Metallica - Reload (1997)

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Fuel (4:29)
  2. The Memory Remains (4:39)

met Marianne Faithfull

3. Devil's Dance (5:18)
  4. The Unforgiven II (6:36)
  5. Better Than You (5:21)
  6. Slither (5:13)
  7. Carpe Diem Baby (6:12)
  8. Bad Seed (4:05)
  9. Where the Wild Things Are (6:52)
  10. Prince Charming (6:04)
  11. Low Man's Lyric (7:36)
  12. Attitude (5:16)
  13. Fixxxer (8:15)
avatar van Mu_sic_bre_ker
evenaart Load, mooie klank al is dit niet de Metallica die je verwacht.
Toch zingt Merelyn Faithfull Heel mooi in The Memory Remains

avatar van AOVV
De eerste twee nummers van 'Reload' vind ik goed, zonder meer. De rest is jammer genoeg een heel pak minder. Het tweeluik 'Load'/'Reload' is er één om in het CD-rek te laten staan, wat mij betreft...

2.5 sterren

avatar van trebremmit
Ik vind deze eigenlijk wel beter als Load, nog niet een geweldig album maar het klinkt allemaal net wat donkerder en zwaarder.

avatar van krosnicky
dit is het slechste album van metallica er staat maar 1 nummer op dat goed is de rest mag je megeven met de vuil kar

krosnicky schreef:

En dat is?

avatar van Willem12982
ik heb deze plaat toen ik een jaar of 16 was helemaal grijs gedraaid. ik speelde in die periode zelf veel van dit soort muziek op gitaar. ik weet nog dat ik in mijn eentje helemaal los ging op load en reload, kon elk nummer spelen. ik heb load en reload vanavond allebei nog eens opgezet. ik moet zeggen dat ik reload net iets beter vind dan load. met als uitschieter the memory remains. zo goed als dik 10 jaar geleden vind ik ze beide niet meer. de lengte van de plaat is een zwaar minpunt. alsof in die tijd de volledige capaciteit van de cd benut moest worden; kwantiteit boven kwaliteit. als ze de beste nummers van load en reload hadden samengevoegd op 1 cd dan had ik 4 sterren gegeven.
nu blijft het bij 3*

avatar van krosnicky
The Oath schreef:

En dat is?

the memory remains

avatar van Thomzic
Maar omdat nou meteen als een mening te markeren

avatar van barrett
Ja da lijkt me ook maar wat weinig voor een mening.

krosnicky schreef:

Die achtergrondzang vink vreselijk stoem.

PriestMaiden
[quote]

Die achtergrondzang is inderdaad irritant.
Fuel en Devils Dance vind ik de beste nummers. Over de hele lijn gezien is Reload minder dan Load.

avatar van Edwynn
Na het uitstekende Load kwam ReLoad. En de titel zegt het al: meer van hetzelfde. Enerzijds zou dat teleurstellend kunnen zijn, anderzijds vond ik Load ook prima, dus waarom niet? Ik had mij er al bij neergelegd dat Metallica geen metalplaat meer zou maken. Dat geeft niks er zijn immers genoeg andere geweldige metalbands.

ReLoad herbergt naast het wat saaie Fuel, en het aardige The Memory Remains ook enkele verassingen zoals Low Man's Lyric en Fixxer. Deze nummers doen wat vreemd aan, maar bevallen toch wel erg goed, uiteindelijk.

Het album klinkt fris. De band straalt spelvreugde uit en dat enthousiasme is hoorbaar. Het zorgt ervoor dat de band het livegevoel weet over te brengen en dat werkt aanstekelijk.

Beter dan het 'Load' album, maar meer ook niet. Nummers zijn vaak te lang en dan schakel ik alweer naar de volgende.

avatar van TheFunkyM
Ik vind the memory remains toch wel een lekker nummer, zoals ik ook kan genieten van The Unforgiven 2.
Voor de rest weet ik eigenlijk niet meer hoe deze cd was. Dus ga niet stemmen

Guardian of Isis
Ik heb het na lang uitstellen eindelijk gedurfd om Load en ReLoad helemaal te beluisteren. Uit vrees dat ik door deze eens te draaien een negatiever beeld zou krijgen van mijn lievelingsgroep, heb ik het altijd nagelaten. Deze twee alom afgekraakte "sell-out" albums van Metallica (met die stelling ga ik trouwens niet akkoord) zijn allebei erg lang en bijgevolg lastig om uit te zitten. Desondanks verraste Load me positief: er stonden een aantal weggooiertjes op, maar met o.a. Bleeding Me en The Outlaw Torn wisten ze toch nog sterk uit de hoek te komen en de andere singles van het album waren helemaal niet slecht. Hoewel het al lang geen metal meer was, hoefde dat ook niet; de gruizige bluesrock gepresenteerd op Load had zijn charmes en mijn vrees was gedeeltelijk verdrukt.

Met ReLoad is het helaas een ander verhaal: hier staan duidelijk de kliekjes van Load op en heel dat middenstuk (vanaf Better Than You tot en met Prince Charming) mag zo de prullenbak in gezwierd worden. Uit de stemmen voor de nummers blijkt duidelijk welke de 3 sterkste nummers zijn en ik ga daar dan ook mee akkoord. Momenteel ben ik Devil's Dance, Low Man's Lyric en Fixxxer nog wat aan het verkennen, deze lijken me ook nog het meeste de moeite waard te zijn. Afhankelijk van hoe goed het kwartje nog valt bij deze 3 zie ik wel of er nog een verhoging in zit. Maar voor nu blijft het bij een krappe 2,5* en een toch wel vrij omvangrijke teleurstelling na het enigszins verrijkende Load.

avatar van Edwynn
Kwantiteit gaat hier een beetje boven kwaliteit inderdaad. Overigens ook hard eens met de stelling dat dit geen sell out album is. Er is maar één sell-out album van Metallica en dat is Metallica.

avatar van i.Ron S.
Edwynn schreef:
Er is maar één sell-out album van Metallica en dat is Metallica.

Staan daar dan geen kwaliteitsvolle nummers op?
Ik vond het album Metallica destijds een mooie poort voor het grotere publiek om kennis te maken met de metalmuziek.
Fatsoenlijk opgebouwde nummers en goede muzikanten. Als ik een nummer als Notting Else Matters in mijn hoofd zou hebben, zou ik het ook niet laten om het uit te brengen omdat ik dan niet "echt" meer zou zijn.
Veel beter dan later met die NU-metal.

avatar van Edwynn
Sell-out is voor mij niet synoniem met slecht. Waar het mij nu om gaat is dat Re-Load ten opzichte van Metallica (veel) meer muzikaal avontuur biedt dan het s/t album imo. Dat album was puur gericht op het verkopen van platen. In dat opzicht is het wat mij betreft een sell-out album. Ik heb nogal een zwak voor commerciële hardrock, maar Metallica's black album vind ik maar een bedroevende onderneming. S/t is misschien beter dan St Anger, maar voor mij is dat lood om oud ijzer. ReLoad draai ik dan tien keer liever. De plaat klinkt alsof die in één take is opgenomen en benadert het live geluid van de band heel aardig. Maar goed, dat heb ik allemaal al eens eerder gepost.

Wat is het S/T Album?

avatar van Edwynn
s/t = selftitled ofwel Metallica. Want het Black Album heet eigenlijk gewoon Metallica. Dat wist jij toch wel?

avatar van i.Ron S.
Edwynn schreef:

Sell-out is toch eerder negatief vind ik, hetzelfde als de omschrijving "commercieele muziek" eigenlijk.
Gemaakt met de intentie om zoveel mogelijk geld en beroemdheid binnen te rijven en dat label verdient dat album toch niet aangezien ik de indruk heb dat de kwaliteit van de muziek erop toch nog de bovenhand heeft. Ik vind het geen verkoopsalbum dus.
Van Load en Reload werd/wordt dat trouwens ook geroepen. Ik heb beiden en vooral Load altijd muzikaal sterke albums gevonden.
Metallica sloeg gewoon een rustigere richting in, ze zijn 10 jaar ouder dan met Master op Puppets, een mens evolueert, ik vind het normaal dat ze hier een ander soort muziek speelden.
In dat opzicht vind ik wat ze erna uitbrachten veel meer sell-out zoals je dat noemt.
Ze moesten zich kunnen "bewijzen" met hun lawaaierig St.Anger album en nu met Death Magnetic spelen ze ook weer in functie van hun kritische publiek in plaats van hun eigen ding te doen.

avatar van Edwynn
Over het muzikale aspect van Load en Reload ben ik het heel erg met je eens. Maar uitverkoop is in mijn ogen je principes overboord gooien en je muziek zo te maken dat het verkoopt. Dat is mi niet het geval op Load, Reload, St anger en Death Magnetic. Overd e rest wil ik best in discussie maar dat moet denk ik in het Black Album topic.

Edwynn schreef:

Ja, kon er maar niet achter komen wat s/t betekende Dat Black Album officieel Metallica heet is natuurlijk bekend.

avatar van Chainsaw
In tegenstelling tot velen heb ik absoluut geen problemen met de Load en Re-Load periode van Metallica. Sterker nog, ik ben tamelijk dol op deze albums. Beide bevatten een aantal geweldige songs, die (zoals ik vaak mensen hoor roepen) samen volgens mij één voortreffelijk album hadden kunnen vormen. Maar goed, dat niet elk nummer me evenveel aanspreekt, wil nog niet zeggen dat ik dit absoluut niet waardeer.

Het album opent voortreffelijk met Fuel. Volgens mij gaf Hetfield in de documentaire Some Kind of Monster ook aan dat hij dit nummer graag doet. En daar kan ik me iets bij voorstellen, de energie spat ervan af. Met de daarop volgende nummers doet het album een behoorlijk stapje terug qua tempo en energie, maar desondanks liggen ze uitstekend in het gehoor. Memory Remains en Unforgiven II zijn erg aardig, maar van de eerste paar nummers is het toch vooral Devil’s Dance die opvalt.

Mijn favoriete song van dit album komt echter ietwat later. Nummer 7, Carpe Diem Baby, is en blijft niet alleen één van mijn favorieten op dit album, maar ook van Metallica in het algemeen. Een wat rustiger nummer, maar met geweldig sterke vocals en uitstekend gitaarwerk. Kan het nummer tig keer luisteren, het weet me op de één of andere manier maar niet te vervelen. Net als de afsluiter Fixxxer, overigens. Toegegeven dat dit nummer bij mij even moest groeien, maar uiteindelijk had ’t me toch te pakken. Sterke lyrics en vooral een lekker ritme.

En wat betreft mijn favoriete nummers van Reload moet ik toch ook Low Man’s Lyric even naar voren halen. Ik kan me eigenlijk best voorstellen dat velen dit niet trekken, maar ik blijf het een onvoorstelbaar mooi nummer vinden. Hetfield op zijn best. Al met al blijft Reload, net als Load, een uitmuntend album, die zijn weg van de kast naar de CD-speler goed weet te vinden. Ik ben ‘m in ieder geval nog lang niet zat.

Kleine 4,5 sterren.

The Oath
Ken je de echte Metallica albums al?
De albums waarmee ze groot werden en nog altijd uitblikken op elk vlak.

avatar van Chainsaw
The Oath schreef:
Ken je de echte Metallica albums al?
De albums waarmee ze groot werden en nog altijd uitblikken op elk vlak.

Het grootste gedeelte ken ik (en waardeer ik) zeker, een klein deel ben ik momenteel nog aan het ontdekken. Sommige dingen moeten nog een beetje groeien. Eigenlijk is enkel St. Anger een album van Metallica dat me weinig tot niet heeft aangesproken, na wat ik er van gehoord heb.

avatar van metallica1997
ik vind dit het slechtse album van metallica er staan 3 goeie nummers op en een paar middelmatige en toch echt ook een paar echt slechte wat ik op eerdere metallica cd's nog niet echt gezien heb

geef hem 3.5*

Bericht verwijderd. Als iedereen zonder toelichting gaat posten dat hij zijn stem verhoogd of verlaagd wordt het er niet interessanter op.

edit: en nog eentje

Veel mensen gaan waarschijnlijk van Metal uit als ze Metallica horen. Maarja voor een Rockplaatje is dit niet slecht, het is alleen niet wat ik had verwacht. Vind deze wel iets beter dan load, komt vooral door de nummers Fuel + Attitude die ik wel heerlijk vind om te luisteren en james stem, maar de rest kon me niet veel boeien.. jammer

avatar van metallica1997
kwinki schreef:

iets beter dan load
dit is de slechtste cd van metallica
alleen fuel is goed
en op load staan meerdere goeie nummers

maarja als jy deze cd beter vind
iedereen zijn mening