Pixies - Surfer Rosa (1988)

Label: 4AD

1. Bone Machine (3:03)
  2. Break My Body (2:05)
  3. Something Against You (1:47)
  4. Broken Face (1:30)
  5. Gigantic (3:54)
  6. River Euphrates (2:31)
  7. Where Is My Mind? (3:53)
  8. Cactus (2:16)
  9. Tony's Theme (1:52)
  10. Oh My Golly! (2:32)
  11. Vamos (4:20)
  12. I'm Amazed (1:42)
  13. Brick Is Red (2:01)
  14. Caribou * (3:14)
  15. Vamos * (2:53)
  16. Isla de Encanta * (1:41)
  17. Ed Is Dead * (2:30)
  18. The Holiday Song * (2:14)
  19. Nimrod's Son * (2:17)
  20. I've Been Tired * (3:00)
  21. Levitate Me * (2:37)
avatar van T.O.
Niet mijn ding.

avatar van Zachary Glass
Ik dacht dat ik gek werd toen ik voor de eerste keer The Pixies hoorde - zo indrukwekkend was het toen ik dit de eerste keer hoorde. Die van-de-pot-gerukte teksten: "Your bones got a little machine". Het is prachtige gekte - ik kan niet anders dan hier van houden.

avatar van manic
Dan weet ik waar dhr Glass deze zomer vertoeft!

paranoidandroid
Heb de Pixies vorig jaar ontdekt, en ze behoren nu tot m'n favoriete bands. Dit vind ik hun beste album. Geniale onzin, aanstekelijke rifjes, geschreeuw van Black, gekrijs van Kim. Ik ga ze zien op Werchter, yes!

avatar van HammerHead
Goede band, maar net niet mijn stijl (beetje rommelig), toch 3,5*

This is a song about a superhero named Tony,
It's called Tony's Theme !

Heerlijke groep, rockmuziek van het allerhoogste niveau, barstend van energie en creativiteit.

****' 4,5 op 5 ****'

ik vind deze plaat zeer aanstekelijk. als ik naar deze plaat luister is het alsof er een lont aangestoken wordt en op het einde van dat lont staat een ton tnt. uitspraken zoals "you fucking die" brachten een grijns op mijn gezicht.
misschien wel een van meest ironische platen die tot nu toe gehoord heb. super

Dit moet wel zo'n beetje m'n favoriete album zijn denk ik...

Where's My Mind? ken ik uit Fight club en dat is echt een kippenvel nummer. Zal me eens wat gaan verdiepen in The Pixies.

JonnieBrasco
Het einde van Fight Club was ook mijn kennismaking met de Pixies! Toen kocht ik het verzamelalbum "Death to the Pixies", erg goed. Sinds het bestaan van Musicmeter ontdekte ik dat het een algemeen gewaardeerd bandje is, dus moest ik de vijf afzonderlijke albums wel aan mijn collectie toevoegen, en wat geniet ik ervan!

Ik ga me nu toch echt wel oud voelen zeg: iedereen die ze "onlangs" heeft ontdekt
De Pixies behoorden eind jaren '90 tot de bandjes die uit de underground naar boven kwamen drijven. Nirvana zorgde uiteindelijk voor het laatste duwtje, maar deze band stond toch wel degelijk aan de wieg van die doorbraak. En maar goed ook. Leuk dat ze nog steeds "ontdekt" worden.

ElMeroMero
aERodynamIC schreef:

Same here

JonnieBrasco
Tja, Tainted Love van Soft Cell was er nog eerder dan ik. Dus ik kan gewoon niet alles hebben meegekregen (ook aan het eind van de 80's niet), vooral niet met zo'n jaren '60 en '70 opvoeding... Ach, misschien zijn jullie ook wel gewoon oud inderdaad

Het is ook positief bedoeld hoor Ik heb bv Jimi Hendrix ontdekt toen ik een jaar of 14 was: was hij dus ook zo'n 14 jaar dood. Er zullen er hier vast zijn die hem weer bewuster hebben meegemaakt.
Hieuit blijkt denk ik ook dat echt goede muziek het lang overleefd.

avatar van gemaster
Het 2e album van The Pixies wat ik kan beoordelen. Het is inderdaad de geniale gekte die mij heel erg aantrekt in dit album. Het is ietsje minder dan Doolittle, maar nog steeds heel erg goed. Beste nummer blijft het onverslaanbare 'Where's My Mind'. 4,5 ster.

Ziggy007
Ik heb een versie met het dubbele aantal nummers

Is dit de zogenaamde Amerikaanse versie ofzo?

avatar van Zachary Glass
Ziggy007 schreef:
Ik heb een versie met het dubbele aantal nummers

Is dit de zogenaamde Amerikaanse versie ofzo?

Neen, da's "Surfer Rosa" & "Come On Pelgrim" op één cd. Ik heb die versie tevens in mijn bezit

Ziggy007
Zachary Glass schreef:

Ahja, ik zie het nu. Stom, maargoed twee vliegen in één klap

avatar van Dielie
deze plaat was een moeilijke brok, maar na enige luisterbeurten kroop ze onder het vel en bleef ze daar vast als een tattoo zitten niet de beste plaat en alhoewel ik ze in het begin afschuwelijk vond, is mijn mening nu > sterk album; 3 sterren

Dielie schreef:

sterk album; 3 sterren

Je bent wel zuinig op je sterren. Nergens voor nodig hoor! Zeker niet bij een fijne plaat als deze.

avatar van bonothecat
Help.....vind dit album dus voorlopig helemaal niks. Ken eigenlijk alleen Doolittle goed, en dat album vind ik erg mooi. Maar ik weet niet of ik het stemgemiddelde een beetje op niveau kan houden.

avatar van gemaster
Ik snap echt niet hoe je Doolittle een fantastische plaat kan vinden en dit helemaal niks. Zóveel verschil zit er nu ook weer niet in.

avatar van pauljojo
Woooow... Veel nummers zijn veel te ontoegankelijk voor mijn arme rampzalige muziekkennis, maar dr staan een paar nummers bij... Tsss, dat ik deze band niet eerder heb ondekt! Vamos bijvoorbeeld. Doolittle vind ik persoonlijk een stukje beter, maar die is ook wat toegankelijker denk ik.

avatar van Dielie
amai, na een tijdje heb ik dit album herontdekt, wat een prachtig cd'tje!

stem hoger

avatar van Gajarigon
Deze vind ik persoonlijk ook de mindere van Doolittle, waarschijnlijk omdat Doolittle meer toegankelijk is.

avatar van c-moon
Als je één plaat van The Pixies in huis moet hebben, dan is het deze wel!!!!! Pure klasse van het begin tot en met het einde!!

'break my body', 'broken face' (hilarisch!!!), 'gigiantic', (o zo mooi, Miss Murphy aka Kim Deal on vocals) .. "this is as song about a superhero it's called... 'Tony's Theme' !

'Vamos'!!

Een plaat vol hoogtepunten!!!!

Ik kijk de comeback plaat van The Pixies met argus ogen tegemoet, en weet niet of ze er goed aan doen die comeback plaat te maken... maar goed;. we zullen zien he

avatar van Yak
Yak
Ik blijf mezelf maar met platte hand op de wang slaan. Ik had de Pixies namelijk in '89 gezien op Pinkpop, twaalf jaar oud, verkreukeld Revu'tje in de hand met wat stukjes over de artiesten. Geen idee wat ik zag, naast heel veel geschreeuw. Pas jaren later kwam ik erachter dat ik een zwaar legendarische band heb gezien, en dat met halve interesse.

avatar van Lying Mouth
c-moon je kon het niet beter zeggen

hmmz, heel vaag, ken wel een paar nummers van dit album, maar ken het geheel niet?? is dit hun beste album??

-renemeijer- schreef:

Wat hun beste album is is natuurlijk een kwestie van smaak.
Maar ik denk dat Doolittle die titel eerder toebehoort en dat Bossanova daar ook dicht bij zit.
Come On Pilgrim, Surfer Rosa en Trompe le Monde worden in dit verband minder snel genoemd.