The Internet - Purple Naked Ladies (2011)

Electronic / R&B

13. Visions
  14. The Garden

met Coco O.

avatar van kemm
Syd tha Kyd, het lid van Odd Future dat het meest kans maakt om als vrouwelijk bestempeld te worden, heeft nu ook een eigen album uit. Samen met partner in crime producer Matt Martians situeert The Internet zich ergens tussen de rauwe hiphopsound van Tyler, the Creator en de gedurfde R&B van Frank Ocean. Met een goeie dosis electronica en funk eroverheen zoeken ze hun eigen weg op planeet OFWGKTA.

Dat dit niet je gemiddelde R&B-plaat wordt mag daarmee al duidelijk zijn, maar het gaat nog verder. Met teksten over diepe liefde, grote vraagtekens en onzekerheden, alles met een gezellig potje vuilbekken, kent de muziek een eigenzinnige, interessante inhoud. Cocaine moet toch wel een paar neuzen doen ophalen met lyrics als “Do you wanna do some cocaine, Baby just ignore the consequence, You look like you could use a little confidence, So follow me into a better dream in paradise”. Niet zozeer een verheerlijking, als wel het in de verf zetten van de onzekerheid en labiliteit van de makers. Een shockeffect dat zijn effect niet mist. Niet elk nummer wordt zo expliciet, maar een worsteling gaat wel als een rode draad doorheen de plaat. Lang niet alle nummer zijn even sterk en soms wordt het zowel muzikaal als vocaal te wazig. Toch valt er voldoende uit de plaat te halen. Niet in het minst een bijzondere sfeer, maar ook gewoon nummers die prima overeind staan. Fastlane bijvoorbeeld, waarin gefrustreerd gezocht wordt naar en gezucht wordt voor -eindelijk- wat antwoorden. Op zulke momenten is Syd op haar best. Niet dat er antwoorden komen...

Het album heeft onlangs ook nog een Bonus EP meegekregen met vier nummers die de plaat niet gehaald hebben vanwege “technische problemen”. Nu is Purple Naked Ladies eigenlijk uitstekend qua lengte, dus echt een groot gemis is het niet. Maar het moet gezegd, deze vier konden met gemak overeind blijven tussen de rest. De cd toont nog niet de top die The Internet kan zijn, maar komt toch al aardig in de buurt. Met de volgende zijn ze er vast helemaal!