Metallica - Reload (1997)

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Fuel (4:29)
  2. The Memory Remains (4:39)

met Marianne Faithfull

3. Devil's Dance (5:18)
  4. The Unforgiven II (6:36)
  5. Better Than You (5:21)
  6. Slither (5:13)
  7. Carpe Diem Baby (6:12)
  8. Bad Seed (4:05)
  9. Where the Wild Things Are (6:52)
  10. Prince Charming (6:04)
  11. Low Man's Lyric (7:36)
  12. Attitude (5:16)
  13. Fixxxer (8:15)
Charles Manson
Joy schreef:
ok, daar gaan we

de kwaliteit van de muziek van metallica is na tba een stuk omlaag gegaan, bij vagen nog wel lekker in het gehoor, vaker een behoorlijk stuk minder boeiend dan voor tba

metallica doet waar ze zin in hebben?

gedeeltelijk, dat s & m gebeuren, daar zit behoorlijke commercie achter

dat is het grote verschil namelijk

voor tba hield metallica zich niet bezig met commrcie, men wilde spelen en platen maken en toeren

na tba kwam daar ineens een soort van (imo stupide) image om de hoek kijken, en dat ging imo vanaf dat moment ten koste van de muziek

ik gun iedereen succes, doorbreken bij het grote publiek is natuurlijk erg leuk om mee te maken

maar waar metallica zich na tba makkelijk af leek te maken met veel minder goede muziek, meesurfend op datzelfde black album, besloot bijv een radiohead na de commerciele doorbraak met ok computer finaal het roer om te gooien en met een volstrekt andere plaat op de proppen te komen die weinig met commercie te maken had

men bleef trouw aan wat men zelf wilde maken, ongeacht commercieel succes of niet, dat kun je radiohead nageven

ik denk dat metalica nooit zo'n daverend succes had verwacht met tba, en men vanaf dat moment zo overdonderd was dat men het spoor kwijtraakte, de tot dan toe steeds succesvollere voortdenderende machine liep vast, al dan niet onder invloed van zogenaamd goedbedoelde mensen om metallica heen, die vonden dat er ineens aan een image gewerkt moest worden

vanuit dat oogpunt gezin heeft metallica het er best vanaf gebracht, men heeft bijv met st anger iig een poging gedaan terug te grijpen naar waar het puur om gaat, muziek maken, zonder poepas

dat dat een geforceerde manier is geweest hoor je op st anger en das niet echt positief

tis hopen op tijden van weleer met het vogende album, jawel, ik heb hoop:)

eerlijk is eerlijk Joy, sterk stukkie, 100% mee eens.

avatar van The Scientist
Scheldberichten verwijderd, users gePMd

avatar van sinkthepink
Sorry hoor, maar ik vind dit een heerlijke plaat.....ik heb hem al jaren en pak hem nog regelmatig uit de kast, zeker als je je installatie een beetje wil testen (lees indruk maken op visiters ).......let's dance !

sinkthepink schreef:

Hoeveel platen ken je van Metallica?

(Weer iemand die enkel Load/reload kent)

avatar van paulisdik
AGE-411 schreef:

Hoeveel platen ken je van Metallica?

(Weer iemand die enkel Load/reload kent)

Iedereen maakt fouten ,maar de ene maakt grotere fouten dan de ander

paulisdik schreef:

Iedereen maakt fouten ,maar de ene maakt grotere fouten dan de ander

gelukkig bestaat er steeds de kans je fouten goed te maken...

Op naar de winkel dus !

avatar van sinkthepink
Hahaha.....ik ken Metallica al van de "No life 'til leather" cassette (ja,zo oud ben ik al) en bezit alles vanaf daar dus jullie vergissen je een ietwat....en oh ja, wat iemand goed of niet goed vind is erg persoonlijk dus laat een ieder in z'n waarde please.

Charles Manson
sinkthepink schreef:

AUW!! Daar gaan AGE-411 en Paulisdik even lelijk op hun snuit!

Mtthz
Ja eerlijk gezegd staan er aardige nummers op dit album. Maar dit haalt niks bij het materiaal van de jaren 80. Kill Em All, Ride the Lightning, Master of Puppets, ...and Justice for All zijn allemaal stuk voor stuk briljantjes op hun eigen manier

avatar van sinkthepink
Dat vind ik ook, maar ik kan de stonerrock van load en reload ook prima verteren. Ik vind het wel tof dat ze zichzelf steeds proberen te vernieuwen met st.anger toch wel als dieptepunt.

avatar van muismat
Precies, daar sluit ik me geheel bij aan, het is compleet anders dan hun werk uit de 80's, en ik vind dit een goede cd , lekker om af en toe aan te zetten, 3.5*

Volledig akkoord met al de vorige mensen. Zalig album, zalige nummers. Jammer genoeg het laatste zalige dat deze band te bieden had. Favoriete nummer zonder twijfel fixxxer !!!

avatar van MetallicRoses
Mischien niet wat je van ze verwacht bent maar als het van een andere band was had je heet grespecteert omdat het hun stijl zou maar dit album word afgekraakt alleen omdat Metallica een Metal band is natuurlijk is dit geen metal maar dat neemt nog niet weg dat Metallica zelf mag weten wat ze spelen en schrijven en hoewel ik Master of Puppets helemaal geweldig vind vind ik The Unforgiven II ook mooi

avatar van Joy4ever
Mespuntje minder slecht dan Load. Maar dat komt voornamelijk door Fuel. Geinig, dat nummer sprong er voor mij gelijk uit en er zijn er blijkbaar meer die er zo over denken. Maar al met al is ook dit weer een zwak album. Om het voorzichtig uit te drukken.

avatar van WBN
WBN
ik vind het juist wel een goed album, het is niet de metal die we van metallica kennen maar het is wel gewoon een goede rock cd.

avatar van Nicholas123
Als geheel toch wel een beetje een saaie plaat. D'r staan echter hier en daar wel lekker nummers op hoor. Eén nummer waar ik verder bijvoorbeeld weinig over gehoord heb is bijvoorbeeld Bad Seed. Toch wel een lekker nummer met een heerlijke arrogant klinkende gitaarriff.

Ik vind dit toch een heerlijke (hard)rockplaat! Ik verhoog naar 4*

avatar van Rinus
Ik snap de lage algemene score van deze plaat niet. Metallica is ge-evolueerd tot dit soort hardrock,ze zijn niet blijven steken in hun speedmetal en dat evolueren doen ze met een pijnlijke precisie. De produktie zit beregoed inelkaar (dat was nog wel eens anders), en de gitaren spetteren uit je speakers. James zingt als nooit tevoren, heel gediciplineerd en zeer goed bij stem. Gewoon een goed album.

avatar van Nicholas123
Dat kun je wel zeggen. Maar voor mij staat kwaliteit niet gelijk aan een goede produktie. Het songmateriaal is waar het om gaat, en in dat opzicht vallen zowel Load als Reload op enkele nummers na gewoon wat tegen. Er staat gewoon teveel filler op en af en toe is het zelfs saai. En dan kan de uitvoering en de produktie nog zo goed zijn (en die is ook goed), de nummers zelf worden er niet beter van.

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
"zucht"

EVANSHEWSON
kaztor schreef:
Magere plaat.

En waarom moeten al die albums nou 80 minuten duren de laatste 10, 15 jaar?

2,5.

kaztor, betreffende U2 ben ik het lang niet altijd eens met je , maar wat deze misser van Metallica betreft dus wel; Halfbakken plaat, niets meer, niets minder.
Maar het kon nog slechter, véél slechter, want St Anger moest nog langskomen... zucht!

The Memory Remains en The Unforgiven II spingen hier nog enigszins uit, toch ?

**1/2

avatar van Casartelli
Casartelli (moderator)
Als liedje is The Unforgiven II best aardig, maar als vervolg danwel herinterpretatie van de originele Unforgiven vind ik het toch nogal 'jammer'.

The Memory Remains is echt goed, jammer dat er zoveel rommel omheen staat.

avatar van Red Hole Sun
Ik vind het logisch dat een band als metallica na (brilliante) 5 metalalbums 'verder'wil met iets anders..

Ik denk dat het grootste probleem van deze bekritiseerde periode de productie was. Ik zou op dit album en Load het gitaargeluid als knarsend willen beschrijven..

De nummers zelf zijn geweldig. Op better than you en slither na, die waren een beetje teveel van hetzelfde..

Ik vind nummers als Low Man's Lyric, the memory remains en unforgiven II erg goed. En de rest mag er ook best zijn

Is het iemand ander ook het opgevallen dat the unforgiven behoorlijk veel lijkt op 1983... (A Merman I Should Turn to Be) van Jimi Hedrix lijkt??
(staat op album Electric Ladyland)

avatar van Nicholas123
Nu je het zegt, inderdaad. Hoewel dat eigenlijk alleen voor de eerste 20 seconden geld. Daarna wordt het toch een totaal ander nummer.

avatar van Dutchi
Omdat dit geen trash metal is, wat ik ook vetter vind dan hardrock, hoeft het nog niet een slecht album te zijn. Er zitten wel lekkere nummers op. Ik vind elk album van metallica wel vet TOT st. anger. ik begrijp wel waarom mensen dit een slecht album vinden omdat ze waarschijnlijk metal fans zijn ik houd niet alleen van alle soorten metal maar ook van alle soorten rock.
Het is heel anders, oke, maar wel leuk. 3.5* omdat er ook wat saaie nummers opstaan. Ik vind dat bij dit soort muziek het een beetje vrolijk in het gehoor moet klinken, sommige nummers zijn wat te langzaam of geen leuke melodie of riffs.

avatar van notsub
Vrij triest dat een band als Metallica met zoiets op de proppen komt, maar dat geldt voor Load en St. Anger ook. De naam Metallica bevat nota bene het woord Metal en dat is hier ver te zoeken. Nu hoeft dat geen bezwaar te zijn, maar andere bands zijn daar beter in. Metallica is nu eenmaal op zijn best als ze echte metal spelen. Hier dwalen ze wat rond in fantasieloze hardrockcomposities. Fuel is nog hoopgevend en The Memory Remains het beste nummer van de CD, maar daarna wordt het een lange zit naar het einde toe.

avatar van James Douglas
De sessies voor Load bleken meer dan 30 songs opgeleverd te hebben. Dit smeerde men uit over 2 albums uit en daar is men lelijk de fout ingegaan. Load was al over de gehele linie (ijzer) sterk maar wist met een paar prachtige individuele tracks het niveau toch hoog te houden. Maar bij het releasen van Reload grossierde Metallica echter in leftovers. De klasse van de voorganger is al verspeeld. Alleen 'Devil's Dance' en 'Low Man's Lyric' hadden Load kunnen verrijken. De rest is voor de normen van deze band echt ver onder de maat, met als dieptepunt 'Unforgiven II'. Voor mij de eerste misser in de releases van Metallica.

Joy
Rockellica dan maar

gisteren op mtv speelde men live ook wat, viel live niet heeltegen maar de sjus is er uiteraard allang vanaf en hoe een hamlet een niet bijzondere solo alsnog kan verneuken is me een raadsel

Leukste van al is die MTV award dinges in 1996:

Presentator - "now, Metallica with KING NOTHING"
James - "SO FUCKING WHAT, ....."

avatar van Nicholas123
@Joy: Hammett heeft daar altijd wel een beetje last van gehad, maar de laatste paar jaren stak het steeds vaker de kop op. Volgens mij is Kirk een beetje lui geworden en heeft ie het niet zo op oefenen.