Roberta Flack. Ik kende haar wel van naam, en ik kende haar versie van Killing Me Softly With His Song. Maar veel indruk heeft ze daarmee nooit zo op me gemaakt. Tot ik op een dag The First Time Ever I Saw Your Face hoorde, ik was er volledig ondersteboven van, en ik besloot dat ik dit album dus maar eens moest luisteren. Nou besluit ik vaak zulke dingen, en meestal duurt het dan wel een paar weken, maar in dit geval beluisterde ik diezelfde avond nog het album. Dat geeft wel aan hoeveel indruk dat nummer op me maakte. En niet alleen dat nummer, het hele album heeft me volledig van m'n stoel geblazen en al na het een keer te hebben gehoord, wist ik: dit is mooier dan alles wat ik tot nu toe ken.
Het begint al meteen met een geweldige opener. Roberta Flack zingt het geweldig, ze zingt het lekker fel wat perfect bij tekst en de instrumentatie past. Je hebt echt het gevoel dat ze de tekst helemaal meent. Dat is de kracht van het nummer. Normaal heb ik niet zoveel met wat meer politiek gerichte nummers, maar Roberta Flack brengt het met zoveel overtuiging en kracht dat het juist mooi wordt. De instrumentie is ook erg goed, vooral de blazers zijn geweldig.
Angelitos Negros behoort tot de absolute hoogtepunt van de plaat en is daardoor dus één van de mooiste nummers ooit. Het heeft een prachtig mysterieuze sfeer, en prachtige insturmentatie (dat spaanse gitaartje!), en dat ik er niks van versta, voegt nog wat extra's toe aan de mysterieuze sfeer. Roberta zingt de sterren van de hemel, en er is in het nummer een soort spanning voelbaart. Het is een heel meeslepend nummer, ook al heb ik geen idee waar het over gaat (tja, zwarte engelen...). Aan het eind gooit ze eruit, wat een stem! Wat een stembeheersing! Prachtig!
Our Ages or Our Hearts gaat over een stel dat verliefd op elkaar is, maar qua leeftijd nogal veel van elkaar verschilt. En dan is de vraag: moeten we ons hart volgen en bij elkaar blijven, of kan dat niet met zulk leeftijdsverschil? Nou heb ik toevallig zelf een vriendin gehad van (bijna exact) 4 jaar jonger, en dat krijg je dan van iedereen te horen, maar ik zeg: always follow your heart! Hopelijk heeft Roberta dat ook gedaan. In ieder geval kan ze er erg mooi over zingen. Er is ook mooi subtiel gitaarspel te horen, erg fijn. En ik hou persoonlijk erg van liefdesliedjes, het is ook iets waar je al je emotie in kan gooien. En Our Ages or Our Hearts is zeker weten een geslaagd liefdesliedje.
I Told Jesus is een traditional omgewerkt tot een prachtig nummer. Het blijft lange tijd erg ingetogen, waarna er aan het eind ineens een lichte versnelling in komt, erg mooi, ook hoe ze steeds minder ingetogen zingt, naarmate het nummer vordert. Prachtig nummer.
Hey, That's No Way To Goodbye is een cover van een van mijn favoriete nummers van Leonard Cohen, erg gewaagd dus. Maar deze cover komt griezelig dicht in de buurt van het origineel, qua 'mooiheid'. Erg mooi gearrangeerd (die drums op dit nummer alleen... beetje jammer, een van de wenige minpunten op dit album), en vooral zo ongelovelijk mooi gezongen. Kan ik tranen in m'n ogen van kijken. Ze zingt het weer alsof het recht uit d'r hart komt, en ze heeft ook nog eens zo'n zuivere, mooie stem. Dat zie ik niet zo vaak samengaan. In combinatie met Leonards geniale tekst en melodie, en we hebben een pareltje.
The First Time Ever I Saw Your Face, de grote hit van het album, al werd het pas drie jaar laten een hit door een film van Clint Eastwood. Kippenvel van begin tot eind. Ik geloof niet dat ik nog een nummer ken dat zó mooi gezongen is als deze. En dan die hemelse melodieën en instrumentatie en tekst. Het is wel een cover overigens, maar het origineel is gewoon een simpel folkliedje, en valt totaal in het niet hierbij. Dit is gewoon perfectie.
Tryin' Times heeft echt een lekker baslijntje, en hier is ook goed te horen hoe goed het zanggevoel van Roberta is. Qua timing is het ook zo goed. Nou ben ik echt niet gespecialiseerd in zang, ik heb er totaal geen verstand van. Maar als het zo verschrikkelijk goed is, dan hoor ik het wel.

De muzikanten zijn er ook perfect op ingespeeld, heb ik het idee. Bij Tryin' Times heb je het idee dat het naar een climax toewerkt, maar die climax blijft uit... Jammer? Nee hoor!
Ballad of the Sad Young Men is een nummer wat minder opvalt en ook minder blijft hangen. Het is het langste nummer van de plaat en heeft ook geen opvallende melodie die zich in je hoofd kan nestelen, maar dat maakt het nummer er niet minder op. Het is gewoon een ingetogen parel, waar Roberta op haar best te horen is.
Al met al is dit dus echt een parel in het soulgenre, echt ongelofelijk mooi, en is Roberta Flack misschien wel de beste zangeres ooit! Prachitige instrumentaties, zeer goede liedjes/liedkeuzes en de mooiste zang die je je maar kan wensen. Wat wil je nou nog meer?