Metallica - Reload (1997)

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Fuel (4:29)
  2. The Memory Remains (4:39)

met Marianne Faithfull

3. Devil's Dance (5:18)
  4. The Unforgiven II (6:36)
  5. Better Than You (5:21)
  6. Slither (5:13)
  7. Carpe Diem Baby (6:12)
  8. Bad Seed (4:05)
  9. Where the Wild Things Are (6:52)
  10. Prince Charming (6:04)
  11. Low Man's Lyric (7:36)
  12. Attitude (5:16)
  13. Fixxxer (8:15)
Ik vind het Metallica van de laatste 10 jaar veel cooler dan in hun trashmetalperiode, vooral dit album vind ik ram geweldig. Ben benieuwd naar hun nieuwe album.

avatar van rusty nail
Axl Rose schreef:
ZUCHT !!!!! Sommige mensen blijven me verbazen

avatar van eddy_lives
tja is mij ook een raadsel... maar goed ieder zijn eigen ding.

rdevreugd schreef:
low man's lyric kan toch niet gemaakt door een band met de naam METALLICA...

Dit is anders wel een fenomenaal nummer. En dat er METAL in de bandnaam zit, so what?! Ontneemt hun dat het recht om hun smaak en stijl te ontwikkelen?

Ik ben het er wel mee eens dat het een matig album is, op een paar uitschieters na. Ik vind het prima als een band zich ontwikkelt, ik vind de meeste composities gewoon niet erg sterk.

avatar van meyer
ondergewaardeerd!
ok, het oudere werk van metallica was misschien wel beter (in mijn ogen alleszins), maar dit is bijlange ook niet slecht. Dit album lijdt zwaar onder het grote succes van de oude trash metal albums van hun.
Als je het album objectief bekijkt en niet vergelijkt met het ouder werk, dan is dit toch meer waard dan 2,81*.

Ik heb het bij andere artiesten ook al gezegd, was dit een album uitgebracht door een andere groep, het zou veel beter scoren. Dit gewoon om aan te tonen dat de muziek zelf echt niet zo slecht is.
Natuurlijk hebben we hier te maken met een band met een verleden, maar een album moet nog altijd beoordeeld worden op de muziek die erop staat.

godja, het kan natuurlijk zijn dat ik het verkeerd zie en dat de meesten de muziek zelf waardeloos vinden maar ik luister er toch met veel plezier naar.
En dan vooral naar devil's dance en the unforgiven2, mijn favoriete nummers!

Kid A(cid)
Tja, wel redelijk. Low Man's Lyrics is waardeloos, dat wel. *3

avatar van dvdschaaf
In het Metallica dossier vind ik dit wel de zwakste...

ali
ey hoe vinden jullie deze dan in vergelijking met St. Anger?
Ikzelf vind ik St. Anger beter

avatar van AGE-411
ali schreef:
ey hoe vinden jullie deze dan in vergelijking met St. Anger?
Ikzelf vind ik St. Anger beter

St.Anger is veel beter dan deze plaat.

Ik ook

avatar van meyer
nogmaals, het enige wat jullie kunnen is vergelijken en nog eens vergelijken...

avatar van dvdschaaf
Vergeleken met een boel anderen valt dat nog wel mee!

MetalDex
Ik vind ReLoad beter dan St. Anger. Twee verschillende stijlen, dus zoals meyer al zei moet je ze eigenlijk niet gaan vergelijken, maar dit album klinkt als rockplaat toch aardig en er staan enkele sterke nummers, zoals Fuel, The Memory Remains, Devil's Dance, The Unforgiven II en Better Than You (de eerste 5 nummers inderdaad). Metallica deed hier in ieder geval wat ze wilden, en hoewel ik het betreur dat ze zover van hun roots zijn afgeweken, kan ik dat wel respecteren.
St. Anger, daarentegen klinkt als metalplaat slecth: veel te geforceerd, slechte productie, en weinig sterke nummers buiten St. Anger, Frantic en Shoot Me Again. En de sterkste nummers van ReLoad (Fuel en The Memory Remains) vind ik beter dan de sterkste nummers van St. Anger (St. Anger en Frantic).

avatar van Tekh
ik vind dat album vet bagger

MetalDex schreef:

nou ik vind st anger dan reload niet veel maar reload vind ik wat aan de rustige kant

MetalDex
paulisdik schreef:

Ik vind ReLoad ook meer (hard)rock dan metal, en als rockalbum vind ik het een goed album. Niet wat ik verwacht van Metallica, maar zoals ik al zei, ik kan het wel respecteren. St. Anger is dan wel hard, maar als metalplaat uitermate slecht. En dat kan ik niet respecteren

avatar van rusty nail
De teksten zijn goed. Maar ik mis de zware snoeiharde riffs. Fuel en Better Than you zijn de beste nummers.

matthioso
hun minste album, maar nog steeds 1 met een aantal memorabele nummers op zoals 'Fuel', 'The Memory Remains', 'Bad Seed',...

MetalDex schreef:

dat klopt ik vind 2 nummers redelijk goed bij st anger: st anger en frantic de rest is te inspiratieloos
maar ik ben met metallica begonnen met ride the lightning en master of puppets en ergens in 2001 hoorde ik dit pas en ik vind het weinig hebben mij te rustig
het is de bedoeling als s'ochtends me wekker van me stereo afgaat, dat ik wakker ben van dit val je meteen weer in slaap
dit zou ik alleen draaien als ik koppijn zou hebben

slayer draaien

Joy schreef:
slayer draaien

heel goed idee kijk maar naar mijn top10

battlemaniac
toch wel beter dan Load; daar stonden zulke slappe schijtnummers. Reload is toch wat scherper geproduceerd en betere songs.

avatar van kaztor
Magere plaat.

En waarom moeten al die albums nou 80 minuten duren de laatste 10, 15 jaar?

2,5.

avatar van Klumpie
kaztor schreef:
En waarom moeten al die albums nou 80 minuten duren de laatste 10, 15 jaar?

Heb ik ook nooit begrepen. De beste albums hebben een lengte van 35 tot 55 minuten al zijn er natuurlijk uitzonderingen op de regel.

30 tot 35 is dan wel weer erg kort

mag van mij best 80 minuten duren mits er ook voor 80 minuten goeie muziek opstaat

helaas is dat zelden het geval

avatar van Flammazine
Carpe Diem Baby

Kid A(cid) schreef:
Tja, wel redelijk. Low Man's Lyrics is waardeloos, dat wel. *3

Low Man's Lyrics is een van de beste nummers van dit album en als ik een Metallica compilatie cd mocht maken, dan kwam dit nummer er zeker op.

En ja, ik ken alle oude nummers en ja, ik ken het verschil tussen de "oude" en "nieuwe" Metallica, ik heb gewoon alle albums.

Wat zou ik nog kunnen zeggen wat hier niet al gezegd is over Metallica of Reload?
Weinig tot niets volgens mij.
Toch reageer ik, want ik erger me als Metallica fan al langer aan discussies die altijd maar weer uitdraaien op het Metallica van voor The Black Album en het Metallica van erna. Onvermijdelijk in die discussies ook altijd weer of dat met Cliff erbij ook gebeurd zou zijn.
Idd: gebeurd zou zijn. Zoals iemand hier al schreef: "Cliff is er niet meer, so be it!" Cliff heeft ons mooie muziek nagelaten, maar mensen wordt wakker: Cliff is al 21 jaar dood!, gelukkig niet vergeten (zoals iedereen zich kan herinneren die er vorig jaar in Arnhem bij waren)
Waarom ik me aan die vergelijkingen erger is omdat vaak die discussies helemaal niet gestart worden vanwege die eeuwige vergelijkingen.
Het is niet dat ik die vergelijkingen niet begrijp, want natuurlijk zit er een verschil tussen Metallica voor TBA en Metallica na TBA. Ik snap ook dat fans van het oude werk dat verschil niet trekken, maar ipv je gal te spuien, laat het nieuwe Metallica materiaal dan links liggen en stort je op Slayer ofzo of Iron Maiden, dat al meer dan 25 jaar hetzelfde album uitbrengt.
Want dat is nu precies wat ik zo gaaf vind aan Metallica: Niets 2x doen, maar nieuwe wegen ingaan, nieuwe dingen ontdekken, hun eigen weg gaan, doen waar ZIJ zin in hebben. Niet iets doen omdat het verkoopt.
Zo kun je een nummer als Ain't my bitch van Load of Prince charming van Reload en het hele St. anger album toch moeilijk commercieel noemen.
Load, Reload, Garage Inc, S&M en St. anger karakteriseren de instelling van Metallica: namelijk doen waar ZIJ zin in hebben en hun eigen weg gaan. Eigenlijk karakteriseren al hun albums hun compromisloze houding.
Metallica heeft één ding al bereikt: over 20 jaar wordt er nog steeds over ze gepraat, terwijl al hun zogenaamde opvolgers nu al vergeten zijn.
Daarnaast is Metallica op een ander vlak ook nog steeds onverslaanbaar: de liveshows. Live veegt Metallica nog steeds met de meeste bands de vloer aan.
Natuurlijk is het makkelijk om onder een internetsynoniem stoere taal op fora te posten, door bijvoorbeeld te zeggen dat Metallica nep is of dat het fakers zijn. Of om bijvoorbeeld 1 zin uit deze reactie te pakken en daar een totaal misplaatste reactie op te geven.
Het is helaas niet anders. Ik heb in ieder geval gezegd wat ik ervan wilde zeggen.
Muziek is smaak en over smaak valt nu eenmaal niet te twisten. Wel kun je discussiëren over de kwaliteit van muziek.
Gelukkig blijft Metallica, zolang ze bestaan, doen waar ZIJ zin in hebben.
Om af te sluiten met een citaat uit Escape, van mijn favoriete Metallica LP Ride the lightning: "Life's for my own, to live my own way. "
I rest my case.

ok, daar gaan we

de kwaliteit van de muziek van metallica is na tba een stuk omlaag gegaan, bij vagen nog wel lekker in het gehoor, vaker een behoorlijk stuk minder boeiend dan voor tba

metallica doet waar ze zin in hebben?

gedeeltelijk, dat s & m gebeuren, daar zit behoorlijke commercie achter

dat is het grote verschil namelijk

voor tba hield metallica zich niet bezig met commrcie, men wilde spelen en platen maken en toeren

na tba kwam daar ineens een soort van (imo stupide) image om de hoek kijken, en dat ging imo vanaf dat moment ten koste van de muziek

ik gun iedereen succes, doorbreken bij het grote publiek is natuurlijk erg leuk om mee te maken

maar waar metallica zich na tba makkelijk af leek te maken met veel minder goede muziek, meesurfend op datzelfde black album, besloot bijv een radiohead na de commerciele doorbraak met ok computer finaal het roer om te gooien en met een volstrekt andere plaat op de proppen te komen die weinig met commercie te maken had

men bleef trouw aan wat men zelf wilde maken, ongeacht commercieel succes of niet, dat kun je radiohead nageven

ik denk dat metalica nooit zo'n daverend succes had verwacht met tba, en men vanaf dat moment zo overdonderd was dat men het spoor kwijtraakte, de tot dan toe steeds succesvollere voortdenderende machine liep vast, al dan niet onder invloed van zogenaamd goedbedoelde mensen om metallica heen, die vonden dat er ineens aan een image gewerkt moest worden

vanuit dat oogpunt gezin heeft metallica het er best vanaf gebracht, men heeft bijv met st anger iig een poging gedaan terug te grijpen naar waar het puur om gaat, muziek maken, zonder poepas

dat dat een geforceerde manier is geweest hoor je op st anger en das niet echt positief

tis hopen op tijden van weleer met het vogende album, jawel, ik heb hoop:)

Hoi Joy,

Een mooie reactie op mijn post.

Ik denk dat Load en Reload en alles wat er na kwam, niet zozeer minder zijn van kwaliteit, maar totaal anders dan wat Metallica daar voor gedaan had, in ieder geval Load was anders, aangezien Reload deel 2 was van Load. Metallica brak hardhandig met haar verleden en dat verwacht je als fan op dat moment niet.
Of S&M gedaan is vanuit commercieel oogpunt (tenminste ik denk dat je dat bedoelt) betwijfel ik, het is in ieder geval wel iets wat ze nog nooit gedaan hadden: optreden met een symphonieorkest.
Wat ik wel een enorme misstap van Metallica vind, is het napsterverhaal. Dat hadden ze veel slimmer kunnen spelen, door zoals ze nu doen met hun concerten op Livemetallica, internet zelf uit te buiten ipv een duur proces aan te spannen. Anderzijds was Metallica wel de enige die een duidelijk standpunt innam en ook actie ondernam. Ipv alleen maar te klagen zoals sommige artiesten en platenmaatschappijen deden.
Als het om St. anger gaat denk ik dat het vrij logisch is dat die plaat zo klonk: zo rauw: na alle shit rond Newsted en Hetfield. Het was in mijn ogen in ieder geval wel een eerlijke plaat. Wat in deze dagen van protools albums waarvan de nummers live door de mand vallen, omdat bands hun eigen materiaal simpelweg niet na kunnen spelen, mijn inziens ook wel weer te waarderen valt.
Net als jij heb ik idd ook nog hoop als het gaat om het volgende album.