Extince - Binnenlandse Funk (1998)

Label: Top Notch

1. Binnenlandse Funk (5:40)
  2. Te Lauw (4:05)
  3. Op de Dansvloer (5:02)
  4. Spraakwater (4:13)
  5. A t/m Z (3:50)
  6. 4 Voeters (5:58)
  7. Van Onze Verslaggever (4:39)
  8. Jonge Ouders (4:53)
  9. Samen Sterk [Remix] (4:49)

met Ross & Iba en Orpheo

10. Zoete Inval (6:12)

met Murth the Man-o-Script, Krewcial, Skate the Great, Yukkie B, Brainpower, Goldy en Scuz

11. Kaal of Kammen (4:26)
  12. Moeder de Vrouw (4:02)
  13. Niet Te Min (0:36)
avatar van Tommeh
Er staan een paar mindere nummers op, maar over het algemeen een leuk album. Spraakwater en Kaal of Kammen zijn klassiekers voor mij. Ook 4voeters en Zoete Inval vind ik top.

avatar van Zachary Glass
Ik weet niet meer in welk nummer dit rhyme voorbijkomt : "meisje - wees niet zo haatdragend - ik ben toch lekker zaaddragend". (misschien klopt dit niet helemaal met de eigenlijke tekst).

avatar van Tommeh
Dat komt uit 4 voeters.
De precieze tekst: Ze keek een beetje haatdragend, maar op hetzelfde moment zaadvragend.

avatar van Zachary Glass
Inderdaad - dat is hét. Blijft prachtig!

avatar van kappeuter
Hij heeft er tegenwoordig een handje van om voornamelijk over zichzelf en over zijn concurrenten (zo ziet hij ze) te rappen. Tenminste, ik heb de indruk dat hij dat voorheen veel minder deed.

avatar van Jordy
Och, da's hiphop eigen.

Vond dit ook een heel erg leuk album, eigenlijk de enige Nederlandstalige hiphop die ik kan waarderen. Productie is wisselvallend, maar z'n teksten zijn zoo komisch.

Vind het altijd moeilijk te bevatten dat Brainpower op dit moment zoveel succes heeft en Extince niet (meer). De teksten zijn zoveel leuker en spitsvondiger als Brainpower.

avatar van Jordy
Heeft Brainpower echt zoveel succes? Op Dansplaat na?

wackyboy schreef:

komt nu weer he....

Jordy schreef:

Heeft Brainpower echt zoveel succes? Op Dansplaat na?

Nou, hij heeft in ieder geval -kuch- voor de koninklijke familie opgetreden.

Brainpower is succesvol bij een grootschaliger publiek dan Extince. Dit komt vooral door zijn hits op tmf en zijn live optredens op vele festivals. Extince is een ander soort MC, hij zit meer op 1 lijn vind ik. Brainpower maakt tracks die goed verkopen en die bij de grote massa aanslaan, zonde want hij heeft opzeker veel meer in z'n mars. Luister maar naar die extince diss "ghostbusters". Of naar "XXX"op zijn eerste album. Als ik hem daar op hoor rijmen snap ik niet dat hij vervolgens duffe plaatjes gaat maken als "dansplaat"..

extince in zijn goeie periode.......... hierna ging het alleen maar bergafwaarts !!!!! the same for all dutch hip/hop glory

wackyboy schreef:

Nou, hij heeft in ieder geval -kuch- voor de koninklijke familie opgetreden.

en dat wil dus zeggen dat hij succes vol is ???????? that sucksssss

waar komt de sample / beatje van Zoete Inval vandaan... wie het weet weet mag het zeggen

avatar van NERD
De oldschool beats in Kaal of Kammen en Spraakwater zijn geweldig maar andere nummers hebben deze impact lang niet. Ik had voordat ik deze pagina bekeek dan ook geen flauw idee dat Viervoeters op dezelfde CD staat, echt compleet andere stijl (jammergenoeg).

avatar van gemaster
Ik vond 4 voeters juist een heel erg leuk nummer.

'Jij rokkenjager, sportsokkendrager, je kijkt altijd naar mijn reet met de ogen van een keurslager'.

leuke plaat

avatar van Eddie
gemaster schreef:
Ik vond 4 voeters juist een heel erg leuk nummer.

Ik liep daar in mijn oude woonplaats het wandelende vraagteken uit te hangen

avatar van Reijersen
Hitgevoelig als ABBA, flexibel als Barba Pappa. (uit spraakwater)

extince is gewoon de grondlegger van de goede nederlandse hip hop!! hij is focking fet!! lekkere flow! lekker plaat! 7jaar later en ik luister het album bijna 1keer per week. Hij is egt goed!!

avatar van Dielie
één keer per week is veel, maar dit is idd een zeer sterk album ja

avatar van Gajarigon
Spraakwater is fantastisch gewoon . De rest ken ik niet. :-$

avatar van Eddie
Op de dansvloer heerst, zoals ik al zei dit is de beste Extince.

Één, Negen, Negen, Vijf!

Extince liet horen dat Nederlandstalige hiphop wél kon flowen en de rest is geschiedenis.
Waarschijnlijk 14 november een hommage-avond in Amsterdam.

avatar van psychonaatje
Martin schreef:
Één, Negen, Negen, Vijf!

Waarschijnlijk 14 november een hommage-avond in Amsterdam.

Ik kwam de clip van Spraakwater afgelopen week (kan ook de week daarvoor zijn) toevallig tegen op de tv. Echt geweldig om te zien: Extince en TLM (toch?) voor een witte achtergrond, gefilmd met één camera. Het enige attribuut was af en toe een glas water. Als je dan kijkt hoeveel er tegenwoordig in Nederlandse hip-hopclips wordt gestopt... Extince mag trots zijn op de rol die hij heeft in de vaderlandse hip-hopgeschiedenis. Hij is imo overigens nog steeds één van de beste rappers van Nederland.

avatar van Paalhaas
In mijn zeer bescheiden mening (ik ben gee autoriteit op dit gebied) de beste.

dikke 5 sterren zware classic doopste NL Hiphop album allertijden

avatar van Yak
Yak
Daarstraks weer even uit de kast getrokken, en het blijft toch wel een klassieker hoor, deze plaat. Maar om even het visier te richten op 'Spraakwater', godsamme zeg... wat lig ik toch altijd weer in een deuk om dat nummer. Ik kan me best voorstellen dat Def P en zijn maatjes witheet van woede waren toen die track zo even nonchalant de hitlijsten in kwam bonjouren. Zij daar al jarenlang aan het ploeteren, komt zo'n smeerkees even iedereen aan de kant schoffelen. Letterlijk élke regel in dit nummer gaat erover hoe ontzettend cool hij wel niet is, en hij zette daarmee gelijk de hele Nederhop schaakmat, en vooral de OP natuurlijk. Stoom uit de oren door deze onuitstaanbare zelfingenomen egotrippende hork, maar juist dat maakt het nummer zo geweldig. Wát een onbeschaamde, hilarische egotrip. 5* voor Spraakwater.

avatar van Paalhaas
Yak schreef:
Wát een onbeschaamde, hilarische egotrip.

avatar van MJ_DA_MAN
Ik hou niet echt van Nederhop, maar dit album is toch wel het beste Nederhop dat ik tot nu toe heb gehoord. Extince teksten zitten vol met humor, hoogstandjes en natuurlijk zijn '' onbeschaamde, hilarische egotrip''.
Spraakwater. 4 Voeters, Kaal of Kammen, Zoete Inval, Van Onze Verslaggever allemaal topnummers. Ik kom geen slecht nummer tegen, wel een paar mindere. Maar nog goed voor 4 dikverdiende sterren.

Hiphop is een vak en Extince is de vakman