The Mars Volta - Frances the Mute (2005)

Label: Universal

1. Cygnus... Vismund Cygnus (13:03)
  2. The Widow (5:51)

met Flea

3. L'Via L'Viaquez (12:21)

met John Frusciante en Larry Harlow

4. Miranda That Ghost Just Isn't Holy Anymore (13:10)

met Flea

5. Cassandra Gemini (31:38)

met Larry Harlow

6. Frances the Mute * (14:38)
  7. The Widow [Live Acoustic] * (3:30)
avatar van Slowgaze
Mooi dat Omars grote held LarryHarlow mee doet.
Na L'Via L'Viaquez ben ik best wel benieuwd naar dit album, omdat ik het een geweldig nummer vind met die geflipte gitaarpartijen en die latin-breakdowns. Ik ben niet zo van de prog, maar de latin- en punkinvloeden vind ik wel heel bijzonder. Is dit aan te raden voor mij?

Misterfool
Slowgaze schreef:
Mooi dat Omars grote held LarryHarlow mee doet.

een van de betere prog cd's van de laatste tijd. vooral door de brilliante gitaarpartijen en het inweven van andere genre's als bijv punk en latin. ten slotte heeft deze cd een van de mooiste epics die ik gehoord heb: Cassandra Geminni. je zou het ten minste kunnen proberen slow

avatar van Devoo
Op het einde kraakt en hapert The Widow nogal. Is dit de bedoeling van de band? Of scheelt er iets aan mijn CD? XD

avatar van THEMARSVOLTA
Hoort zo, wel vreemde reactie eigenlijk want je hoort op dat moment meerdere instrumenten en je hoort duidelijk dat niet alles hapert.

avatar van Devoo
En dan is er op Cassandra Geminni V ook iets vreemd, ook van die vreemde flappende krakende geluidjes. Aan die stoor ik me wel, maar het zal er wel bij horen zeker?

avatar van hansjuvefan
Zeer goeie cd. Ik heb deze band nog maar pas ontdekt, maar wat een muziek! In deze tijden is het moeilijk om nog echt originele muziek te maken. Wel, deze mannen zijn er volgens mij goed in geslaagd! Ik hou enorm van de melodie-en tempoveranderingen. Soms lijkt het wat chaotisch, maar ze zorgen toch voor een heel mooi geheel. L'Via L'Viaquez is mijn lievelingslied van het album. Ik hoop dat ik de groep kan zien op Werchter, want volgens mij zijn ze live ook zeker de moeite!

avatar van Paalhaas
Devoo schreef:

Ja, daar stoor ik me ook aan! Ik dacht aanvankelijk dat het aan mijn mp3 lag, maar toen ik de cd kocht bleek het gewoon precies hetzelfde te zijn. Geen idee wat daar de bedoeling van is. Het enige minpuntje misschien van dit weergaloze nummer.

Het heeft ook geen bedoeling (denk ik). Het moet een fout zijn, want mijn leakversie had geen last van die tikjes.

RbF
Ik vind het een goede plaat maar in mijn ogen is "Deloused In the Comatorium" toch stukken beter en vandaar dat ik er niet zo veel punten aan heb gegeven. De vorige cd was meer mijn ding, maar ik denk dat dat een kwestie van smaak is...

avatar van frusciflea
Blijft, net als al hun andere albums, een geweldige plaat!!!

Cygnus... Vismund Cygnus is gewoon een knaller van een opener!

The Widow is zowat het meest toegankelijke nummer van TMV ooit, maar ook een verschrikkelijk mooi nummer!

L'via L'viaquez is ook weer zo'n nummer met een gigantisch meesterlijk begin, mede dankzij het fenomenale gitaarspel van John Frusciante (RHCP) die even later nog een prachtsolo neer zet. Eén van Omar's invloeden is John, en dat was ook wel te zien in de 013 vorig jaar

Miranda is ook weer zo'n nummer met een fantastische opbouw, waar de opbouw zeer rustig verloopt met de trompetgeluiden van Flea. In akoestische vorm live ook een waar genot!!!

Cassandra Gemini is een half uur fantastisch muzikaal meesterwerk, gewoonweg een hoorgasme!!!

Jep, fantastische plaat blijft het!

avatar van hansjuvefan
Ik heb deze plaat nog eens beluisterd, en ik heb meteen mijn stem verhoogd.

4.5*

Fred Zed schreef:
Deze cd is hun hoogtepunt, beter als dit zal het nooit meer worden vrees ik, een aanrader voor in de collectie.

Dat dit niet meer te overtreffen valt hebben de heren al laten blijken.
Drie platen verder en alle spanning is er uit. Weg de sfeervolle sound-scapes, weg de warme klank, weg de écht intrigerende teksten en misschien wel het meest van al: weg het evenwicht in 1) de songs op zich en 2) in heel de cd. Erg jammer allemaal, deze plaat klonk zo bijzonder beloftevol. Ik was er heilig van overtuigd dat dit dé groep van 21ste eeuw zou worden. Ook hun debuut was zo ongelooflijk veel beter dan de troep die ze nu maken.

Maar genoeg gezeurd en gezaagd, want we kunnen altijd troost vinden bij dit pareltje!! Zoals er ergens op deze site bij Charles Mingus' "The Black Saint and the Sinner Lady" staat dat dat album de jazz-versie is van een shakespeariaanse tragedie is deze plaat er de progrock-verse er van. Op alle vlakken meesterlijk, sfeervol en lekker spannend. Ook het artwork is hier nog heel erg mooi. Frances the Mute zal altijd een mijlpaal in de rock-geschiedenis blijven voor mij! Ook al zal the Mars Volta niet dé groep worden van de 21ste eeuw, deze cd komt wel aardig in de buurt om dé cd van de eeuw te worden.

[quote]Ssscht... schreef:

Is dat niet iets te voorbarig? We zijn nog maar 2009!
Als er in heel die tijd geen betere cd gemaakt wordt dan dit, is er iets deftig mis met de muziekwereld

Ssscht...
Als men al net meer een beetje mag overdrijven...

avatar van WesleyX16
Sorry. Te saai. En teveel gepingel.

Vond de eerste.. ja dat had iets. Weer heel wat anders en het klonk heel spannend. Het blijft het hele album boeien.

Maar misschien moet ik dit album wat vaker horen. Ik heb twee pogingen gedaan.

Geef mij toch maar Sparta. De andere helft van At The Drive In.

avatar van Ataloona
Heb hier veel van gehoord en ik ken L'Via L'Viaquez die ik goed vind.
Is dit hele album een aanrader gezien mijn top 10?
Ben hier eigenlijk wel benieuwd naar.

Afgaande op jouw top 10 is dit een soort Red van King Crimson in het kwadraat.

herman schreef:
Afgaande op jouw top 10 is dit een soort Red van King Crimson in het kwadraat.

Oké dat bevalt mij wel.

jonas-dewaele
WOOOW!!! Nog beter dan Deloused. Deze zou wel eens zeer hoog kunnen komen te staan in mijn top 10. Alle nummers zijn een dikke 5 waard.

jonas-dewaele
Zet 4 gestoorde,drugsverslaafde,geniale muzikanten in een studio, die met het idee zitten om een 30 minuut-lange epische track te maken met ontelbare vervremende soundscapes, gitaarsolo's die je wegblazen,weergaloze drumpartijen en af en toe een verdwaalde blazer en je bekomt CASSANDRA GEMINNI, het magnum opus van de progrock. Leve The Mars Volta!

avatar van Paalhaas
Het is trouwens gewoon Cassandra Gemini, die dubbele n is een tikfoutje dat helaas nogal hardnekkig door de halve wereld is overgenomen.

jonas-dewaele schreef:
CASSANDRA GEMINNI, het magnum opus van de progrock. Leve The Mars Volta!

Maar ik zit alweer te mokken. Mijn excuses daarvoor.

voltazy schreef:
?

De zanger, gitarist, bassist en drummer?

jonas-dewaele
[quote="correctie: Leve Frances The Mute ván The Mars Volta (Want hierna ging het naar mijn mening héééééééééééél stijl bergaf met TMV )

Maar ik zit alweer te mokken. Mijn excuses daarvoor. [/quote]

Oei, ik heb juist de 2 opvolgers van Frances The Mute besteld, heb ik hiermee een miskoop gedaan?

voltazy

zeker niet

alleen is mijn inziens bedlam in goliath wel het minste tmv album...
en elk album klink aardig anders, dus verwacht geen 2de frances.

voltazy
jonas-dewaele schreef:

De zanger, gitarist, bassist en drummer?

kijk nog even in het hoesje

voltazy schreef:

kijk nog even in het hoesje

6 dus

Misterfool
ik had toevalliger wijs een discussie met een mede progliefhebber, uit italië ditmaal. het ging over wie nou de beste opvolgers van king crimson waren. al gauw kwamen we op twee bands uit: tool en mars volta(anakdoten was in opspraak maar we besloten toch al snel dat een rip off te noemen) hier begon ons meningsverschil.

ik zeg dat mars volta duidelijk de beste opvolger van king crimson is. Vooral omdat ze net zo als king crimson ongelovelijk divers zijn en van elke genre invloeden hebben. ook hebben deze gasten erg goed geluisterd hoe king crimson hun nummers opbouwt. net zo als kc weet the mars volta erg goed climax en anticlimax in een nummer te verwerken. gelukkig is de sound van mars volta radicaal anders. verreweg de meest originele band van dit moment

die gast uit italië vond tool al snel de beste opvolger.

nu mijn vraag aan jullie. hoort het mume publiek net als mij veel invloeden van kc(en pink floyd) en vinden jullie net als mij mars volta de beste opvolger van kc muzikaal gezien.

Misterfool schreef:

die gast uit italië vond tool al snel de beste opvolger.

Ja ik hoor zeker invloeden van oa. King Crimson. Ik weet niet of The Mars Volta de opvolger is van KC maar Tool is dat in ieder geval niet.
Tool is een Stuk harder dan Tool.