Deep Purple - Come Taste the Band (1975)

Label: Purple

1. Comin' Home (3:54)
  2. Lady Luck (2:47)
  3. Gettin' Tighter (3:36)
  4. Dealer (3:51)
  5. I Need Love (4:24)
  6. Drifter (4:01)
  7. Love Child (3:04)
  8. This Time Around / Owed to "G" (6:08)
  9. You Keep on Moving (5:18)
  10. You Keep on Moving [Single Version] * (4:26)
  11. Comin' Home [2010 Original Album Remix] * (4:08)
  12. Lady Luck [2010 Original Album Remix] * (2:45)
  13. Gettin' Tighter [2010 Original Album Remix] * (4:23)
  14. Dealer [2010 Original Album Remix] * (3:55)
  15. I Need Love [2010 Original Album Remix] * (5:16)
  16. You Keep on Moving [2010 Original Album Remix] * (5:18)
  17. Love Child [2010 Original Album Remix] * (3:05)
  18. This Time Around [2010 Original Album Remix] * (3:21)
  19. Owed to "G" [2010 Original Album Remix] * (2:57)
  20. Drifter [2010 Original Album Remix] * (4:00)
  21. Same in L.A. [Previously Unreleased] * (3:15)
  22. Bolin / Paice Jam [Previously Unreleased] * (5:47)
avatar van The Wep
Gezien de positieve berichten over de remix/remaster moet ik die toch dan maar aanschaffen

avatar van Hans Brouwer
hmaeghs schreef:
Het verschil tussen de original en de Kevin Shirley remixes is mega-groot. Van een ietwat gedateerde plaat is het plots een zeer eigentijds album geworden. Die Kevin Shirley is echt een geluidstovenaar.
De remixen van Kevin Shirley op disc 2 van het 35th anniversary edition 2 cd set van "Come Taste the Band (1975)" zijn inderdaad geweldig. Wat mij betreft een herontdekking van "Come Taste the Band (1975)". Met oprechte dank aan Kevin Shirley!!

avatar van freakey
Hans Brouwer schreef:

Wel mee eens... swingt en rockt als een gek opeens... draai deze 2e cd nu meer dan de originele....

avatar van Thuurke
Mooie plaat en Deep Purple waardig. Met de Kevin Shirly remixes heb je het gevoel dat je naar een nieuwe plaat zit te luisteren. Je hoort nergens dat deze muziek gedateerd is en inmiddels 37 jaar oud is.

avatar van Dibbel
Ik vind dit album net wat minder dan Burn.
Stormbringer heb ik voor zover ik weet niet, dus kan daar niet mee vergelijken.

Er wordt hier links en rechts toch wel erg lekker gitaar gespeeld door Tommy Bolin en het tempo is weer redelijk relaxt.
Spannendste nummer is toch wel You Keep On Movin' (wat nog op single uitkwam). Geweldige song.
Comin' Home, Gettin' Tighter, Dealer en Drifter zijn ook goede nummers.
Alleen dat This Time Around/Owed To G kan me niet bevallen.
Maar eerst weer eens 3,5.
Op vinyl.

Nieuwstad
Hoi Dibbel, ik kan je aanraden eens naar de remaster op zoek te gaan, die knalt echt je speakers uit! Ik had 'm ook altijd op vinyl en vond het gewoon een fijne degelijke plaat, maar sinds ik de remaster heb vind ik dit misschien wel de beste uit de David Coverdale periode.

Lazarus Stone
was toen al helemaal afgelopen met DP, Keep on Moving blijft echter fantastisch.

avatar van Bluebird
Muzikaal zit het wel snor met deze plaat. Het was pas afgelopen toen Bolin wegviel. Er had nog genoeg moois uit voort kunnen komen als deze gitaarcrack zich wat beter in de hand had kunnen houden.

avatar van Hans Brouwer
Nieuwstad schreef:
.....maar sinds ik de remaster heb vind ik dit misschien wel de beste uit de David Coverdale periode.
Gelukkig zegt Nieuwstad "misschien". De remaster "Come taste the Band" is een genot om naar te luisteren. Persoonlijk vind ik het (geremasterde) album "Burn" met kop en schouders het beste album uit de Coverdale periode. M.i steekt "Burn" zelfs Deep Purple 's meesterwerk "In Rock" naar de kroon, dit in tegenstelling tot "Come taste the Band".

avatar van Bluebird
Ik zou ook zeker aan Burn de voorkeur geven maar om de moeder van alle melodieuze hardrockalbums daar nou bij in de schaduw te zetten......... nou nee.

Nieuwstad
Ik begrijp nooit zo waarom Burn zoveel meer gewaardeerd wordt dan Stormbringer en Come Taste The Band eigenlijk. Burn heeft een paar uitschieters zoals de titeltrack en natuurlijk Mistreated, maar ook een aantal nietszeggende, beetje slappe songs.

Wat dat betreft vind ik Come Taste The band veel constanter van kwaliteit. En zeker op disc 2 van de remaster hoor je hoe er gerockt werd. Je hoort elk instrument loepzuiver. Tegelijkertijd klinkt dit veel smeriger dan het wat ingehouden Burn. Die openingsriff in Dealer bijv. dat lijkt wel stoner rock, heerlijk! Coverdale klinkt hier ook een stuk zelfverzekerder. Dat bronstige in zijn stem dat hij later in Whitesnake verder zou perfectioneren, horen we hier ook al, alleen is het nog iets rauwer. En juist dat scherpe randje bevalt mij nu zo goed.

Nee laat dat "misschien" maar weg, dit is mijn favoriete mark III/IV Deep Purple album

avatar van De buurman
Dealer heeft inderdaad een lekker vuige, sleazy sfeer. Net als Love Child, ook al lekker smerig. In tegenstelling tot velen vind ik You Keep On Moving beslist geen uitschieter op dit album.

Als dit een debuutalbum van één of andere band was geweest, had het als klassieker te boek gestaan. De gloriejaren van Deep Purple ervoor, het grote personeelsverloop van de band maakten dit jarenlang tot het nutteloze aanhangsel van de Purple-catalogus.

Onterecht, absoluut.

De buurman schreef:

Tijdens de opnames waren ze ook in de veronderstelling dat ze het album als een echt nieuwe band konden presenteren. De platenmaatschappij stak daar echter een stokje voor en eiste dat ze als Deep Purple verder gingen. Vooral Bolin schijnt hier nogal teleurgesteld over geweest te zijn, nu moest hij voor de tour allemaal ouwe Purple nummers gaan leren. Je kunt ook horen dat hij die met weinig plezier speelde.

Ik heb trouwens wel het idee dat dit album in de loop der jaren steeds meer waardering begint te krijgen. Vroeger werd het idd gezien als een soort bastaardkind waar je gewoon niet naar moest luisteren.

avatar van Edwynn
Volgens mij was het niet zo zeer een kwestie dat Bolin geen zin had, maar meer een kwestie van iets teveel spuiten in de arm. Dan zou hij op het podium momentenlang amper zijn arm hebben kunnen bewegen. Dat valt te lezen in de liner notes van deze release. Burn is daarop ook vrij illustratief. Vrijwel alle ritmepartijen worden door Lords ronkende toetsendinges overgenomen.
Verder vind ik niet dat er veel mis is met Come Taste The Band. Het sluit mooi aan op Burn en Stormbringer. Zijn het dat het net even wat meer naar datgene begint te neigen dat later Whitesnake is gaan heten ofschoon het juist Tommy Bolin is die zoveel geschreven heeft aan Come Taste The Band.

Edwynn schreef:

Het één sluit het ander toch niet uit? Of houden zelfs verband met elkaar? Hij baalde van de hele situatie en ging daardoor steeds meer drugs gebruiken?

Het blijft speculeren natuurlijk. Maar dat ie de ouwe Purple nummers met grote tegenzin speelde én daarnaast zwaar aan de heroine zat zijn beide een feit.

avatar van Edwynn
Het blijft speculeren maar het is toch een feit? ....Ok. Vooruit. Omdat het maandag is.

Het kan. Maar het lijkt mij wat gek. Ik vind het aannemelijker dat de formule succes + bijbehorende druk = erg vaak drank en drugs hier opgaat. Tommy Bolin werd immers gevraagd om de vertrokken Ritchie Blackmore te vervangen. Vervolgens speelt hij met Deep Purple, heel gek, Deep Purple nummers. De band is best nog wel enorm op dat moment. Dus optreden en cashen. En on top of all of that krijgt hij alle ruimte om creatieve invulling te geven aan een nieuw album. Voor Bolin betekende Deep Purple een grote carrièreboost. Mij lijkt het dan gek om in die ruif te gaan zitten schijten. Maar ja, je komt ze gekker tegen.

avatar van iggy
Oeps mijn vraag was dus. Was Bolin al een junk voor hij Purple kwam versterken? Lijkt mij wel enigzins belangrijk omdat te weten toch?

Dit berichtje hoort dus tussen Nieuwstad en Edwynn hun berichtjes te staan. Mijn fout ik was wat aan het rommelen

avatar van Bluebird
Overigens was Bolin al een half jaar weg bij Purple en alweer met zijn eigen album en band op pad........... een eerste supportactoptreden in de tour van Jeff Beck werd meteen zijn laatste dus. Ik denk niet dat zoiets in slechts een jaar allemaal is ontstaan. En al helemaal niet bij een band die meer van de fles dan van de spuit hield.

Edwynn schreef:

Hij werd niet gevraagd om Ritchie Blackmore te vervangen, daar had ie helemaal geen zin in. Hij werd dus toen gevraagd een nieuwe band op te richten met Coverdale/Hughes/Paice/Lord. Hij weigerde ook dat in eerste instantie omdat hij net zijn solo album "Teaser" klaar had en waar hij heilig in geloofde. En terecht, want dat album is idd nog net even een stukje beter dan CTTB. Anyway, om hem toch over te halen kwamen ze tot het compromis dat ze op tour zouden gaan met daarin een set om Teaser te promoten en daarnaast een set met nieuwe nummers als nieuwe band, dus niet onder de naam Deep Purple. Zoals we weten liep het iets anders..

En tja carriereboost.. Teaser verkocht in sommige landen zelfs beter dan CTTB. Ik denk dat Bolin behoorlijk gefrustreerd moet zijn geweest dat ie dan op het podium Smoke On The water moest staan spelen.

Dat het zou kunnen dat hij hierdoor (nog meer) naar de drugs greep heb ik niet als feit gepresenteerd, beetje flauw om te suggereren dat ik dat wel doe. Ik zeg alleen, ik sluit niet uit dat er een verband is, drugs dienen immers altijd als vlucht uit de realiteit.

avatar van Edwynn
Ik ben benieuwd naar je bron. Als ik dit oude artikel doorlees, merk ik niets van wat er op zou kunnen duiden dat het de bedoeling was dat er een nieuwe band moest ontstaan. Tommy Bolin verving Ritchie Blackmore en Deep Purple maakte een doorstart. Wel wilde hij gewoon zijpaadjes blijven bewandelen. En dat werd geëxlpoiteerd ook want er kwamen zelfs stickers op het Teaseralbum waarop te lezen valt dat het hier om de nieuwe Deep Purplegitarist ging.
Over het drugsgebruik lijkt het mij dat dat niet iets nieuws was voor hem, maar dat het een een vlucht nam in de Purpleperiode. Zie ook weer de liner botes van de This Time Aroundrelease.

iggy schreef:

Bluebird schreef:

Hughes zat zwaar aan de coke die tijd. Laatste paar weken van de opnames kon hij zelfs niet bij zijn want toen zat hij in een afkick kliniek. Lord en Paice hielden meer van de fles ja. Coverdale ook volgens mij.

Bolin was al geen lieverdje volgens mij, maar tijdens de opnames hebben ze daar nooit iets van gemerkt schijnt het. Toen na de opnames werd besloten toch als Deep Purple verder te gaan sloeg zijn stemming volledig om en ging ie over op excessief drugsgebruik.

Ik heb dit overigens in de afgelopen jaren ook allemaal maar ergens gelezen hoor zal eens kijken of ik het terug kan vinden

avatar van Edwynn
Een normaal mens zou opstappen en poen eisen wegens contractbreuk.

avatar van iggy
Een hoop mensen waren en zijn niet niet normaal in de R&R buizz. Vooral in die tijd niet.

Nieuwstad
We weten ook niet wat er tijdens de opnames contractueel al vastgelegd was natuurlijk. Sowieso niet iets waar muzikanten zich graag mee bezig houden... De meeste willen gewoon lekker spelen, pas na schade en schande worden ze wijzer.

avatar van iggy
Zo gaat dat inderdaad bijna altijd.

Edwynn schreef:

Voorzover ik het 38 jaar geleden heb meegekregen was Bolin op aanbeveling van Blackmore zelf als zijn vervanger voorgedragen. Zoals ook later met Morse het geval zou zijn. Je kiest er dan zelf voor en dat doe je niet om alleen op een carrièreboost uit te zijn. Hadden Bolin en Hughes overigens ooit samen in een band gezeten?

avatar van Edwynn
Hughes en Bolin waren in ieder geval 'like brothers' aldus Glenn Hughes.

Hier wordt gesteld dat Bolin niet blij was met zijn aanstelling bij Deep Purple en dat zijn drugsgebruik excessiever werd naarmate hij vaker Smoke On The Water moest spelen. En dat zijn soloalbum (dat later verscheen dan Come Taste The Band) veel meer verkocht. Dat dus eigenlijk die hele switch naar Deep Purple geen carrièreboost zou zijn.

Ik zie daar geen logica in en houdt het bij de door mij aangehaalde bronnen.

avatar van Bluebird
Daar hou ik het ook maar bij.

De persoon waar het hier om gaat zal voor eeuwig in alle talen zwijgen en die blijft wel de enige die op alle vragen het antwoord zou weten. Hij zal soms best niet gelukkig zijn geweest met het DP circus maar de drugscultuur zal hem toch wel eerder en meer in het bloed hebben gezeten dan het DP circus lief was. Dus dat zou de verdere samenwerking en de chemie al behoorlijk hebben ondergraven. Ook Blackmore ontsloeg vaak bandleden vanwege overmatig drank/drugsmisbruik.

avatar van Edwynn
Hij kwam dus bij Deep Purple om met Deep Purple Deep Purpleliedjes te spelen.

Bluebird schreef:

Klopt niet. Zoals zoveel onwaarheden die door de pers klakkeloos wordt overgenomen en door iedereen maar geloofd. Bolin werd "ontdekt" door Coverdale en roadie Nick Bell na het horen van zijn spel op Spectrum. Bron: liner notes van Days May Come

Edwynn schreef:

Beide albums verschenen zowat gelijktijdig. Ik heb nergens beweerd dat zijn solo album veel meer verkocht. Maar het gebeurde soms dat ze ergens optraden waar Teaser hoger in de charts stond dan CTTB. Bron: linernotes Teaser deluxe 2011. Over de totstandkoming van CTTB en hoe Tommy in eerste instantie werd aangenomen ook daarover het een en ander te lezen.

Ik laat het hier verder bij, aangezien een aantal reacties de kinderachtige kant op gaan.