Moeten we de uitspraak van Brian Eno dat Anna Calvi ‘the biggest thing since Patti Smith’ is, met een korreltje zout nemen? Waarschijnlijk wel, de ambient-pionier doet immers achtergrondzang op de nummers Desire en Suzanne and I. Maar zo gek is zijn uitspraak nog niet. Je staat niet voor niets in korte tijd in het voorprogramma van grote bands als Interpol, Arctic Monkeys en Grinderman. Maar een ‘big thing’ is Anna Calvi nog niet. Op haar titelloze debuut staat haar lage stem zo nu en dan in vuur en vlam, maar de muziek klinkt iets te dun om het echt warm van te krijgen. En belangrijker: de songs onstijgen zelden de middelmaat. Haar krachtige, lage stem redt de plaat. Ze heeft het in zich om de nieuwe Édith Piaf te worden. Een moderne, rockende Piaf. Dat de Engelse door de Franse chansonnière geïnspireerd is, blijkt wel uit het op single uitgebrachte Jezebel. Jezebel werd geschreven door Wayne Shanklin en later zegevierde Piaf ermee. Ook Calvi komt met een sterke versie. Maar ze is meer dan een zangeres. De 28-jarige speelt ook gitaar, die een prominente plaats in haar muziek inneemt. Openingsnummer Rider to the Sea draait zelfs puur om de gitaar, die galmt als in een jaren ‘60 western, alsof de klanken vanachter de horizon van de woestijn komen. Het zou uitstekend passen op Ennio Morricone’s soundtrack bij de westernklassieker The Good, The Bad and the Ugly. En toevallig of niet, Morricone is een halve landgenoot van Calvi, wiens vader een Italiaan is. Toch gaan de vergelijkingen met de eerdergenoemde groten niet helemaal op. Waar Patti Smith’s debuutalbum Horses uit 1975 een klassieker is, komt Calvi met haar eerste niet eens in de buurt van die status. De songs zijn nu eenmaal niet sterk genoeg. Evenmin kan ze met haar muziek films dragen zoals Ennio Morricone dat kon. Maar misschien krijgt ze ooit, net als Édith Piaf in januari 1957, de legendarische New Yorkse concertzaal Carnegie Hall stil. Met haar bezwerende stem, want daar ligt de kracht van Anna Calvi.
Bron:
Anna Calvi | Anna Calvi « Pindahaai - pindahaai.wordpress.com
(ik weet het, ik ben laat met deze recensie, maar het was min of meer een schoolopdracht)