Nirvana - From the Muddy Banks of the Wishkah (1996)

Label: DGC

1. Intro (0:52)
  2. School (2:40)
  3. Drain You (3:34)
  4. Aneurysm (4:31)
  5. Smells Like Teen Spirit (4:47)
  6. Been a Son (2:07)
  7. Lithium (4:10)
  8. Sliver (1:55)
  9. Spank Thru (3:10)
  10. Scentless Apprentice (3:31)
  11. Heart Shaped Box (4:41)
  12. Milk It (3:45)
  13. Negative Creep (2:43)
  14. Polly (2:30)
  15. Breed (3:28)
  16. Tourette's (1:55)
  17. Blew (3:36)
EVANSHEWSON schreef:
Hoe goed ik Nevermind en In Utero ook vind, dit plaatje kan ik totaal niet waarderen; heb deze cd nog gehad en hem dan maar uit pure miserie weggegeven; de klank is totaal ondermaats, dit lijkt wel een punkband die in een garage met ontzettend slechte acoustiek staat te spelen, dit raakt kant noch wal !

Helemaal mee eens! Interesseert me weinig dat ze drie-akkoord nummers schreven, maar geef je luisteraars in ieder geval fatsoenlijke opnames. Way back when hier bijna 40 gulden aan gespendeerd. Misschien nog wel aardig uit een 5 Euro bak, maar daar staat waarschijnlijk nog veel interessanter materiaal tussen.

niet het sterkste werk van Nirvana,cd klinkt op de een of andere manier niet echt lekker

avatar van Madara_
kaztor schreef:
Ik kan dit veel meer waarderen dan Unplugged.
Omdat dit gewoon pure Nirvana was, live.

En unplugged was niet live?-_-
Ik waardeer ze beide evenveel, 5,0

avatar van Schizophrenia
Ja, maar unplugged! Dit is puur met raggende gitaren die de boel lekker opfucken.

avatar van marcel2
Schizophrenia schreef:

Zo hoort het tenminste. Niet dat softe unplugged gedoe!

Father McKenzie
LucM schreef:
Een tegenvallend live-album vanwege de erbarmelijke geluidskwaliteit, het klinkt zo rommelig en dof. De band was ook niet in beste doen - het lijkt bij momenten alsof een beginnende punkband aan het repeteren is - al is er niets mis met de songs zelf.
Laat deze liggen, met hun 3 studio-albums, "Unplugged" en als aanvulling "Incesticide" heb je alles wat je moet hebben van Nirvana.

Ja, deze heb ik vlug van de hand gedaan, voor mij kompleet on-be-luis-ter-baar, echt waardeloos, ik blijf Nirvana een steengoede band vinden, maar dit gedrocht hier was qua opnamekwaliteit zo erbarmelijk slecht....; ik voelde me ontzettend bekocht, ik heb dit onding héél vlug voor een appel en een ei haast weggegeven, vreselijke plaat!

Stijn_Slayer
Vanaf Spank Thru gaat het allemaal wel.. maar daarvoor is het inderdaad zeer teleurstellend. Ik ben een erg groot Nirvana liefhebber, maar ik zal deze ook niet kopen..

de wat gruizige productie past precies bij wat nirvana is (ik bedoel; het veel te gladde nevermind heeft wat betreft een veel kortere houdbaarheidsdatum); de energie spat er vanaf. toegegeven; de paradiso songs zijn qua productie veruit het best, hierbij vergeleken doet de rest in beginsel ietwat karig aan.

niettemin is dit nirvana in zijn puurste vorm. 5*

(al was het maar omdat heartshapedbox de inutero-versie met kop en schouders overstijgt)

avatar van LucM
"Nevermind" klinkt zeker niet glad maar helder, dynamisch en krachtig en heeft juist wel een lange houdbaarheid (het wordt algemeen als klassieker bestempeld).
Deze "From the Muddy Banks of the Wishkah" klinkt te dof en te rommelig, ik mis hier juist de dynamiek. Als je een live-album wil uitbrengen, zorg dan tenminste voor een fatsoenlijke geluidskwaliteit. Wel interessant voor de verstokte fans, maar ik ben van niemand een verstokte fan en dus hoeft dit album voor mij niet.

avatar van Beatlejim
LucM, dat is gewoon Nirvana, die voor jou ''on''fatsoenlijke geluidskwaliteiten, zijn voor de ander heel veel waard, op youtube zal je geen een live concert van Nirvana tegenkomen, waar het allemaal perfect klink (die kom je zuwizo al zelden tegen).

Stijn_Slayer
Beatlejim schreef:

Dat is zo, maar dat is de charme van Nirvana. Deze live CD geeft echter een sterk vertekend beeld van hoe Nirvana live was. Er zijn zoveel goede liveshows gedaan, en dan nog slagen ze er in om zo'n middelmatige CD samen te stellen...

MTV Live N Loud blijf ik een onwijs sterke liveshow vinden, Nirvana op hun hoogtepunt. Volgens mij is het geen officiele release, maar de DVD is erg makkelijk te vinden en geeft een veel beter beeld van Nirvana's livekwaliteiten dan dit schijfje. En anders zijn er meer dan genoeg bootlegs te vinden.

avatar van Ducoz
Met deze CD laten ze zien dat Kurt Cobain gewoon een mens was, ter nagedachtenis aan hem, geen mens doet alles perfect

avatar van freakey
Live at Reading bevalt me nu eigenlijk al beter als officieel Nirvana album....

avatar van Kill_illuminati
Ik krijg geen genoeg van deze versie van Scentless Apprentice (van Live & Loud!!!). De aggresie, dynamiek klinkt vele malen beter dan de studio versie van In Utero. David Ghrol mept er flinkt erop los. Het haalt alles uit het nummer. Kurt heerlijk gromt verder. Geweldig nummer. Ik denk dat Kurt enorm trots zou zijn op dit album aangezien hij erg van dat rauwe en rommelige gedoe hield.

avatar van James Douglas
freakey schreef:
Live at Reading bevalt me nu eigenlijk al beter als officieel Nirvana album....

Live at Reading overvleugelt deze eerste liveplaat natuurlijk op alle fronten. Daarvoor is From the Muddy Bank of the Wishkah ook te fragmentarisch. Toch was deze release wel gerechtvaardigd naar mijn bescheiden mening. Ook met oog op het feit dat de samenstelling in handen was van Kris Novoselic.

avatar van Poepgezicht
Spank Thru is op dit album zo mooi!

PriestMaiden
In 't begin dat ik deze had, viel hij tegen; het klonk wat te rommelig.
Nu kan ik het rauwe, hardere geluid goed appreciëren. Hoewel ze betere optredens gedaan hebben (zie bijv. Live at Reading)
Hoewel ik Nirvana tot mijn favoriete bands reken, waren ze zeker niet de beste liveband.

avatar van kaztor
Madara_ schreef:

En unplugged was niet live?-_-
Ik waardeer ze beide evenveel, 5,0

Dat weten m'n sokken ook.

avatar van Lexcoaster
Goed live album wat lekker weg rockt!

sugartummy
zoals eerder vermeld is het geluid erbarmlijk. ik hou van rommelige muziek, maar dan mag het nog wel fatsoenlijk opgenomen zijn; deze opnames klinken "modderig". blijven natuurlijk de geweldige nummers en de schreeuwlelijk cobain.

avatar van Ronald5150
Op "From the Muddy Banks of the Wishkah" is de essentie van Nirvana vastgelegd. Rauwe energie gecombineerd met een "Fuck You" attitude. Daar gaat het bij Nirvana om. Dus verwacht geen verfijnde arrangementen en foutloos spel. Dit alles is ondergeschikt aan de eerdergenoemde energie en attitude. De opnamekwaliteit is niet altijd even goed, klinkt vaak dof, maar ik krijg bij deze plaat een aardig goed idee hoe een concert van Nirvana moet zijn geweest. De sfeer en de beleving maken de fouten in het spel en de soms belabberde zang van Kurt Kobain goed. De studioplaten zijn van een betere kwaliteit, maar "From the Muddy Banks of the Whiskah" legt de ziel van Nirvana treffend bloot.

avatar van Funky Bookie
NIrvana live (m.u.v. Unplugged) valt mij altijd wat tegen.
Ik zag eerder de vergelijking met een beginnende punk band en dat is het precies. De energie is fantastisch, maar de kwaliteit van het gebodene (voor Cobain 's zang) is onder de maat.
Toch is het ook best lekker.

avatar van freakey
Funky Bookie schreef:
NIrvana live (m.u.v. Unplugged) valt mij altijd wat tegen.
Toch is het ook best lekker.

Ook Nirvana - Live at Reading (2009) is een stuk beter dan deze From the Muddy Banks of the Wishkah, daar hoor je een geolieder band en de plaat klinkt wel als een geheel...

avatar van Funky Bookie
Toch nog eens proberen dan. Dank freakey

avatar van AOVV
Fijne collectie van live-songs tussen 1989 en 1994, maar het klinkt allemaal wat rommelig en willekeurig. De LP werd grotendeels samengesteld door Krist Novoselic, bassist van Nirvana. Het is een soort compilatie, maar dan bestaande uit louter live-songs, en dat pakt niet helemaal goed uit naar mijn mening.

3 sterren