Wendy Carlos - Switched-On Bach (1968)

Electronic
Label: Columbia

1. Sinfonia to Cantata #29 (3:27)
  2. Air on the G String (2:33)
  3. Two Part Invention in F Major (0:43)
  4. Two Part Invention in B Flat Major (1:30)
  5. Two Part Invention in D Minor (0:52)
  6. Jesu, Joy of Man's Desiring (2:59)
  7. Tempered Clavier, Vol II (7:13)
  8. Tempered Clavier, Vol I (2:47)
  9. Chorale Prelude "Wachet Auf" (3:38)
  10. Brandenburg Concerto No. 3 in G Major - Allegro (6:28)
  11. Brandenburg Concerto No. 3 in G Major II- Andante (2:50)
  12. Brandenburg Concerto No. 3 in G Major III - Allegro (5:07)
Een van de meest belangrijke albums in de electro.
Heel complex is het niet: bepaalde stukjes van Bach zijn elektronisch gemaakt. De klanken klinken soms wat Game-Boy-achtig, maar de melodie makt alles weer goed (hoe kan het ook anders met Bach) Je zal hier in tegenstelling tot de soundtrack van 'Clockwork Orange' geen 'stemmen' horen, omdat dat soort synthesizer toen nog niet bestond

Er zijn verschillende versies van de plaat (de laatste nieuwe is volgens mij Switched-on Bach 2000), met hier en daar een nummertje meer, maar het komt in het algemeen op deze plaat neer: een pionier in de elektronische muziek.

avatar van T.O.
De scheiding tussen klassiek en popmuziek wordt alleen lastig te trekken door dit soort albums...

Alles is volledig geëlektrocuteerd, waardoor de instrumenten niet meer natuurlijk lijken. Veel klassiek zal je niet bemerken, behalve dan de melodie.

avatar van Gerards Dream
Dit is met recht een mijlpaal in de elektronisch muziek. Het is erg leuk om Bach eens op een hele andere wijze te horen dan de strikt klassieke manier. Door bepaald tonen uit de Moog synthesizer roept het bij mij een beeld op of dat je na een tekenfilm zit te kijken. Ik zie Tom en Jerry al achter elkaar rennen. Het mooie aan dit album is dat het niet gaat vervelen na vele luistersessies, daarmee is het voor mij een topalbum in de breedste zin van het woord.

Na de geweldige score: 'A Clockwork Orange' werd ik erg beniewd naar meer werk van voormalig Walter Carlos. Heb vervolgens dit album laaggelaaid en een aantal keer geluisterd. Vond dit altijd wat vreemde muziek maar nu ben ik er toch wel zeer over te spreken.
Rick van der Linden deed zoiets als dit ook op het album GX1, en ook die beviel me erg goed. De electronische versies van klassiek stukken vind ik blijkbaar erg aangenaam om te luisteren.
Air on the G String herkende ik, Ekseption heeft dat nummer namelijk ook gecoverd onder de naam 'Air'. Het zijn stuk voor stuk mooie nummers zeker als je bedenkt hoe dit abum destijds in elkaar is gezet. Ik ga absoluut meer van Walter/Wendy Carlos opzoeken en luisteren.

avatar van Stalin
Net gekocht op vinyl voor 4 euro en aangezien ik er al een tijdje naar op zoek was, kon ik hem niet laten liggen natuurlijk

Ozric Spacefolk
De muziekstukken zijn natuurlijk al alleraardigst, en daarnaast is dit een erg belangrijke plaat in de ontwikkeling van de electronische muziek.

De eerste plaat met synthesizers, liet ik me vertellen....

avatar van Gerards Dream
Mooi en boeiende linnk Poles Apart.