Frank Zappa - Shut Up 'n Play Yer Guitar (1981)

Label: Barking Pumpkin

1. five-five-FIVE (2:36)
  2. Hog Heaven (2:46)
  3. Shut Up 'n Play Yer Guitar (5:36)
  4. While You Were Out (6:09)
  5. Treacherous Cretins (5:31)
  6. Heavy Duty Judy (4:39)
  7. Soup 'n Old Clothes (8:02)
  8. Variations on the Carlos Santana Secret Chord Progression (3:57)
  9. Gee, I Like Your Pants (2:32)
  10. Canarsie (6:06)
  11. Ship Ahoy (5:27)
  12. The Deathless Horsie (6:19)
  13. Shut Up 'n Play Yer Guitar Some More (6:52)
  14. Pink Napkins (4:40)
  15. Beat It with Your Fist (1:41)
  16. Return of the Son of Shut Up 'n Play Yer Guitar (8:46)
  17. Pinocchio's Furniture (2:05)
  18. Why Johnny Can't Read (4:40)
  19. Stucco Homes (8:57)
  20. Canard du Jour (10:11)
wie brengt er nu een 3 dubbele elpee uit met alleen maar gitaar muziek? zappa

niet dat alles even goed is, maar toch
de pareltjes op deze platen ziten in losse fragmenten

bij vlagen geniale gitaarmuziek, bij vlagen saai en verveeld

tis een beetje als met ales bij zappa, de briljante stukken zijn werkelijk briljant, en de slechte stukken zijn dan ook meteen regelrechte bagger

met fragmenten bedoel ik dat er zoveel in deze plaat zit qua gitaarspel, veelzijdige speel techniek, uithalen of noten van een seconde of 10 die echt kippevel bezorgen, om weer neer te dalen in wat overloos gepiel

blijf er genoeg te genieten over

als je zoveel materiaal uit brengt, en de helft daarvan is niet om aan te horen, maar de andere helft geniaal, dan mag je wat mij betrefd gewoon lekker uitbrengen wat je zelf wilt en neem ik die bagger op de koop toe

avatar van platedraaier
Ik vind Zappa als componist en entertainer echt geweldig. Maar die gitaarsolo`s , is gewoon niet mijn ding. Teveel gepiel.

Joy
mmm, luister eens naar een solo als die in inca roads en rdnzl ,of pygmy twylyte van YCDTOSA Vol 2

maar, zit wat in, zelf vond zappa dat hij in zijn leven maar een 8 tal echt goede soloos had neergezet

het zit hem bij de meeste soloos vooral in die korte kippevelmomenten

er is ook wel wat te zeggen van het feit dat de man het podium op liep en totaal niet wist wat hij ging doen met zijn gitaar, het overliet aan het moment en zijn inspiratie en zich dus voor duizenden mensen in het diepe gooide met het risico om af te gaan, daar is durf voor nodig

avatar van Reinbo
Geweldig gitaar album. Zappa verzamelde hier zijn betse gitaarsolo's en deze plaat is het absolute bewijs dat hij zich ook als gitarist kan meten met de allergrootsten. Zijn brede en zware sound blaast gewoon alles weg! Ook al zijn ze idd niet allemaal geweldig, maar de meeste wel. 4*

avatar van kaztor
Hier hebben ze nu dus zo'n 3-dubbel-cd van uitgebracht maar ik ben blij dat ik het op 2 cd's heb. Zappa op gitaar = gitaargod.

Waarom de andere helft bagger?

Davez
Waren het oorspronkelijk geen 3 afzodnerlijke platen? Shut up n play your guitar, return of..... en return of the sun of......

ja

en bagger, nou, gewoon bagger, zappa heeft veel troep uitgebracht wat totaal niet interessant is om te beluisteren

EVANSHEWSON
Enorm zware kost is dit... om mondjesmaat te beluisteeren, echt, al is het tegelijkertijd wel ontzettend goed gemaakte gitaarmuziek. Maar niet al te toegankelijk dus.

Meestal steek ik deze in de ceedeemolen, met nog wat andere platen, en alles op random, dan is dit best te doen natuurlijk. Maar niet alles achter mekaar aan. Het is zoals met pannenkoeken; ik heb altijd geweldig trek, maar na drie pannenkoeken zit ik zo vol als een ei en is mijn geweldige goesting over.

Ik heb deze in een boxje, met nog twee vervolgplaten erop met de hilarische titels - typisch Zappaiaanse humor : Shut Up 'n Play Yer Guitar Some More en Return of the Son of Shut Up 'n Play Yer Guitar.

Desalniettemin : ****

^

De titels zijn ook, als vanouds, meesterlijk.

Vooral Variations on the Carlos Santana Secret Chord Progression, waarmee hij meneer Santana, die geheimzinnig deed over zijn spel, voor paal zet.

En dan de liner notes:

Until the release of this album, only a few people realized what the hard-core Zappa fanatics had known all along... that FZ can play the guitar.
While the papers and magazines shouted the praises of every other fashionable guitar strangler and condemned Zappa for having the guts to sing lyrics they felt were disgusting, he quietly continued to play things on his instrument that were far more blasphemous than any words could convey. In the rush to be offended by what he said, the music press forgot to listen to what his guitar was talking about. Zappa's guitar solos, as captured in this album, say a lot of things that just might prove to be embarrassing to the writers who forgot to listen.

Deze man was een held.

EVANSHEWSON
kaztor schreef:

De titels zijn ook, als vanouds, meesterlijk.Deze man was een held.

Ja, vooral ééntje met soms een hele sarcastische humor, maar meesterlijk!

Have I Offended Someone ?

EVANSHEWSON schreef:

Ja, vooral ééntje met soms een hele sarcastische humor, maar meesterlijk!

Have I Offended Someone ?

De opvolger van dit album, Guitar, heeft ook zulke heerlijke titels.

Alleen deze al: Republicans. En dat is dan een vrij abstracte solo.

avatar van ricardo
Dit zijn 3 cd,s met alleen gitaarspel?wie kan mij vertellen wat een goed verteerbaar gitaar album van zappa is zonder langdradig te worden.(met alleen gitaar muziek dus er schijnen er 3 te zijn).

avatar van Reinbo
Wellicht is het single disc album Trance Fusion wat. Weet je tenminste waar je moet beginnen.

avatar van ricardo
Excuus dat ik zoveel vraag bij de Zappa albums,maar ik ben zeer enthousiast nu als het om Zappa gaat,Daarom wil ik zeker weten dat ik begin met veel variatie en de beste albums in huis haal, En dankzij de fans hier ben ik al aardig op weg heb nu 4 Zappa albums Mag ik de Zappa fans hierbij dan ook hartelijk danken en vooral veel(Zappa)luisterplezier toewensen

avatar van Reinbo
Jij ook heel veel plezier, nog 76 cd's te gan zo'n beetje en daarnaast zijn tal van zijn concertopnames ook nog via www.zappateers.com te verkrijgen (met toestemming van de Zappatrust, dus dit is geen verwijzing naar een illegale downloadsite).

avatar van ricardo
Heel erg genietbaar album van Zappa,maar wel wat veel,maar heb je 3 dagen lang iedere dag een andere cd voor het uitkiezen met Zappa's beste gitaar solo's tot dan gemaakt.4.5 sterren.Volgens mij ook het beste gitaar album van Zappa als ik naar het gemiddelde kijk,Of zijn er nog betere gitaaralbums als b.v guitar of Trance Fusion of deze?

ricardo schreef:

Tsja, ik heb hier de 'oude' cd-uitgave van met alles op 2 cd's en dat vind ik toch stukken leuker dan dat ik het op 3 cd's moet beluisteren.

Maarja, hoe je het went of keert, dit is natuurlijk een fantastisch album met vet gitaarwerk van mijn held.

avatar van ricardo
Heb zaterdag dit album in een kartonnen boxje gekocht met 3 cd's,maar had het ook liever op 2 cd's gehad maar heb ik niet kunnen vinden i.v.m oude uitgave.Er staat bij dit album dat het zware kost zou zijn,en soms zou inkakken,nou dat vindt ik niet, echt alle 3 cd's staat vol met hogeschool gitaarwerk van begin tot eind,heb de 3 cd's overigens achter elkaar beluisterd en staat m.i geen echt zwak moment op.stem verhoogd naar 5*.

avatar van ricardo
Heb deze ook nog even in zijn geheel beluisterd,maar ik vind de eerste 2 cd's echt top vooral de titeltrack en Heavy Duty Judy van cd 1 en van cd 2 Ship Ahoy en Pink Napkins,de 3 de is toch wel iets minder vind ik.

Joy
wat ik echt te gek vind is zappas gitaargeluid

het is gortdroog, recht in je smoel, geen pedaaltjes die fouten camoufleren, wat je hoort is wat hij speelt

zappa had sowieso een apart oor voor bepaald geluid

het drumwerk is wat dat betrefd ook afgevlakt en klinkt eigenlijk best iel, ook gortdroog, geen poespas, maar past perfect bij zijn muziek,

volgens mij een technische gedachte die er achter zit

afgevlakt en kort geluid bied ruimte voor veel noten en toch helderheid

iemand een id hoe dat gitaargeluid te creeren?

wat voor materiaal gebruikte de beste man?

avatar van kaztor
Custom-made Gibson SG en 'air sculptures'.

eg waar joh?

zappa bespeelde zowel de fender als de sg

de fender werd neer gebruikt bij heldere loepzuivere klanken, als in pink napkins

avatar van ricardo
Jawel Joy van Kaztor kun je nog heel wat leren,want die heeft net als jou ook de Zappa bijbel in bezit.Ik denk dat ik dat boek ook maar even moet gaan scoren,kan ik in de toekomst ook lekker de Zappa wijsneus uit gaan hangen hier .

Joy
daar staat echter niet in welk materiaal zappa gebruikte

avatar van kaztor
Het gaat niet echt over zijn muziek, nee, maar geeft wel een unieke blik in zijn jonge jaren, de rompslomp van Zappa als artiest en zijn inzicht in veelal politieke zaken. En het barst van de spitsvondigheden.
Geen gek mannetje!

avatar van ricardo
Het is net wat Joy wel eens heeft gezegd,het gaat om de korte kippevel momenten op dit album, en daar ben ik het eigenlijk volledig mee eens.Soms echt magistraal gitaarspel,om vervolgens weer neer te dalen in oeverloos gepiel.De solo's zijn soms erg goed,maar klinkt op dit album toch echt als een losse serie solo's vind ik.Guitar vind ik dan ook echt als een normaal volledig album klinken,en als volledig album toch wel beter dan deze.

Joy
nog steeds zijn er na al die jaren soloos die ineens ' vallen '

van zowel deze als guitar

pareltjes

avatar van ricardo
Op dit moment luister ik zowat de hele tijd Zappa in mijn vrije tijd.Ook s'morgens in de auto naar het werk en weer naar huis,maar vind in de auto vooral de gitaar albums het prettigst om te beluisteren.Ook zo lekker rustgevend vind ik,de gitaaralbums zijn voor mij een absolute must nu en ik zou ze voor geen goud meer willen missen.Nu Trance Fusion nog en ik heb ze alle 3.

avatar van ricardo
Als ik mijn Zappa balans moet gaan opmaken van de laatste maanden,dan vind ik met name de live albums en vooral ook de gitaaralbums het lekkerst om naar te luisteren.Ik denk dat ik van alle Zappa albums deze nu het meest heb gedraaid,want ik neem hem ook mee in de auto en daarna draai ik hem in huis ook zeer veel.Dit Zappa album zal denk ik ook wel het snelst versleten zijn bij mij denk ik.Een super album gewoon deze en alle gitaarwerk vind ik toch echt van zeer hoog niveau,zonder echte mindere stukken.Ik kan hier zeer veel en vaak van genieten.