Waiata lijkt inderdaad een copy cat van True Colours te zijn.
Maar de opvolger is inderdaad donkerder dan de voorganger.
Tims LDVD ligt aan de basis van die omslag. Titels als Hard Act to Follow,
I Don't Wanna Dance, Clumsy, Walking through the Ruins en Ghost Girl zeggen genoeg.
Let voor de rest ook eens op de gelijkaardige opbouw tussen de twee albums.
Tim opent met het vlijmscherpe Shark Attack en het drukke Hard Act to Follow.
Neil pikt in met de hit I Got You en met het duidelijk daarop geïnspireerde One Step Ahead.
Kant 1 telt telkens zes nummers, waarvan één chaotisch instrumentaaltje van Eddie Rayner.
Kant 2 telt telkens vijf nummers en eindigt opnieuw met een instrumentaal stukje.
Op True Colours draagt Tim 6 songs en Neil 3 songs aan.
Op Waiata komt Neil een stapje dichter (*): 5 voor Tim en 4 voor Neil.
En niet toevallig zijn beide albums geproducet door David Tickle.
Waiata werd in 2006 door Eddie Rayner hermixt van de mastertapes,
waardoor sommige songs langer of korter werden en de trackorde is gewijzigd.
Die revisie zorgde er mede voor dat de wat sombere sfeer van die plaat lichtjes opklaarde.
Vooral Walking through the Ruins klinkt heel "anders" (en daarmee bedoel ik gewoon "slechter").
* One Step Ahead is net als I Got You een wat naar paranoia ruikend liefdesliedje
(zie ook Every Breath You Take van The Police). Maar voor de fijnproever is er meer aan de hand.
One Step Ahead gaat tussen de regels ook over de relatie tussen Split Enz vaandeldrager Tim
en zijn zes jaar jongere, maar songschrijversgewijs stilaan rijper wordende broertje Neil.
Dat Tim zo wondermooi de backing vocals verzorgt op One Step Ahead
bezorgt het nummer een extra dimensie: alsof ze elkaars adem in de nek voelen.
One Step Ahead was de eerste single van het album down under, gevold door History Never Repeats.
In de UK volgde men, maar de Benelux koos eerst voor History en daarna voor Hard Act to Follow.
Wie meer wil weten over de singles discografie van Split Enz, verwijs ik naar de Ultratop site,
alwaar medewerker wolf82 (aka dazzler) alles voor jullie eens netjes op een rijtje heeft gezet.
Split Enz discography - ultratop.be