Het vorige bericht slaat de spijker keihard op de kop. Ritchie Blackmore paste niet meer in Deep Purple en vertrok, waarna het spelplezier hoorbaar terugkeerde.
Purpendicular klinkt fris en gedreven, wat ook geldt voor toetsenist Jon Lord die op
The Battle Rages On vermoeid en routineus klonk. Het werd destijds beaamd door de bandleden in interviews, zoals Roger Glover die de vraag krijgt
“Do you miss Ritchie?” en subtiel antwoordt
“I have nothing negative to say about Ritchie. He has been part of my life. But I am happy now, I can say that.” Hier het hele interview bij Trinkelbonker.
Mijn eerste kennismaking met nieuweling Steve Morse was rond 1980 via Dixie Dregs met
Take It off the Top, een tune in de Friday Rock Show van Tommy Vance bij BBC Radio. En later hoorde ik hem bij Kansas, waarmee hij de twee fantastische albums
Power (1986) en
In the Spirit of Things (1988) maakte.
Morse is geen Blackmore en probeert dat ook niet. Wel past zijn zingende stijl met soms lange noten bij dit Deep Purple en in sommige delen klinkt fusion in zijn spel. Bovendien kan hij razendsnel spelen. Met hem stroomde nieuwe creativiteit naar binnen, die de oudgedienden inspireerde.
Acht nummers springen eruit: de pompende opener
Ted the Mechanic,
Loosen My Strings (kippenvel van de gitaarsolo, zó mooi!), het wat onheilspellende
Soon Forgotten met dat instrumentale middendeel,
Sometimes I Feel Like Screaming bevat gitaarlijnen van ontroerende schoonheid, het pompende
Cascades: I’m Not Your lover, alweer ontroering in
The Aviator met mooie folklijnen.
En hoe is het mogelijk: bij
A Touch Away is het meer genieten op grote hoogte, nu met Lords heerlijke Hammond.
Hey Cisco rockt uptempo met een fraai stiller solodeel, waarin wordt gevarieerd met de dynamiek. Alsof we één van Purples liveplaten uit de jaren ’70 horen.
De overige zes composities zijn degelijk met altijd wel fraaie details in de uitvoering. Deep Purple vernieuwde zich en deed dat overtuigend. Normaal gesproken zou ik voor een album met 8 favorieten van de 14 nummers vier sterren geven, maar gezien de buitencategorie van de nodige melodieën is
Purpendicular wel 4,5 waard.