Met de beste wil van de wereld kan ik hier geen waardering voor geven, hoe mooi het ook uitgevoerd is. Daarmee zou ik namelijk het beleid sanctioneren van een platenmaatschappij die (en dat geldt ook voor de anderen) een archaïsch beleid er op na houdt (1), stupide met zijn eigen materiaal omgaat (2) en heel gehaaid haar publiek benadert (3). Ik heb er cijfers achter geplaats om m'n punt te kunnen verduidelijken:
1. Nergens is gebleken dat men contact heeft gehad met fans - ook niet met de zgn Vikings - er is gewoon iets gemaakt, dat wellicht helemaal niet/niet helemaal *(doorhalen wat niet gewenst is) aan de wensen van de liefhebbers voldoet. Weer een staaltje van ouderwetsche push-marketing. Het had echt veel mooier gekund zeker anno 2010! Zie onder
2. Bij de re-release van de 5 Factory albums van New Order bleek al dat Warner van bepaalde albums zowel de master als de back-up kopie ervan (master2) was kwijtgeraakt; dit tot grote ergernis van Peter Hook - zoals blijkt op een aantal websites (oa Amazon).
3. Het wordt in een beperkte oplage, met ook nog een ltd ed, aangeboden; de implicatie: "haast je, op is op, en weg is weg" - wat er vervolgens in het secundaire circuit mee gebeurt, valt te raden: gewoon een kwestie van vraag en aanbod. En er zijn altijnd mensen die de knip opentrekken. Exclusiviteit is een puur push-mechaniek!
Wat zou een goed uitgangspunt zijn geweest:
* inschakelen van bijv bepaalde fangroeperingen
* een website opzetten en mensen laten aangeven wat hun ideeën daaromtrent waren
* poll op div sites (ook MuMe) - waarom niet? Kosten zijn gering.
* uitgaan van verkrijgbaarheid van bepaalde dingen; en ongewijzigd collector's items heruitgeven - evt met spec. items als supplement.
Het bizarre van dit alles is dat het bovenstaande is geschreven door een rationele, kritische liefhebber van creatieve muzikale uitingen; de materialist in mij ziet in die box toch een heel leuk hebbeding dat eigenlijk bij de verzameling hoort.
En zo dreigt de platenmaatschappij toch gelijk te krijgen door de hebberd in mij te targeten. Vooralsnog geeft de rationele counterpart niet toe.