Extince - Binnenlandse Funk (1998)

Label: Top Notch

1. Binnenlandse Funk (5:40)
  2. Te Lauw (4:05)
  3. Op de Dansvloer (5:02)
  4. Spraakwater (4:13)
  5. A t/m Z (3:50)
  6. 4 Voeters (5:58)
  7. Van Onze Verslaggever (4:39)
  8. Jonge Ouders (4:53)
  9. Samen Sterk [Remix] (4:49)

met Ross & Iba en Orpheo

10. Zoete Inval (6:12)

met Murth the Man-o-Script, Krewcial, Skate the Great, Yukkie B, Brainpower, Goldy en Scuz

11. Kaal of Kammen (4:26)
  12. Moeder de Vrouw (4:02)
  13. Niet Te Min (0:36)
Mojo Pin
Een man met zelfspot, ook. Ik heb over het algemeen weinig met hiphop maar dit blijft echt een goede plaat!

hans vd togt schreef:
waar komt de sample / beatje van Zoete Inval vandaan... wie het weet weet mag het zeggen

Ik heb een vermoeden dat ie van LL Cool J - 4,3,2,1 (feat Method Man, Canibus, Redman, DMX) is gejat.

rodneyVL
Jordy schreef:
Och, da's hiphop eigen.

Vond dit ook een heel erg leuk album, eigenlijk de enige Nederlandstalige hiphop die ik kan waarderen. Productie is wisselvallend, maar z'n teksten zijn zoo komisch.

wisselvallend?

Pauper
Ik vind Extince qua teksten zeker niet de sterkste rapper in Nederland, maar dat veel Nederlandse artiesten inspiratie vonden door deze plaat mag wel getuigen van de impact. Daarnaast staan er echte klassiekers op dus 4*

avatar van Yak
Yak
Berichten verplaatst naar Extince

avatar van thomzi50
Erg leuk album, pas relatief laat gekocht, maar erg jammer van Samen Sterk, dat zorgt er toch voor dat ik het album niet meer dan 3,5* kan geven.

Tof album. Extince heeft een lekkere flow (althans het moet je liggen, en mij ligt het) en heeft leuke teksten. Hij vertelt verhalen, veelal over vrouwen/seks en anders schept 'ie een beetje op over zichzelf... heerlijk toch

Er staan trouwens top-klassiekers op dit album. Ik noem een Binnenlandse Funk, een Kaal of Kammen en natuurlijk een Spraakwater.

Spraakwater Poezie
hans vd togt schreef:

Slick Rick - King Piece in the The Chess Game?

Koffie schreef:

Spraakwater Poezie

Slick Rick - King Piece in the The Chess Game?

De nummers die genoemd zijn zullen misschien dezelfde sample gebruikt hebben... Ik heb het Know How ooit eens gevraagd, maar hij wilde het niet zeggen. Ik weet alleen dat het een of ander 'easy tune' deuntje is. Ik heb een DJ (nou ja, DJ, meer een PD: PlaatjesDraaier) het origineel eens horen draaien en weet alleen dat het van zo'n easytune verzamelaar afkomstig was...

Voor wat betreft het album: een bijzonder goed Nederlandstalig hiphopalbum, maar inderdaad jammer van "Samen Sterk". Maar daarom nog wel 4,5* waard.

avatar van Paalhaas
DJFreez schreef:
inderdaad jammer van "Samen Sterk".

En wat dacht je van Jonge ouders? Ook erg jammer...

avatar van psychonaatje
hans vd togt schreef:

Volgens The Breaks uit Summertime van Klaus Wunderlich (album: The Fantastic Sound of Klaus Wunderlich Volume 2).

avatar van psychonaatje
Zo te horen klopt het als een zwerende vinger: de eerste maten zijn gesampled. Beluister het hier. Het is een easy listening (Hammond-orgelversie) van de klassieker Summer Time. Geniaal gevonden trouwens om dit te samplen, want ik moet nou niet bepaald direct aan hip-hop denken bij dit nummer.

Paalhaas schreef:

En wat dacht je van Jonge ouders? Ook erg jammer...

Er spreekt wel een stuk ervaring uit en de betrokkenheid vind ik ook erg goed. Tekstueel niet het sterkste wat ie heeft gedaan, maar er zijn genoeg slechtere moment en in de Nederlandse hiphopgeschiedenis .

psychonaatje schreef:

Dat is wel vaker zo bij samples en dat is nou juist de echte kunst van het samplen. Weer eens wat anders dan een Puff Daddy die klakkeloos een nummer kopiëert :-P .

Garben_B
Nummer één van Nederland, met het beste NL-hiphop album tot nu toe... Naar mijn mening. 4,5*

Classic, maar toch een paar mindere tracks.
3,5.

Garben_B schreef:

Helemaal mee eens, dit is echt een tijdloze klassieker.

avatar van Djarune
Beste Nederlandse hiphop!

avatar van Timo710
Hoewel ik de helft van dit album al kende had ik hem nooit in het geheel beluisterd, en damn, dit album, dit is het beste van Extince, 13 tracks waar de qualiteit hoog licht, de ene track is nog beter als de ander, met Binnenlandse Funk, Spraakwater, Zoete Inval en Kaal of Kammen als hoogtepunten. Extince heeft hier het beste nederhop album ooit neergezet, als je het mij vraagt.

5,0!

EVANSHEWSON
Is dit goed ? Ik ken enkel het radiohitje Spraakwater, dat zelfs op de Belgische radio te horen was, en dat ik toch lekker vond klinken...

avatar van Timo710
EVANSHEWSON, als je dat al lekker vond ga je dit album geweldig vinden! Het beste van Extince ooit, en het beste van nederhop ooit! Luister en vorm je mening!

Social_Mask
Ik ken dit ook niet.. Maar Extince zelf vind ik niet altijd even goed.

avatar van Reijersen
Tekstueel is Extince altijd erg leuk. Veel knipogen en kwinkslagen. Zijn flow (zo heet dat toch?) is ook altijd erg aangenaam.
Niet elk nummer vind ik geweldig. 'A t/m Z' en 'Samen Sterk' vind ik zelfs erg irritant en skip ik altijd.

4 sterren.

avatar van Timo710
Ik vind A t/m Z en Samen Sterk niet heel geweldig, maar skip ze nooit, ze zijn wel okey.. Ze doen voor mij het album niet onder.

avatar van T.O.
Zie ik in de clip van "Kaal op Kammen" op 2:00 nu Delic in beeld, als hij het heeft over "de beats zijn vet, je vindt ze vadsig" ?!

psychonaatje schreef:

Ik kwam de clip van Spraakwater afgelopen week (kan ook de week daarvoor zijn) toevallig tegen op de tv. Echt geweldig om te zien: Extince en TLM (toch?) voor een witte achtergrond, gefilmd met één camera.

Nee, da's 2 Tall, niet TLM

avatar van Conway Twitty
T.O. schreef:

Lijkt er heel veel op, ook qua bewegingen.

avatar van Timo710
Is hem niet, gewoon een gozer die er een beetje op lijkt, maar die gozer in die clip heeft een wat agressievere uitstraling...

|Joël|
Dit album vind ik heel goed. Ik heb normaal niets met nederlandstalige Hip-Hop, maar dit kan ik echt waarderen. Geweldige teksten die er niet geforceerd uitkomen en dat over goeie beats. De woordspelingen op dit album zijn erg vermakelijk. Mijn favorieten zijn Van Onze Verslaggever en Kaal Of Kammen. Van Onze Verslaggever is een soort Hip-Hop geschiedenisles over een geweldige beat. Kaal Of Kammen is naar mijn mening één van de aller beste diss tracks in de hele Hip-Hop geschiedenis. Ik vind dit het beste nederlandstalige Hip-Hop album ooit.

rico-bballer
Ik snap niet echt wat mensne goed vinden aan extince kan iemand me het uitleggen. Of zijn Spraakwater en Kaal of Kammen mindere nummers?

edit: laten die 2 nummers nou net de meeste favo stemmen hebben.

avatar van MJ_DA_MAN
rico-bballer schreef:
Zoek je wel eens teksten op?

rico-bballer
Ja, maar ik kan rustig zonder. Vind hem gewoon echt niet goed of boeiend ofzo.

avatar van Rhythm & Poetry
Ik vind hem vooral zo goed omdat hij met veel humor in zijn raps komt. Ik vind zijn flow leuk en erg goed verstaanbaar. En omdat hij uit brabant komt heeft hij natuurlijk helemaal een streepje voor bij mij .