Vanaf de vroege jaren 70 begon mijn echte muzikale ontdekkingstocht, als een grote natuurspons ontdekte ik tal van muzikale stromingen waarvan een deel mij direct aasprak en ook een deel waarvan ik wist dat het nooit mijn grote belangstelling zou opwekken (R&B - veel Blues - en Funk) uitzonderingen als Motown en E,W&F daargelaten.
MM collega's die mijn recensies lezen zien dat het ook vaak materiaal bestrijkt van links tot rechts over het hele muzikale spectrum....
Terug naar de -heerlijke- jaren 70 (blijft denk ik toch mijn favoriete decennium door al de GROTE ontdekkingen). Net als inmiddels de zestiger jaren zag je ook in de jaren zeventig duidelijke groepen zich vormen, gekoppeld aan die diverse muziekgenres (van Hardrockers - tot - Soulkickers die iedere week high naar Ferry Maat luisterden) een programma dat ik nooit heb gehoord.

Ik was met enkele vrienden wel een groep die naar veel muziek luisterde en daar dan gevoel voor kreeg of niet.
Al vroeg was ik (na eerst Alice Cooper) een Bowie follower en stond aan de wieg van Roxy Music (dat ik nog steeds een van de allergrootste, inspirerende en belangrijkste acts ever vind).
Maar ook Sparks, Jethro Tull, ELO, Supertramp, Queen, Blondie, Eagles o.a. om maar een brede lijn aan te geven leerde ik goed kennen en waarderen. Pas later maakte ik een inhaalslag naar de jaren 60 en omarmde ik Procol Harum, Pink Floyd, Byrds etc.
Maar nu terug naar de jaren 70, vanaf vroege voorjaar 1977 was ik volledig in de ban van Boston, veroorzaakt door hun megalomaan goede debuut single en album.
Mooier dan RonaldjK kan ik hun gitaarsound niet omschrijven, maar wel 100% onderschrijven.
Wat ik altijd fijn vond -en vind- aan Boston is dat de groep inderdaad een uiterst geraffineerd en misschien ook wel gepolijst soort rock muziek heeft geproduceerd, met grote aandacht voor alle details, solo's zowel instrumentaal als aan de zang en de koorwerkjes,, alles past naadloos en perfect in elkaar. Daarin vind ik deze groep waarschijnlijk de grootste die ik ken. (natuurlijk wil ik dit talent bij Queen ook onderschrijven, maar hier ervaar ik toch echt de Amerikaanse en de Engelse versie qua bands).
De single (titeltrack) heb ik ontelbaar keer gedraaid op een volume dat mijn ouders naar de kalmeringstabletten deed grijpen en mijn vader zich naar de ouderwetse stoppenkast deed spoeden.
Wat ik ook -op alle albums- geweldig vind is de naturelle manier waarop de hardrock nummers afgewisseld worden met de meest prachtige en grandioos gecomponeerde ballads.
Piece of Mind en Foreplay / Long Time zijn naast More Then a Feeling mijn favorieten. Maar het albums als geheel is niet te versmaden.
Hierboven wordt inderdaad vaak de vergelijking getrokken met andere rockbands zoals Van Halen, maar wat ik destijds al dacht en nog steeds vind is dat Boston het echt niet moest hebben van een aanstellerige frontman als David lee Roth. De band beschikte over top kwaliteit met de grandioze zanger Brad Delp (*dank Ronald), en een wereldgitarist / componist Tom Scholz.
De muziek en de zelf gekozen presentatie stijl (met de prachtige hoezen (vergelijkbaar met de vliegende schotel stijl van ELO, maar dan met de gitaar in de hoofdrol) waren voldoende. dat gold toen en ook nog tot aan de dag van vandaag.
Het was gelukkig niet heel lang wachten op het onvolprezen volgende album Don't Look Back.
Ook weergaloos mooi....