WoNa schreef:
Wie de song credits leest, ziet dat MMEB deels een covers band is, die songs wel volledig naar eigen hand weet te zetten en er een unieke draai aan geeft. Als je muzikaal zo goed bent, dan valt het bijna niet op.
Ja, dat is altijd wel een van de bijzondere kwaliteiten van deze band geweest: covers op een vrijwel onherkenbare manier naar eigen hand zetten, zodat het amper opvalt dat het een cover is.
Davy's on the road again is trouwens ook een cover, ontdek ik net. In 1970 voor het eerst opgenomen door een zekere John Simon, de producer van de eerste Band-LP Music from Big Pink. Die schreef het samen met Robbie Robertson, maar die versie deed niks. Ook ik heb altijd het gevoel gehad dat dit een grote Amerikaanse hit geweest moest zijn, zeker nadat MMEB daar anderhalf jaar eerder een nummer één-hit had gescoord met Blinded by the light (ook al zo'n drastisch bewerkte cover, ditmaal van Bruce Springsteen). Maar nee, het nummer heeft daar nooit de hitlijsten gehaald, al haalde het wel een zesde plaats in het VK. Ook in ons land werd het een behoorlijke hit.
Maar dat was dan wel de single-versie, wat een andere opname is dan de live-versie die op dit album staat. Die single-versie vind je nog wel eens op verzamelaars van MMEB. Zelf heb ik ook de enige
CD-versie van dit album dat de single-edits bevat, evenals de fraaie instrumentale B-kant Bouillabaisse.
Ik ben er altijd van uit gegaan dat die single-versie een andere 'take' van het nummer was, onder meer omdat er vrouwelijke achtergrondvocalen in te horen zijn die op de albumversie ontbreken. Maar volgens de uitleg bij bovenstaande link naar die CD-versie is het wel degelijk dezelfde opname, maar is deze niet alleen ge-edit, maar ook bewerkt, waarbij onder meer die achtergrondvocalen zijn toegevoegd. Het resulteert naar mijn idee toch wel in een prettig afwijkende single-versie.