Steely Dan - Then and Now (1993)

Alternatieve titel: The Best Of

Rock / Jazz
Label: MCA

1. Reelin' in the Years (4:38)
  2. Rikki Don't Lose That Number (4:33)
  3. Peg (3:56)
  4. FM (5:05)
  5. Hey Nineteen (5:05)
  6. Deacon Blues (7:31)
  7. Black Friday (3:40)
  8. Bodhisattva (5:18)
  9. Do It Again (5:56)
  10. Haitian Divorce (5:50)
  11. My Old School (5:46)
  12. Midnite Cruiser (4:07)
  13. Babylon Sisters (5:50)
  14. Kid Charlemagne (4:39)
  15. Dirty Work (3:08)
  16. Josie (4:30)
avatar van titan
titan (crew)
Als je maar 1 album van Steely Dan in huis wltl hebben moet het denk ik deze zijn, omdat al hun essentiele nummers erop staan.

Ik ben met Steely Dan in contact gekomen via dit album, en inderdaad staan er alleen maar goede nummers op. Eigenlijk is geen enkele verzamelcd van de Dan groot genoeg om alle goede nummers te bevatten, deze komt toch in de buurt. Toppers zijn voor mij Reelin' in the Years, Peg, Do it Again en Kid Charlemagne.

shappy1010
De 4cd box van Steely Dan "Citizen" die ik thuis heb komt aardig in de richting van een complete verzameling!

Steely Dan heeft schitterende nummers gemaakt, en vele daarvan zijn op deze plaat te horen.

De muziek is heel makkelijk te beluisteren. Je voelt je meteen op je gemak als dat swingende gitaardeuntje van 'Reelin' in the years' begint.

Tijd om lekker door te zakken in mijn oude Buick Riviera terwijl ik aan 50mph langs Route 66 rijd.
Deze 'feeling' is helemaal aanwezig. De goed geconstrueerde mengeling van rock, country, blues en zelfs jazz zijn hiervoor verantwoordelijk. En ja, natúúrlijk ook die stem uit de duizend.

'Rikki don't lose that number' is een van mijn favoriete nummers.

'Remastered' is een echte 'feel good'-plaat en een must voor iedere liefhebber van Classic American Rock.

avatar van musicfriek
Deze groep ontdekt dankzij een leraar van me. We hadden het eens over muziek en zijn favoriete band was Steely Dan. Had er nog nooit van gehoord. Jaren later liep ik tegen deze verzamelaar aan en wat ben ik blij dat ik deze in mijn bezit heb!

Prachtige nummers, stuk voor stuk. Dikke 4,5*.

avatar van musicfriek

Wat weinig stemmen bij dit album! Is deze band zo onbekend op MuMe??

avatar van Hans Brouwer
musicfriek schreef:
Wat weinig stemmen bij dit album! Is deze band zo onbekend op MuMe??
Nou vooruit, 4* . Mooie verzamelaar .

avatar van Oldfart
Waarom stemmen op een verzamelaar als je alles hebt?
Behalve zo'n verzamelaar.

avatar van musicfriek
Is dus enige wat ik heb van deze band, deze verzamelaar.

avatar van Oldfart
Okee friek, vandaar je vraag; maar je mist toch wel erg veel zeer fraaie songs als je je beperkt tot deze sampler.

avatar van Yak
Yak
Even wat berichten verplaatst naar artiestentopic Steely Dan.

Dit is een hele goede verzamelaar !
' Reelin'in the years ' is echt een lekker nummer maar doet niks onder voor de rest van deze cd .
'Bodhisattva ' is echt werelds en muzikaal gezien geniaal !
'Bodhisattva ' is ook nog gecovered door Toto .
Echt een Must-Have cd is dit !

Pieter Paal
musicfriek schreef:

Prachtige nummers, stuk voor stuk. Dikke 4,5*.

Die leraren van mijn school hielden meer van ABBA en BZN. Gelukkig ben ik daar niet in meegegaan.
'Remastered' is inderdaad een prima-verzamelaar voor degenen die de box ietsje teveel vinden. Daar staat ook weer zo'n gave versie van 'Everyone's gone to the movies' op, hierop helaas niet. Ik mis hier ook een aantal hoogtepunten van 'Can't buy a thrill' en 'Pretzel logic'.

Father McKenzie
musicfriek schreef:
Is dus enige wat ik heb van deze band, deze verzamelaar.

Als je van hun stijl en muziek houdt, ga dan gerust voor alle reguliere platen, je krijgt daar nooit spijt van.

Dit was ook op cd één van mijn eerste Steely Dan platen, heb later toch maar mooi al hun reguliere platen in huis gehaald.

Mooi overzicht, dit, inderdaad.

Inderdaad. Er zijn geen matige of slechte Steely Dan-platen. Hooguit nam uiteindelijk het perfectionisme iets teveel de overhand, maar dat is dan ook het enige minpuntje van een verder vlekkeloos repertoire.

Voor degenen die de box niet hebben is een verzamelaar altijd leuk om FM mee in huis te halen.

Eén van de beste verzamelaars gemaakt: wat hebben wij dit zomer 1993 veel gedraaid zeg.

avatar van Don Cappuccino
Mijn eerste kennismaking met Steely Dan, ik kwam de CD tegen op zolder (schandalig ), van mijn moeder. Wat een heerlijke muziek, vooral tijdens de zomer bevalt dit heel erg goed. Hier staat ook geen slecht nummer op. Ik ga Collected halen, daar staat zo´n beetje alles op van Steely Dan van 1972 tot 1980. Maar wat een kennismaking! De volle mep!

avatar van Cor
Cor
Kwaliteitspop. Alleen het scherpe randje ontbreekt bij Steely Dan. Daardoor is het soms wat machinaal en klinisch. Dus ik houd het op 3,5*** voor een 'best te pruimen album'.

avatar van TEQUILA SUNRISE
Geweldige plaat van Steely Dan, het duo Fagen / Becker staan nog steeds voor kwaliteitspop.
Vooral Haitian Divorce, Reeling In The Years, Rikki Don" t Lose That Number, Peg en Do It Again vind ik van een ongekende schoonheid.

Cor schreef:
Alleen het scherpe randje ontbreekt bij Steely Dan
, muzikaal gezien waar; de scherpe randjes zitten in de vaak zeer cynische teksten.

avatar van rkdev
Ik kom de bandnaam Steely Dan vaak tegen wanneer artiesten die ik hoog heb zitten gevraagd wordt naar hun inspiratie (zoals Steve Lukather van Toto en Richard Page van Mr. Mister), maar had er nog nooit goed naar geluisterd. Toen ik begin 20 was heb ik bij een prijsvraag heel veel cd's gewonnen en daar zaten ook Aja en Gaucho bij. Maar die waren destijds nog niet aan me besteed en ik heb ze verkocht...

De laatste tijd vallen me echter op de radio vaker nummers op die ik lekker vind klinken, en die blijken dan van deze band van Donald Fagen en Walter Becker te zijn. De beste voorbeelden zijn de twee openers van dit album 'Reelin' in the Years' en 'Rikki don't Lose that Number', maar ook 'Do it Again' en 'Dirty Work'.

Het album start dus met voor mij twee bekende nummers die ik erg goed vind. Dat lekkere gitaarriffje van 'Reelin' in the Years' trekt je meteen het album in en de vocalen in het refrein zijn super. De coupletten doen me wat denken aan Phil Lynott. Het aanstekelijke 'Rikki don't Lose that Number' is de grootste hit van de band met wederom mooie vocalen en gitaarspel.

Als derde track begint 'Peg' en ik herken meteen de basismelodie van de De La Soul song 'Eye Know'. Heerlijk. In 'FM' hoor ik overduidelijk waar Toto de mosterd heeft gehaald. 'Hey Nineteen' geeft me een Doobie Brothers gevoel en is weer een lekker nummer. 'Deacon Blues' en 'Black friday' doen me dan wat minder al zijn de vocalen erg mooi.

'Bodhisattva' kende ik via de geweldige cover versie van eerder genoemde Toto (check hun versie op Toto - 25th Anniversary live in Amsterdam (2003)), en ik vind het een super nummer. Het duel tussen de gitaar en toetsen is fenomenaal, net als de basisriff. Je hoort op de soloplaten van Steve Lukather duidelijk de invloed van dit nummer terug.

Eerder genoemde ‘Do it Again’ behoort ook tot de hoogtepunten van deze plaat. Heerlijk sloom nummer, beetje Santana of zo. Het heeft wat zomers over zich. ‘Haitian divorce’ is een prima nummer, maar voor mij geen hoogvlieger. ‘My old school’ is daarentegen weer erg lekker.

Volgend hoogtepunt is ‘Midnite Cruiser’... wat een geweldig refrein! ‘Babylon sisters’ doet me wat minder maar dan volgen er twee toppers in ‘Kid Carlemagne’ (waar ik weer duidelijk Toto in terug hoor) en het radiovriendelijke 'Dirty Work'. Het album wordt afgesloten door het funkie ‘Josie’.

Super blij dat ik uiteindelijk zo’n 25 jaar na mijn eerste kennismaking toch opnieuw naar Steely Dan ben gaan luisteren. Had in mijn hoofd dat het veel jazzier en ‘moeilijk’ zou zijn. Misschien klonk het destijds zo in mijn oren, omdat de songstructuren in veel nummers ander zijn dan de standaard popsongs. Maar goed, daar ligt natuurlijk juist hun kracht. En dat kan ik als 45-jarige nu wél waarderen.