Gang Starr - Step in the Arena (1991)

Label: Chrysalis

1. Name Tag (Premier & the Guru) (0:36)
  2. Step in the Arena (3:36)
  3. Form of Intellect (3:37)
  4. Execution of a Chump (No More Mr. Nice Guy Pt. 2) (2:39)
  5. Who's Gonna Take the Weight? (3:54)
  6. Beyond Comprehension (3:10)
  7. Check the Technique (3:55)
  8. Love Sick (3:22)
  9. Here Today, Gone Tomorrow (2:16)
  10. Game Plan (1:06)
  11. Take a Rest (4:18)
  12. What You Want This Time? (2:39)
  13. Street Ministry (1:21)
  14. Just to Get a Rep (2:39)
  15. Say Your Prayers (1:20)
  16. As I Read My S-A (2:35)
  17. Precisely the Right Rhymes (3:22)
  18. The Meaning of the Name (2:53)
  19. Credit Is Due * (4:50)
  20. Check the Technique [Remix] * (4:16)
avatar van Gyzzz
Nogal een overschat album, vind ik. 3 sterren is het waard, maar meer ook niet.

Uit de tijd dat hip-hop nog leuk was..

Veel op gedanst vroeger (dat verraad m'n leeftijd wel).
Lang niet gehoord, maar "Step in the arena", "Take a rest" en "As i read my S-A" zijn me wel bij gebleven.

Ik kon me wel vinden in Gurus's stijl vinden (veel jazz invloeden) wat nog beter tot zijn recht op de Jazzmatazz albums.
Toch haalt dit het niet bij A tribe called quest als je het mij vraagt.

avatar van Gyzzz
As I Read My S-A is overigens een erg phat nummer.

Snowman
GangStarr's best album. Guru's rhymes & Premiers beats zijn een onbeschrijbenlijk combinatie.

avatar van MJ_DA_MAN
Verassend album. 1e keer is het wennen, maar de sound van Dj Premier is uniek in deze plaat. Take A Rest is natuurlijk klassieker maar Check the Technique is mijn favoriet. 4*

avatar van andré
En 'Lovesick' is in Nederland zelfs een hit geworden (maar dan wel in een andere, up-tempo versie)!

avatar van Kos
Kos
Ja, de uptempo versie is wel iets minder vind ik.

Pauper
What You Want This Time? Fantastisch nummer, vooral die tekst is hilarisch!

Relax
Zo'n simpel hoesje, maar het brengt veel sfeer naar voren op 1 of andere manier.

avatar van Kos
Kos
Je moet die oude clips eens terugzien .

eehh.. vind iemand die beat van just to get a rep lijken op een beat die op illmatic( volges mij was het dit album) van nas word gebruikt??? in halftime??

avatar van DJ-J.B
tsjah... wat moet ik hiervan zeggen?
ik vid dat er veel slechte nummers tussen zitten...
ik vond ook dat er veel goede nummers tussen zitten...
naja ik heb hem gekocht en na 4 x gaat ie wel serk vervelen

BenG schreef:

Die baslijn lijkt er inderdaad een beetje op

gwx
Ik zelf vind dat er weinig slechte nummers tussen zitten, bijna alle tracks zijn klassiekers. Uiteraard komt dat niet alleen door de stijl van Guru, maar ook door de unieke stijl van DJ Premier. Eerst had ik twijfels tussen een 4 en een 4,5, maar het is een 4,5 geworden omdat ik zelf weinig skip tracks kan ontdekken.

avatar van ewalk
Een goede opvolger van No more mister Nice guy! Execution of a Chump! Alle nummers zijn idd klassiekers en Primo is hier ook weer op zijn best!

Social_Mask
Deze vind ik toch nét wat beter dan Moment of Truth. Het enige verschil is dat dit album uitschieters als Above The Clouds, You Know My Steez, In Memory Of..etc. mist. Toch vind ik hem beter.. Misschien omdat deze een stuk korter is. Want dat was toch het grote minpunt Moment of Truth. Omdat hier heel veel korte nrs zijn, is er wat meer afwisseling. Moment of Truth werd iets te eentonig. Deze daarentegen niet. Ik geef hier 4* wat kan veranderen. Beste nrs: Step in the Arena, Execution of a Chump, Lovesick, What You Want This Time en nog meer nrs op het eind. Maar dus niet ECHTE uitschieters. Vandaar nu nog 4*.

Ik realiseer me nu weer wat voor een geweldige rapper Guru wel niet is. Eerst vond ik hem niet zoveel, toen erg goed en daarna weer een tijdje redelijk. En nu..weer sterk!

avatar van J.M.
Ik ga hier ook voor 4* ,geweldig album. Check the Technique is echt te geniaal die beat . Voor de rest vind ik elk nummer erg sterk. De producties klinken erg lekker allemaal. Vind dit album denk ik net wat minder dan Daily Operations, maar ik vind GangStarr eigenlijk altijd goed; elk album heb ik 4* of hoger staan. Allemaal topalbums. Lovesick vind ik ook echt fantastisch op deze plaat. Guru vind ik kwa stem ook echt perfect bij de beats van Premier passen. Ik vind de albums van GangStarr ook altijd fijn om gewoon als achtergrondmuziek te beluisteren.
Topalbum

Social_Mask
Love Sick is geniaal!!! Wat is Gang Starr toch een geweldige groep. Ik neig hier naar de 4,5*, maar nog steeds mis ik de nodige uitschieters. Ik denk dat dat zeer snel zal veranderen

avatar van J.M.
Ik verhoog deze naar 4,5*. Wat een topalbum, ik vind hier echt geen slecht nummer op staan in tegenstelling tot Daily Operations.
Dit zijn een paar van de beste beats van Premo.
Check the Technique één van de beste nummers van Gangstarr.
En voorderest luistert dit gewoon lekker makkelijk weg.

avatar van Weirdo Wizzy
In tegenstelling tot velen (denk ik) vind ik de Gang Starr albums beter als die van hun generatiegenoten ATCQ (groepen die wel redelijk vergelijkbaar zijn). Ik hou altijd wel van Guru's rapstijl al moet een album dan niet te lang duren en dat is hier gelukkig ook niet het geval. De lyrics op dit album zijn erg leuk. Het is voornamelijk het gebruikelijke opscheppen hoe goed ze wel niet zijn en hoe slecht andere rappers/crews zijn. Maar er zitten veel leuke lines tussen. De beats zijn helemaaaal goed. Best wel jazzy, maar ook wel lekker 'street' (weet even niet hoe ik het anders moet zeggen). Het album zit vol hele leuke (korte) nummers en klassiekertjes. 4,5 ster krijgt dit album van mij.

avatar van DaRealBerovci
here today, gone tommorow!!! egt een vet nummer!!
some find happines while others find sorrow but whats her today, maybe gone tommorow.. YOU WACK MC'S,, HA HAHA HA HA SEE YA LATER!!!!

Social_Mask
Check the Technique Die beat!!!
Ik vind Premier hier misschien nog wel zijn fijnste werk leveren. Prachtige beats en hier rapt Guru net wat anders dan op de latere albums. En die combinatie is genieten!!

avatar van MJ_DA_MAN
Ik ga iets heel vervelends doen, maar hier heb je het origineel .

Social_Mask
Sommige kunnen het niet laten, hé?

avatar van Osiris Apis
Toevallig heb ik laatst op het album van Marlena Shaw gestemd waar dat nummer opstaat. Het hele album is een aanrader.

avatar van ewalk
MJ_DA_MAN schreef:
Ik ga iets heel vervelends doen, maar hier heb je het origineel .

Machtig ja!!!

gipspoot
Gewoon een superalbum dit hoor. Het enige kleine minpuntje is dat Guru het driekwart van het album heeft over het feit dat hij zelf zo goed is en sucka mc's loopt te dissen maar de beats het sfeertje is gewoon top. Lovesick is mijn favoriete nummer. 4,5 ster verdient deze cd wel.

avatar van P Jay
Dit album was samen met The Low End Theory en Midnight Marauders destijds één van de wegwijzers voor mij in de hiphop-wereld. Ik was al van west coast gangsta-rap geëvolueerd naar Nas en Wu-Tang maar ATCQ en deze van Gang Starr brachten me in contact met jazzy hiphop. Er was toen een revolutie merkbaar in mijn stereo. Ik was er op slag verliefd op. Het stuwende basslijntje van "Step in the Arena", de dromerige horns van "Lovesick", het slome, luie late-night-tempo van "Precisely the Right Rhymes"... zoiets had ik daarvoor nog niet gehoord. Voortaan zou mijn smaak drastisch veranderen en daar ben ik dit album nog steeds erg dankbaar voor. Alleen die hoes al. Het was bijna een opluchting: "ja, er is nog een heel nieuwe vorm van hiphop die te ontdekken valt". Uiteraard was ik toen nog wat ontwetend over het scala aan stijlen die onder de noemer hiphop valt.

Nu, enkele jaren later, vind ik dit nog steeds een geweldig album. Ik luisterde er nu even weer naar en alle herinneringen kwamen weer boven. Maar toch blijft de (schamele?) 4* staan, omdat Guru en Premier toch nog meer progressie zouden maken met hun volgende, even jazzy "Daily Operation". En vanaf "Hard 2 Earn" begon hun sound te veranderen, maar dat ging niet ten koste van kwaliteit of originaliteit. "Step in the Arena" is een erg leuk album van 2 grootmeesters in wording. En op vele momenten op deze plaat hoor je al tekenen van hun geniaal vakmanschap. Want wie klonk even jazzy en slick in '91??? ATCQ, Black Sheep,.. misschien maar daar houdt het dan ook bijna op.

avatar van j.b.b.l
Zie net dat ik een van mijn favorieten albums op een 4,0 had staan.Meteen verhoogt naar een 4,5.Dit is hip-hop zo als ik hem het liefst hoor,lekker jazzy.

De producties op deze album is de reden waarom Dj Premier mijn favorieten producer allertijden is,geen mindere productie hier te vinden.Ook Guru doet het geweldig op dit album,vooral op Who's gonna take the weight(Classic)What you want this time en tja....eigenlijk is ie op elk nummer geweldig bezig!!!!

Ik kan eigenlijk geen favoriete nummer uitkiezen,dat is al een teken van hoe goed ik dit album vind.

Ik denk zelf dat ik het op een dag de maximale score ga geven.

Superbeertje
Ben wel geïntereseerd in dit . Maar op welk album staan Full Clip en Battle?