Het vierde album “SECRET SAMADHI” van de uit York, Pennsylvania USA afkomstige rockband Live is en blijft mijn “all-time favourite” van het viertal. Het was in 1997 de opvolger van het enorm succesvolle “THROWING COPPER”, waarvan er zelfs twee singles in de Nederlandse Top 40 kwamen, “I ALONE” en “SELLING THE DRAMA”.
De in de jaren negentig populaire grunge heeft hier ongetwijfeld aan bijgedragen. Niet dat Live die muzieksoort maakte, maar wel stevige op gitaar georiënteerde rock. In 1984 ontstond de band en vanaf 1989 maakten zanger Ed Kowalczyk, gitarist Chad Taylor, bassist Patrick Dahlheimer en drummer Chad Gracey deel uit van het kwartet, totdat ze in 2009 tijdelijk het bijltje erbij neer gooiden. Tot dat moment waren ze succesvol geweest, eigenlijk al vanaf het debuutalbum “MENTAL JEWELRY” uit 1991. Na het kassucces “THROWING COPPER” kwam “SECRET SAMADHI” in 1997, “THE DISTANCE TO HERE” in 1999 met de hitsingle “THE DOLPHIN’S CRY” en “V” in 2001 met daarop de grootste hit in Nederland, “OVERCOME”. “BIRDS OF PREY” in 2003 en “SONGS FROM BLACK MOUNTAIN” in 2006 maakten de eerste periode van de heren compleet. Na de rustperiode besloot Kowalczyk niet terug te keren als frontman en zanger. Hij werd vervangen door Chris Shinn en met hem maakte Live het album “THE TURN”, het minst succesvolle album tot dan toe. Vanaf 2016 is staat Kowalczyk weer achter de microfoon en is de band nog steeds actief, al is er sinds “THE TURN” geen nieuw album meer verschenen.
“SECRET SAMADHI” moest het gigantische succes van zijn voorganger proberen te evenaren, maar dat lukte het op 18 februari 1997 verschenen album niet, en dat was geen schande. De kwaliteit van het album is wel absolute top. Het album heeft een donkerder karakter, is misschien iets toegankelijker, in ieder geval vind ik het minder rauw en daarom beter dan album #3. Twaalf songs, ruim 53 minuten muziek en het gaat van start met het dreigende “RATTLESNAKE”, midtempo, geweldig gezongen en tempowisselingen die het nummer precies dat duistere meegeven, waardoor je het album vanaf de eerste seconde niet meer los kunt laten. In de tipparade van de Nederlandse Top 40 kwamen drie singles van het album, “LAKINI’S JUICE” was de eerste. Deze rocker laat een rauwer geluid horen, zeker in de refreinen. “GRAZE” is één van die nummers die dat duistere sfeertje hebben, wat dit album wat mij betreft typeert. Een rustig eerste deel, ingetogen zang, waarna het meer los komt. Dit herhaalt zich een paar keer en het blijft tot de laatste seconde boeiend en Kowalczyk zingt fenomenaal. “CENTURY” is een relatief kort, poprock ,liedje met een lekkere melodie. Voor mij is “GHOST” het hoogtepunt van “SECRET SAMADHI”. Net zoals “GRAZE” heeft het een duistere sfeer en bouwt het op naar indrukwekkende refreinen. De smaakvolle toevoeging van toetsen, bespeeld door Jon Carin, maken het nummer af. De zangeres die meezingt op dit nummer is Jennifer Charles, een Amerikaanse zangeres, dichter, auteur en acteur. “UNSHEATHED” begint ook weer ingetogen, werkt ook weer toe naar een explosie aan geluid, maar ook hier is het nergens “over the top” en blijft het pakkend.
Een bijzondere titel heeft “INSOMNIA AND THE HOLE IN THE UNIVERSE” en Kowalczyk zingt het op een pakkende manier. “TURN MY HEAD” was één van de drie singles die in de tipparade kwamen. Een prachtige ballad, geweldig gezongen en een prachtige melodie. Met het korte en stevige “HEROPSYCHODREAMER” grijpt de band meer terug naar het geluid van “THROWING COPPER”, minder toegankelijk, rauw en krachtig. Ook “FREAKS” redde het niet om een hit in Nederland te worden, maar dat ligt niet aan de kwaliteit. Mooie gitaarpartijen die het nummer inleiden en veelvuldig terug komen. Ook in deze track zit de wisselende sfeer die je vaker hoort, rustig en dan harder, rauwer, ruiger, geweldig gedaan! “MERICA” heeft een pakkend ritme en mooie melodie, waarna “GAS HED GOES WEST” het album afsluit. Dit vijf en een halve minuut durende nummer laat horen waartoe Live is staat is. Het maken van pakkende nummers, met veel afwisseling en geweldige beheersing van de instrumenten en elke keer weer die karakteristieke stem van Ed Kowalczyk. Hij drukt echt een stempel op de muziek van de band.
Zijn vertrek was dan ook niet goed voor de band, maar ook als solo artiest kreeg hij het niet voor elkaar het succes van zijn band te evenaren. De twee solo albums die hij maakte zijn goed, maar de som van de vier bandleden van Live zorgen ervoor dat de kwaliteit net wat beter en hoger is. Vanaf 1997 is dit album mijn favoriete van de band en ik ben benieuwd of er ooit nog eens een nieuwe plaat gaat komen, die dat gaat veranderen. Tot die tijd is het elke keer weer genieten!