Een rustig, sfeervol intro. Zo begint ‘Autre Temps’, het openingsnummer van de Franse band Alcest, al is Neige daar bijna in zijn eentje verantwoordelijk voor. De enige andere naam die ik in het boekje (of in dit geval: op de achterkant van het boekje) weet te vinden, is die van Winterhalter, die drums speelt. Al het andere komt op rekening te staan van Neige, en dat is toch wederom een indrukwekkende prestatie van de Fransman. Zeker omdat het ook nog eens een erg sterke plaat is, de derde op een rij.
De eerder aangehaalde intro zet meteen de toon; ‘Les Voyages de l’Âme’ is een sfeervolle plaat, de vocals zijn zo goed als allemaal clean (op een paar uitzonderingen na, daar heb ik het later nog over), en het geheel klinkt ook allemaal nog net wat rustiger en dromeriger dan voorganger ‘Ecailles de Lune’.
‘Autre Temps’ is meteen een erg pakkende song. De zang lijkt van ergens ver boven je te komen, tot het melancholische toe soms. De song is ook in no time weer afgelopen, en verveelt kortom helemaal niet. Ik zou het niet één van de sterkhouders willen noemen, maar buiten ‘Faiseurs de Mondes’ zou ik geen enkel nummer durven noemen. De kwaliteit is gewoon erg constant en vooral hoog. ‘Là Où Naissent les Couleurs Nouvelles’ (fantastische songtitel toch weer) is het langste nummer op de plaat, en klinkt ook echt langgerekt, maar op een mooie, meeslepende manier. De gitaarlijnen zijn geweldig, het drumwerk van uitstekende makelij. Laat alle roem dus niet enkel naar Neige gaan, laat ook nog een korreltje over Winterhalter, die trouwens ook in Les Discrets zit.
De harsh vocals (noem je het zo) komen slechts sporadisch voor, maar als je ze te horen krijgt, lijken ze wel dubbel zoveel impact te hebben. Een interessant nieuwe manier van werken van Neige, het lijkt alsof hij al die kracht en emotie in een paar details wil steken, maar die details ontvouwen zich zo mooi, het plaatje klopt perfect. In het begin van ‘Faiseurs des Mondes’ horen we een fenomenale passage met harsh vocals, ik kan het gewoon nooit laten om me ergens in het midden van een verlaten stukje woeste natuur te wanen, en luidkeels mee te roepen tot m’n keel schor is. Ook in de langste song van het album hoor je harsh vocals, en ook hier is het effect maximaal; ogen dicht en genieten.
De titelsong begint ook weer met zo’n mooie, emotionele gitaarlijn, om toch over te gaan in wat zwaarder, met die gitaarlijn van het begin als basis. De teksten zijn trouwens ook erg de moeite, en ook al is mijn kennis van het Frans beperkt, ik kan me toch altijd een vrij goed beeld vormen waar het over gaat. Echt moeilijke bewoordingen of ingewikkelde volzinnen gebruikt Neige niet, hij houdt het meer op korte zinnetjes en sfeerschetsen. Erg fraaie sfeerschetsen, dat wel, waarin de natuur een aanzienlijke rol speelt. Een belangrijk thema lijkt mij dan ook de teloorgang van de wereld, doordat mensen al lang niet meer in harmonie met de natuur leven. Ook neemt hij thema’s over uit vorige platen, zoals een heel eigen droomwereld. Daar fantaseerde Stéphane Paut (zoals Neige’s echte naam luidt) naar verluid over in zijn kinderjaren.
‘Nous Sommes l’Emeraude’, nog zo’n voorbeeld van een erg mooie, aan de natuur gelinkte songtitel. Natuurlijk is er keuze genoeg om op dat gebied poëtisch uit de hoek te komen, maar op elke Alcestplaat die ik ken (de drie laatste zijn dat) staan toch telkens enkele songs op waarvan de titel mij bijzonder aanspreekt. Het nummer zelf is ook weer erg goed, het kortste nummer ook (op het interludium ‘Havens’ na), en het is ook weer voorbij voordat je ’t beseft. De tekst is trouwens niet van Neige zelf, nu ik eraan denk, maar van de Vlaamse dichter Charles van Lerberghe. De titel dientengevolge ook.
‘Beings of Light’ ken een trage start, met een soort engelengezang ( het is in ieder geval een spookachtige, ietwat idyllische stem), om na een dikke minuut uit te barsten in een waas van dromerig gitaarwerk en stuwende drums. Verder is dit nummer volledig instrumentaal. De titel kan ik enigszins linken aan het artwork. Op de cover staat een fiere, grootse mij onbekende vogel (ik ben geen ornitholoog) in een portaal, waardoorheen het licht naar binnen schijnt. Dit staaltje fraaiheid is het werk van Fursy Teyssier, alweer een lid van Les Discrets. Die jongens hebben trouwens ook een nieuwe plaat uit, en het is een goeie (met een pak minder stemmen dan deze van Alcest), dus ik zou zeggen; ga die plaat ook maar luisteren als je deze goed vindt!
‘Faiseurs des Mondes’ is, zoals eerder gesteld, het absolute prijsnummer in mijn ogen. Het nummer zet meteen vernietigend in, met een gitaarpatroon dat gemaakt lijkt te zijn om zoveel mensen omver te blazen, en rollende drums. Neige zet z’n harsh vocals in, en die gaan door merg en been, bezorgen me koude rillingen en geven me een energieboost van jewelste. Jawel, dit allemaal. Kan je geloven hoe geniaal ik het allemaal vind. Deze song is in mijn ogen gewoonweg perfect, met de meest memorabele riff van heel het album, en misschien wel uit het hele oeuvre van Alcest tot nu toe. Ook het tragere, slepender middenstuk is prachtig, vooral het op het wederom wat heftiger slot van de song voorbereidende gedeelte. ‘Faiseurs des Mondes’ heeft het eigenlijk allemaal; emotie, kracht, energie, troost, dromerigheid.
Na het sfeervolle, zeker niet overbodige intermezzo ‘Havens’ volgt de slotsong. Die valt met een erg dromerige gitaarlijn meteen mooi met de deur in huis. ‘Summer’s Glory’. Een aparte titel, voor twee redenen. Ten eerste, de tekst is in het Frans geschreven en gezongen. Ten tweede, het is wel een grappige contradictie met de man achter Alcest, althans zijn pseudoniem Neige, Frans voor “sneeuw”, zoals iedereen wel weet. De tekst is wel weer prachtig, met als afsluitende regels:
“Juillet s’en vient;
Notre coeur dégèle;
Je me sens si léger.”
Vrij vertaald:
“Juli komt eraan;
Onze harten ontdooien;
Ik voel me zo, zo licht.”
Op zich niet zo bijzonder, en in het Nederlands vind ik het zelfs een beetje knullig klinken (ook omdat ik niet meteen m’n beste beentje heb voorgezet qua vertaling), maar in het Frans heeft het toch een magische bijklank. Ik vind het een mooie taal, een erg dankbare taal ook in de wereld van de poëzie. Niet voor niets zijn er zoveel grote Franse dichters, schrijvers en filosofen. Het is gewoonweg een kunstzinnige taal. Deze alinea heeft niet veel meer met het album te maken, maar ik vond het een interessante aanvulling voor mijn bespreking, en toch ook wel relevant, want ik ben vertrokken uit een flard van de songtekst, natuurlijk.
Om toch nog een laatste alinea aan het album zelf te wijden: Neige heeft weer maar eens een mooie plaat afgeleverd, veel artiesten zouden er, hoewel zij met meer denkende mensen zijn om een plaat te maken, jaloers op zijn. ‘Les Voyages de l’Âme’ is dromerig, groots en beklijvend. Een plaat die je bijblijft, en die ik althans nog vele malen zal beluisteren in de toekomst.
4,5 sterren
P.S. Bedankt trouwens, wizard, dat je m’n bespreking afwacht. Altijd leuk dat zulke dingen gewaardeerd worden.
