Boef en de Gelogeerde Aap - Wij Zijn (2011)

Label: Top Notch

7. Zien (4:38)

met Marlon Penn

8. Ongegeneerd (3:30)
  9. Leef (4:19)
  10. Handstand & Passie (4:55)
  11. Goudkoorts (3:07)
  12. In Principe (Aldus Ake) (2:12)
  13. Neem Ze Mee (4:52)

met Oowtje/Amine

14. Waar Ga Je Heen (3:05)
avatar van thomzi50
Top Notch heeft de zaken goed voor elkaar. Nadat eind vorig jaar vooral gevestigde namen optraden bij de tweedaagse jubileumviering, ligt in 2011 het accent voornamelijk op de toekomst. RBdjan staat op het punt om (eindelijk) te debuteren, de Vlaamse volkszanger Guido Belcanto werkt voor het eerst samen met het label en ook Boef en de Gelogeerde Aap zijn pas sinds kort bij het label getekend. Wij Zijn ­­- Top Notchs eerste wapenfeit van het jaar - is het officiële debuut van het Tilburgse duo.

In het eerste interview dat Hiphopleeft met de mannen had, zegt Boef: "We denken niet in hokjes. (...) Onze muziek is ook geen hiphop of dubstep. Het is Boef en de Gelogeerde Aap.” De woorden doen wellicht wat clichématig aan, maar belangrijker is: ze zijn waar. Want hoewel er genoeg rappers zijn die zichzelf als poëet zien, zoals De Gelogeerde Aap, en er ook meerdere producers elementen van andere genres in hun beats verwerken, zoals Boef, heeft Wij Zijn een uniek en eigen karakter.

Dat komt vooral door de wisselwerking tussen de twee twintigers. Neem bijvoorbeeld de ijzersterke titeltrack, waar de dikke baslagen prachtig contrasteren met de staccatorapstijl van De Gelogeerde Aap ("Categorie zoek, andere koek//Elke stijl heeft een draagvlak//Schrijvende krijgsmacht altijd strijd leverende rijmschema's//Systematisch kanonnenvoer of keizer"). Duidelijke betekenis is wellicht ver te zoeken, maar waar het hier om gaat is hoe de woorden nagenoeg perfect met de instrumentatie samengaan, alsof ze er onderdeel van zijn in plaats van een toevoeging. Dat geldt voor meer nummers, ook als ze anders klinken dan de titeltrack. De pas gedropte clip Zien heeft bijvoorbeeld een veel rustiger karakter, maar ook daar sluit Aaps praterige rapstijl subliem aan op de zweverige, ontspannen instrumentatie.

Zo bekeken is Boef en de Gelogeerde Aap een nagenoeg perfect duo. Helaas betekent dat nog niet dat Wij Zijn een perfect album is geworden. Het is meer een proeve van talent dan een onvergetelijke plaat. Een nummer als Neem Ze Mee (met Oowtje en Amine), met het tot in den treure herhaalde refrein ("Neem die honden mee, neem ze mee") en bedroevende gastverses ontstijgt de middelmaat nergens, terwijl ook Aaps refreinen op sommige tracks een tikkeltje willekeurig aandoen ("Echte helden, ze hebben niets te vertellen"). Jammer, te meer omdat op de tracks die hierop volgen meteen weer duidelijk wordt wat het duo allemaal in haar mars heeft.

Want dat is tamelijk veel. Op Wij Zijn toont Boef zich een veelzijdige producer, die meerdere genres op een natuurlijke wijze met elkaar vermengt en zich ook in de instrumentale tracks staande houdt. Daarnaast laat Aap met zijn bij vlagen onnavolgbare rapstijl zien een eigen stem binnen de zo overbevolkte hiphopwereld te hebben - een prestatie op zich. Met deze gegevens had Wij Zijn als album wellicht nog overtuigender gekund, maar afgaande op het talent dat dit duo demonstreert, moet dat 20-jarige jubileum van Top Notch geen al te groot probleem worden.

Ook hier te lezen.

avatar van Gyzzz
Ik ben ook totaal uitgekeken op die uitgemolken wobbelbassen dubstep sound, maar daarmee valt het op deze plaat toch reuze mee? Hier is wel iets meer subtiliteit te vinden. Mij valt het in ieder geval juist alleszins mee. Een paar zwakke tracks, zoals Echte Helden en Goudkoorts, maar voor de rest bepalen de beats de meeste tracks en vind ik ze overwegend vrij sterk.

avatar van sydbarrett
"goedkope shag, kratten euroshopper, bier door de lucht en kotsende chicks"

"van tunnelrave onder een viaduct in amsterdam, naar katslam met een p in m'n mik in een taxi beland, thuis assie geklapt, kraakpand, ik heb een raakvlak met die mannen, je ziet me vaak zat met die manne"

haha echte harde lines en beschrijft ook echt de undergroundfeel die boef en de aap proberen te bereiken.

En ik ben het met Gyzzz eens dat het (gelukkig) echt niet alleen maar die standaard wob wob dubstep is. Op 'Tevreden', 'Ongeneerd', 'Handstand & Passie' en 'Waar ga je heen' (waar de tekst wel minder is vind ik) is er duidelijk een heel andere sound te horen.

Naar mijn weten zijn Zwartlicht en Boef en de Gelogeerde Aap de eerste Nederlandse Hiphop artiesten met belangrijke Dubstep invloeden. Bij Bliksemschicht van Zwartlicht zijn deze invloeden slechts op een track 'Dubtrip' goed te merken. Bij de albums van Boef en de Aap 'Vind ons' & 'Wij zijn' komen deze Dubstep invloeden constant duidelijk naar voren. Deze twee zijn dan ook vernieuwend in de Nederlandse hiphopscene.

De stem van Thomas (Aap) is duidelijk, en zelfs live goed te verstaan. Hij maakt slim gebruik van rijmschema's en vele metaforen. De teksten zijn niet altijd direct te begrijpen, het poëtische ervan vind ik erg goed. Ik ben al lang blij dat het niet alleen maar 'Brag en Boost rap' is.

Hun album release in 013 gister avond is goed ontvangen. Boef en de Gelogeerde Aap hebben het zoals verwacht voor elkaar gekregen om de grote dommelsch zaal vol te krijgen. Ik heb ze beter meegemaakt. Maar dat komt door een intensere sfeer die in kleinere zalen aanwezig is zoals: hun showcase in de kleine zaal van 013 en de 'Grolsch grote prijs van Nederland' in de Paradiso Amsterdam.

jorambinsbergen schreef:

Je hebt ook nog NoizBoiz en verder hebben er nog veel meer Nederlandse rappers iets met dubstep gedaan.

PJC
klopt, maar boef en de aap zijn de fakkeldragers van die nieuwe school

MAS
Een beetje vroeg om het meteen Newschool te noemen.

PJC
2 albums op hun naam met vernieuwende stuff die bovendien ook gewoon goed is. dit is de nieuwe lichting jongens. samen met Zwart Licht vertegenwoordigen zij toch een nieuwe generatie muzikanten (in de hiphopscene?) die een andere weg bewandelen dan de gekende paden.

Rene1979
Jezus wat is dit slecht. Een rapper die constant loopt te schreeuwen, en de beats die dan nog wel hier een daar een lichtpuntje opleveren, maar al met al een erg slecht album. Ik zal dit niet meer opzetten. Ik zag ergens dat heel veel mensen deze gasten niet begrijpen, en dat snap ik wel. Gaat nergens over dit.

PJC schreef:

Dan is het gewoon subgenre. Wil je Opgezwolle, Jiggy enzo dan oldschool noemen?

Rene1979 schreef:

de vraag is, moet het ergens duidelijk over gaan? Mogen woorden, niet vanwege de klank genoemd worden? Ik hoef bij rapteksten tenminste geen lopend verhaal te horen. Of bedoel je dat niet?

avatar van Colucci_Era
Ligt het aan mij of betekent 'Een gebroken schaakbord door een loslopende labrador' gewoon niks?

avatar van sydbarrett

de woorden hebben allemaal een betekenis. De connectie is vrij vergezocht, maar kan kloppend zijn. Ik zeg niet dat ik alle teksten van de Aap kan waarderen (poëet is misschien immers een iets té sterke lofuiting), maar vergelijk het met veel dichters. Hebben gedichten vaak een eenduidige aan elkaar verbonden betekenis? Stijlmiddelen kunnen ook een belangrijke drijfveer zijn, waardoor teksten mooier tot uiting komen.
Maar blijkbaar wil iedereen hier dat er een duidelijk verhaal verteld wordt, zoals Fresku dat bijvoorbeeld graag doet. Ik lees ook vaker dat mensen problemen hebben met de Jeugd van Tegenwoordig en dat hun teksten nergens over zouden gaan... Verschil van smaak en gedachte waarschijnlijk

Rene1979
Nee het gaat mij niet om de betekenis van woorden je mag allemaal onzin uitslaan, maar het moet wel klinken en dit klinkt klote!

MAS schreef:

Dan is het gewoon subgenre. Wil je Opgezwolle, Jiggy enzo dan oldschool noemen?

nee, tuurlijk niet. maar dat is wel de gevestigde waarde.

avatar van Colucci_Era
sydbarrett schreef:

Je zegt zelf: 'De connectie is vrij vergezocht, maar kan kloppend zijn.' Dus je zegt zelf dat je niet zeker weet of die zin wel iets betekent of begrijp ik je nou verkeerd?

Btw ik zeg nergens dat ik wil dat er een duidelijk verhaal verteld word (maar dat zal wel algemeen bedoeld zijn).

avatar van sydbarrett
nee dat was niet m'n point, dat was even het gedeelte 'letterlijk opnemen van je quote'. Maar we praten een beetje langs elkaar, in ieder geval niet op één lijn, dus ik laat t hier maar bij haha

avatar van jordkaka
Vanmiddag even gekocht, klinkt zo toch beter dan op Luisterpaal, bass vol open en het klinkt erg lekker. Kan nog wel oplopen tot 4*, niet hoger want de gastartiesten zijn echt zwak!

Goudkoorts

The Deftone
Jammer van het lage gemiddelde hier voor een goede plaat als deze.
De teksten, wat nou wel een betekenis heeft en wat niet, klinken in ieder geval erg lekker en veelal is er ook wel een diepere betekenis te vinden.
Ook de beats van Boef zijn over de algehele lijn niet verkeerd en zorgen er voor dat ik niet graag stil blijf zitten bij het luisteren van dit album.

Enige minpuntje is, zoals al eerder gezegd, de gastartiesten. Die zijn nou niet bepaald om over naar huis te schrijven.

avatar van Elohim
Wat heeft die MC een verschrikkelijk slechte flow! Met rijmen heeft ie ook al veel moeite. Soms heeft hij dan wel weer een dik stemgebruik.

Voor mij is dit de zoveelste dope producer die wordt verspild aan een matige MC. Alhoewel die man zijn snares ook niet altijd even netjes klinken XD

avatar van bram1610
Ben ik de enige die de eerste verse van Aap op het begin van Wij Zijn op Kosmos van de Fakkelbrigade vindt lijken?
Vooral de eerste twee lines eigenlijk.

avatar van jordkaka
Ik denk dat ze de eerste zijn met dit: een game van Mosredna.
Check het hier: Boef en de Gelogeerde Aap - boefendegelogeerdeaap.nl

avatar van GijsV
Die game is echt gaaf! De ideale manier om een nummer te promoten! Ik heb alleen nog vrij weinig van het album gehoord..

avatar van Booyo
Vind dit echt helemaal niks. Beats zijn nog her en der nog wel gaaf, al vind ik dat het zich niet altijd even goed schikt voor rap. Alhoewel, niet met de raps van Aap in ieder geval. Wat een verschrikkelijke stem! Voor mij bevat de plaat één goed nummer en dat is Echte Helden, voornamelijk door de zeer dikke beat.

avatar van jordkaka
En Mosredna vind je niks(instrumentaal)?

avatar van Booyo
Die heb ik inderdaad samen met echte helden als favoriet aangevinkt, beats maken kunnen ze opzich wel

avatar van lowieke
Het klinkt voor mij als Nico Dijkshoorn over een 'dubstep' beat.

Nietzeggende onzin op een hele irritante manier voorlezen. En het accent maakt het allesbehalve beter. Ik trek dit voor geen meter.

avatar van sydbarrett
niks tegen dit accent vriend, tilly

avatar van daboytomson
Ik kom zelf ook uit Tilburg. En ik vind het een meesterlijk dialect. Ik vind het alleen niet echt mooi klinken in de nummers. Ik heb allebei hun cd's pas 1 luisterbeurt gegeven, dus wie weet went het nog.

Ferrie van de Zaande aan de andere kant klinkt bijv. wel flowend!

De Q van Kuukske!