Een verlaten steengroeve aan het einde van een snikhete zomer. Vier zwemmers. Een benauwend gevoel van naderend onheil. De wasmachine en het spoor van broodkruimels. En dan uiteindelijk een allerlaatste oerschreeuw. In 1991 brachten de toen nog piepjonge snaken van Slint al deze elementen bij elkaar op een zinderende en zinnenprikkelende plaat genaamd Spiderland. Maar ook een kwarteeuw later is deze ruwe diamant nog altijd onze aandacht waard. Al was het maar omdat er nog steeds vrijwel niks klinkt zoals dit tweede en laatste Slint-album.
Spiderland kreeg die naam omdat de broer van zanger/gitarist Brian McMahan de muziek ‘spinachtig’ vond klinken. Daarmee had hij doodleuk de ideale beschrijving voor deze plaat al gegeven nog voordat het handeltje goed en wel in de winkels lag, want spinachtig is zeker een omschrijving die steek houdt. Spiderland is inderdaad onheilspellend, en heeft inderdaad iets van een sluimerend gevaar in zich. Het muzikale equivalent van een Stephen King-verhaal vlak voordat de eerste dode valt.
Het komt erop neer dat dit heel spannende muziek is. En dat is knap, want die spanning wordt opgewekt zonder al te veel middelen. Slint moest het doen met de basisopstelling gitaar-bas-drum, maar meer hadden de jongens ook gewoon niet nodig. Er wordt namelijk schitterend gemusiceerd op Spiderland. Niet per se op technisch vlak, maar alles wordt wel in dienst van de sfeer gezet. De gitaarpartijen gaan van onderhuids en subtiel naar snoeihard en weer terug, de drums zijn meer begaan met ruimte en atmosfeer dan met het geven van een sterke backbeat, en net zoals op de beste postrock-platen (je zou dit album kunnen zien als de postrock OG) worden stiltes efficiënt geïntegreerd in het totaalpakket, om het geluid extra clash te geven.
Dat is natuurlijk allemaal goed en wel, maar klinkt ook heel technisch. Nochtans zijn er niet veel platen die zo overlopen van emoties als deze. Omdat de muziek spreekt, maar ook omdat Spiderland vocaal top is. En dat terwijl Brian McMahan eigenlijk niet eens zingt. Maar zijn combinatie van spoken word, gemompel en hartverscheurend geschreeuw is zeer effectief en net zo dynamisch als het muzikale luik.
Kortom, Spiderland is een prachtig intense trip van net geen 40 minuten, een absolute aanrader voor iedereen die zijn muziek al eens graag sfeervol en uitdagend heeft. Het enige nadeel aan deze plaat is dat je ervoor in de stemming moet zijn, maar we leven toch in donkere, onzekere tijden dus dat komt mooi uit.
(Dit bericht komt van mijn muziekblog
The Irresistibles. Het is zeker niet de bedoeling dat al mijn blogposts op musicmeter terechtkomen, dus wie benieuwd is naar meer mag altijd de
facebook-pagina liken. Bedankt!)