef:

Je vindt Innuendo ook niks bijzonders?

avatar van remcodurez
Minneapolis schreef:

Je vindt Innuendo een ook niks bijzonders?

Ook maar beperkt geluisterd, maar ga er niet meer aan beginnen. Queen genoeg kansen gegeven. Het is gewoon niks voor mij.

avatar van Michiel Cohen
Hot Space als inspiratie voor Thriller van Michael Jackson?
35 Years Ago, Queen Switches Gears With Hot Space Album - monkeysfightingrobots.co

avatar van Minneapolis

Die had in nog nooit gehoord. Wel heb ik in interviews gelezen dat Jackson Freddie bij een backstage ontmoeting vertelde hoe gek hij van de baslijn in Another one bites the dust was. Later kwam uit dit contact de samenwerking op State of shock tot stand.

avatar van Darkzone
Dat verhaal staat ook in mijn boek Queen De Compleet Geïllustreerde Geschiedenis.
MJ en FM schreven na Hot Space ook samen een aantal tracks, waaronder State Of Shock, There Must Be More To Life Than This (de kale demo klinkt al geweldig aen had een echte 80s duetten klassieker kunnen worden) en nog een nummer wat nooit gebruikt werd.

avatar van musician
Het is allemaal geen pré, nummers schrijven met Michael Jackson, als tot voor kort je oorspronkelijke insteek Led Zeppelin met prog invloeden is geweest.

Daar doe je die categorie van fans dus allemaal geen plezier mee.
Deze zin uit datzelfde naslagwerk vond ik ook bijzonder:

Freddie Mercury sought to create the sounds that one would hear in a gay disco

Juist. Daarmee lijkt mij in een notedop alles wel gezegd over Hot Space, dat dekt de lading aardig. En heel begrijpelijk ook, dat de artistieke waardering voor het album, in vergelijk met ander werk van de band, een dieptepunt in het oeuvre van Queen is.

Wie een groot fan is van dergelijke muziek zal het album geweldig vinden. Geen misverstanden, van mij mogen ze. Maar wie op zoek is naar wat steviger kost komt behoorlijk bedrogen uit.

avatar van bikkel2
Het kan vreemd lopen. Roger Taylor verklaarde onlangs nog dat John Deacon in het begin van zijn lidmaatschap bij Queen, nogal van Yes hield. Tales Of A Topographic Ocean vond hij helemaal geweldig. Voor Taylor ietwat te proggy.
Deekie was echter ook van de r&b en funk en Freddie hield van alles en nog wat. Zijn opera en musical liefhebberij horen we al op de prille Queenalbums.
De gaydisco's werden door hem en Paul Prenter veelvuldig bezocht en het grote succes van Another One Bites The Dust had de poorten naar Amerika definitief geopend.

Het was gewoon wat op hun pad kwam kennelijk. En waarom ook niet.
De flirt met Wacko was dan in dit kader ook niet geheel onlogisch.
Natuurlijk was Queen in potentie een heavyrock band, maar nooit vies van zijsprongen.
Op Hot Space doen ze iets wat niet echt hun ding is. Geprobeerd, fans niet echt happy en terug naar stijlen die ze beter kunnen.
It's only a bloody record zoals Freddie enigzins geïrriteerd riep vanaf het podium.
Er zijn inderdaad ergere dingen.

avatar van Poles Apart
bikkel2 schreef:
Er zijn inderdaad ergere dingen.

"The Cosmos Rocks" is er eentje

Poles Apart schreef:

"The Cosmos Rocks" is er eentje

Nou en of. Dat is een echte draak.
Vind ik deze een stuk leuker.