Youssou N'Dour - Joko (2000)

Alternatieve titel: From Village to Town

Senegal
Wereld / Pop
Label: Sony

1. Wiri Wiri (4:06)
  2. Birima (3:46)
  3. Beykat (4:29)
  4. Liggeey (4:38)
  5. My Hope Is in You (3:52)
  6. Don't Walk Away (4:42)

met Sting

7. Please Wait (2:37)
  8. Mouvement (Dunya) (4:27)
  9. She Doesn't Need to Fall (4:52)
  10. Yama (5:53)
  11. This Dream (5:11)

met Peter Gabriel

12. Red Clay (4:39)
  13. How Come? (4:10)

met Wyclef Jean

14. Don't Look Back (3:29)
  15. Birima [Remix] (4:40)

met Wyclef Jean en Marie Antoinette

16. New Africa (2:31)
avatar van dynamo d
She Doesn't Need to Fall is weergaloos mooi! Stem van Youssou N'Dour gaat door mijn merg en been. wow!

avatar van Hannibal
Geweldig album! Birima is een meesterwerk en in het laatste nummer, New Africa, kan Youssou N'Dour zijn vocale kwaliteiten volledig tot zijn recht laten komen. Afgelopen maandag heb ik hem live gezien in Groningen waar hij dat nummer ook zong, waanzinnig!

Toch wat kritiek: Jammer van Don't Look back. Waarom moet hij nou weer zo'n bekend soulnummer (The Temptations) ertussen zetten, die cover-onzin heeft Youssou toch niet nodig, en het past ook totaal niet bij hem.
De Birima-Remix is ook een vette domper na zoveel moois. Goed voorbeeld van hoe een geweldig nummer geweldig wordt verkracht. Wyclef Jean, de koning van de gastoptredens die "Yeah yeah Wyclef" loopt te roepen. Bweeh.