SirPsychoSexy schreef:
De opgebouwde spanning betaalt zich na een half uur met dividend uit in het afsluitende refrein: "No there's no light, in the darkest of your furthest reaches!" Geen idee wat het betekent, maar verdomme, wat klinkt het machtig.
"Nee, er is geen licht, in het donkerst van je uiterste pogingen!"
Sorry, beetje flauw. Het is mij destijds als puber ook nooit helemaal gelukt tot de betekenis van dit concept-album door te dringen. Iets met een gevonden dagboek van een overleden persoon, een soort doos van Pandora, spoken & geesten, en dan was er ook nog iets met een overleden bandlid.
Ik weet nog goed dat ik TMV leerde kennen door 's nachts in bed naar 3fm te luisteren, waar Cassandra Gemini in zijn volledigheid op werd gedraaid. Een geestverruimende ervaring. Vervolgens kon ik in mijn vriendenkring geen enkele medestander vinden voor deze muziek en vroeg mijn zus ooit of ik deze muziek af wilde zetten omdat ze er naar van werd...
Dit is veruit het beste album van TMV wat mij betreft. Dat dit album zo ver boven het andere werk uitstijgt komt doordat hieraan met een toewijding is gewerkt die blijkbaar niet meer te herhalen was. Gitarist en genius Omar Rodriguez-Lopez heeft het album 'bedacht' en de muziek geschreven. Vervolgens is hij met iedere muzikant afzonderlijk gaan zitten om het idee uit te leggen en de muziek samen per instrument verder uit te werken. De graad van perfectie die hij daarbij nastreefde heeft een ambachtelijk kunstwerk doen ontstaan dat daarna niet meer te evenaren viel.
De instrumenten zijn één voor één ingespeeld in de studio, te beginnen met de drums van Theodore. Bedenk dus dat het geniale drumwerk feitelijk volledig uitgedachte en geperfectioneerde solo's zijn en de verbazing over dit album stijgt alleen nog maar meer.
Men ziet vaker dat het een artiest enkel aan het begin van een carrière lukt om een meesterwerk neer te zetten, simpelweg omdat er veel meer tijd, aandacht en energie in wordt gestopt. (Neem bijvoorbeeld het debuutalbum van Spinvis). Of, wanneer het perfectionisme blijft, lopen de spanningen vaak zo hoog op dat de band stopt (denk aan de Beatles). In het geval van TMV komt - helaas, helaas - alleen het debuutalbum een beetje in de buurt van Frances the Mute.