Ophthalamia - A Journey in Darkness (1994)

Zweden
Label: Avantgarde

1. A Cry from the Halls of Blood / Empire of Lost Souls (2:26)
  2. Enter the Darkest Thoughts of the Chosen / Agony's Silent Paradise (7:12)
  3. A Journey in Darkness / Entering the Forest (6:26)
  4. Shores of Kaa-Ta-Nu / the Eternal Walk (Part II) (5:36)
  5. A Lonely Soul / Hymn to a Dream (0:50)
  6. Little Child of Light / Degradation of Holiness (9:54)
  7. Castle of No Repair / Lies from a Blackened Heart (5:06)
  8. This Is the Pain Called Sorrow / to the Memory of Me (8:23)
  9. I Summon Thee Oh Father / Death Embrace Me (1:56)
avatar van the crook
Ophthalamia bestond uit (ex)leden van o.a. Abruptum en Dissection en speelde op dit album een soort van black/doom die je in die tijd wel vaker uit Scandinavië hoorde komen, o.a. Katatonia is wel een referentiepunt. Hoewel het album zeker wel een aantal toffe stukken kent, komt het op mij allemaal een beetje rommelig en kaal over, de productie van Dan Swano verandert daar helaas niets aan.

avatar van Edwynn
Het is een beetje een vreemd album waarbij veel ideeën over elkaar heen lijken te buitelen. En dat allemaal op een bedje van melodieuze death/black. Het zorgt ervoor dat de composities niet echt als een huis staan maar dat de algehele uitstraling wel degelijk aantrekkelijk genoeg is om te blijven boeien.

A Journey In Darkness vertelt net als het andere werk van Ophthalamia een duister sprookje en die grimmige fantasiewereld is dan ook precies hetgeen beklijft. En eerlijkgezegd spelen nostalgische gevoelens ook wel een rol.

Jon Nödtveidt verzorgde hier de vocalen en ook dat herinnert weer aan vervlogen tijden. Wie een beetje door de ietwat knullige productie heenluistert, mag een uiterst creatief melodieus death/black album verwachten.