Enslaved - Below the Lights (2003)

Noorwegen
Label: Osmose

1. As Fire Swept Clean the Earth (6:35)
  2. The Dead Stare (5:37)
  3. The Crossing (9:12)
  4. Queen of Night (5:59)
  5. Havenless (5:35)
  6. Ridicule Swarm (6:19)
  7. A Darker Place (7:01)
avatar van Imental
Vooral Havenless is super nummer! Trouwens stukje soundtrack in de documentaire van A Headbanger's Journey...

Icon E
Mooie uitgebalanceerde plaat. Enslaved zou deze sound tot op heden nog verder verfijnen. Maar het definitieve raamwerk voor de herboren band staat hier al wel in vol ornaat. En met composities als bijvoorbeeld het majestueuze The Crossing of het iets pittigere Ridicule Swarm staat hier zeker weer een aantal pareltjes
op. En dan heb ik het prachtig wegstervende A Darker Place nog niet genoemd. Het zijn nummers die integenstelling tot wat er op het voorgaande, ietwat verwarrende Monumension staat wel duidelijker zijn uitgewerkt. Het maakt het geluid van Enslaved weer iets behapbaarder maar niet minder mysterieus. Fascinerend en meeslepend. Dat is Below The Lights in een notendop.

avatar van RuudC
Een krappe 4,5*. Ik vind dit echt wel het beste album van Enslaved tot nu toe. Het start ijzersterk met As Fire Swept Clean The Earth. Meteen een heel fijne, licht dreigende sfeer. Goede verhouding tussen viking metal en prog. Ik denk dat de heren hun lessen van Monumension wel geleerd hebben: goed geluid, sterke songs. De kwaliteit houdt aan tot en met Havenless, wat tot de beste nummers van de band behoort. Daarna zakt het ietwat in om halverwege A Darker Place vervolgens een spetterend slotstuk te presenteren. Wel flirt Enslaved hier met deathgrunts en dat vind ik toch wel jammer. Dan klinkt het allemaal wat bruut en bot, terwijl Enslaved verder verfijnd en innovatief is. Er is zeker nog ruimte voor groei en dat gaat er nog wel uit komen.

Tussenstand:
5. Mardraum
6. Vikingligr Veldi
7. Monumension

avatar van lennert
Het eerste Engelstalige album? Het album ligt in ieder geval wel beduidend beter in het gehoor dan haar voorganger en dat openbaart zich vooral in aanstekelijke songs met doordachte, progressieve structuren. De cleane zang is weer een stuk beter, de solo's zijn beter en het experimenteren slaagt er tot nu toe het beste in. Kakt na Havenless een beetje in met Ridicule Swarm, maar het afsluitende A Darker Place gooit er dan weer zo'n mooi slotstuk in dat het album alsnog ruimschoots gered wordt. Zeker het sterkste tot nu toe, maar ik weet zeker dat de band nog beter kan.

Tussenstand:
1. Below The Lights
2. Blodhemn
3. Eld
4. Frost
5. Mardraum (Beyond The Within)
6. Monumension
7. Vikingligr Veldi