Na de zwart witte hoezen van de afgelopen periode, keek ik wel even op van deze, toen ik op zoek was naar Antony. Vreemd genoeg heeft het wel wat sereens over zich, ws. ook door dat mooie blauw.
Edoch, hoe zou dit album klinken i.v.m Another World waar ik zo door geraakt werd en mijn kennismaking met Antony and the Johnsons was.
Nou......ik vind het geweldig.
Het begint al met Twilight, dat vanaf de 1ste toon mijn aandacht weet vast te houden.
Cripple and the Starfish heeft een klassikaal thema zowat, hemels gezongen en de tekst...so come on hurt me...dat doet het ook bij mij, niet zozeer de insinuatie danwel de wijze waarop het gebracht word. Daar lust ik dan wel weer pap van i.t.t het vermeende onderwerp van de song.
Hitler in my heart, is m.i het buitenbeentje van het album. Daarmee niet gezegt dat het er niet mag zijn, maar zowiezo met een titel als Hitler in je hart, songstructuur en tekst als from the corpses flowers grow...wel kunst is aan eenieder om het voor zich te interpreteren. Dat is de kunst.
The Atrocities, wederom prachtig en zoals ik Antony persoonlijk het liefst hoor, ingetogen, gedragen, slepend en zeer sfeervol. Af en toe denk ik onwillekeurig aan Hildegard von Bingen, zingend in een klooster, God aanbiddend meer dan 800 jaar geleden. Antony is op zijn best als hij zingt vanuit de torment van zijn ziel.
De River of Sorrow...pfff als dat refrein word ingezet, krijg ik tintelingen door mijn lichaam, ws. een vorm van kippevel. Daar maak ik contact, ga ik mee op reis en voel ik mij verbonden met de muziek en de tekst. Dat gebeurt me niet vaak en al helemaal niet met muziek gezongen door een man laat staan androgyn. But hey, voor alles is een 1ste keer, nou ja bijna dan, i don't want to be the Starfish.
Rapture, wederom mooi gedaan, dat fluisteren wat zo nu en dan voorkomt op de cd, komt ook hier weer voorbij. Antony heeft voor mij geen bombast nodig om aan te komen. Zonder gaat het hem meer dan goed af. Prachtig die fluit.
Deeper than love, het meest poppiest nummer, ook weer mooi, maar ietwat van mij af. Misschien iets te up-tempo en had ik het liever zonder die drums gehoord. Maar er gebeurd genoeg om het niet standaard te laten klinken en het past in het geheel
Divine, klinkt als een afscheid van een dierbare en doet mij gevoelsmatig denken aan Candle in the Wind van Elton John. Die Divine is dat overdrachtelijk bedoeld of de Divine van de jaren '80 Shoot your Shot die in 1988 is komen te overlijden? Ietwat over de top alsook zijn stem, die een beetje inboet aan zeggingskracht als hij uithaald.
Blue Angel, mooie afsluiter, geen bombast, drums zijn ondersteunend i.p.v overheersend....i'm on fire Antony mijn blauwe Engel.
Bruce is mijn held en Antony mijn engel. Ach het kan verkeren in het leven denk ik maar.