Motorpsycho - Timothy's Monster (1994)

Noorwegen
Label: Stickman

1. Feel (3:26)
  2. Trapdoor (4:22)
  3. Leave It Like That (3:33)
  4. A Shrug & a Fistful (3:14)
  5. Kill Some Day (6:53)
  6. On My Pillow (7:21)
  7. Beautiful Sister (4:11)
  8. Wearing Your Smell (3:35)
  9. Now It's Time to Skate (4:58)
  10. Giftland (10:20)
  11. Watersound (5:11)
  12. The Wheel (16:57)
  13. Sungravy (4:36)
  14. Grindstone (7:17)
  15. The Golden Core (12:59)
  16. Leave It Like That * (3:32)
  17. A Shrug & Fistful * (3:14)
  18. Very 90's, Very Aware * (3:12)
  19. On the Toad Again * (3:55)
  20. Now It's Time to Skate * (4:06)
  21. Watersound * (5:06)
  22. Innersfree * (7:27)
  23. Giftland * (9:47)
  24. Trapdoor * (4:22)
  25. Kill Some Day * (6:51)
  26. Sungravy * (4:35)
  27. Grindstone * (8:24)
  28. The Golden Care * (12:59)
  29. President Block * (3:22)
  30. Jr * (4:34)
  31. Birds * (4:17)
  32. Leave It Like That [Edit] * (2:37)
  33. On My Pillow [Edit] * (5:47)
  34. The Wheel [Edit] * (8:49)
  35. New Day Rising * (2:22)
  36. Seethe * (3:27)
  37. Shock Me * (4:09)
  38. Workin' for Mca * (5:36)
  39. Space Cadet Boogie * (4:16)
  40. Walking on the Water [Alt. Version] * (2:59)
  41. Mr. Butterclut Goes to the Fair, Meets the Viscount, and That's Where We Leave Him at the End of This Episode... * (2:40)
  42. Celestine * (5:10)
  43. Sinking * (4:53)
  44. The Entertaining Ape * (2:48)
  45. Giftland Jam * (6:03)
  46. Sonnyboy Gaybar [Org. Version] * (2:08)
avatar van itchy
Don Cappuccino schreef:
De eerste 2 CD´s zijn het album zelf, de 3e cd is eigenlijk zoals het album eerst was en de 4e cd staat vol met b-sides en outtakes.

Wat wordt bedoeld met "hoe het album eerst was"? En hoe zijn de outtakes?

avatar van Stalin
Hierbij quote ik mijzelf even naar aanleiding van wat ik onlangs schreef bij Heavy Metal Fruit:

Heb mij een decennia geleden al eens gewaagd aan het uiterst diverse oeuvre van deze Noormannen, in de tijd dat ik nog met regelmaat cd's leende bij plaatselijke bibliotheek.

Voor zover ik het nog weet heb ik mij toen ''vergrepen'' aan Trust Us en nog 1 of 2 titels.
Moet bekennen dat het mij toendertijd nooit bij de keel/ballen gegrepen heb en mij er dus ook nooit verder aan gewaagd heb.

Toendertijd nog wel genoten van een docu omtrent deze mannen op Nederlandse televisie, waar de leden onder andere werden gefilmd in hun oefenruimte weet ik nog.
Zelfs toen al droop het stigma ''onafhankelijk en lak aan alles'' van de mannen, hun manier van werken en hun muziek...iets waar ik alleen maar respect voor kan hebben.

Gister was ik even aan het shoppen bij de Elpee in Groningen en heb daar dus (na een aantal seconden intern beraad) deze Heavy Metal Fruit blindelings en zonder beluisteren gekocht.
En de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik er (thuis, na een 3 tal luisterbeurten) nog geen spijt van heb...

Momenteel nog steeds enkel en alleen in bezit van Heavy Metal Fruit, maar naar aanleiding van alle lovende woorden hier (met name het laatste stuk van Don Cappucino), vrees ik dat ik Timothy's Monster ook maar eens moet gaan aanschaffen

avatar van jurado
Hou er dan wel sterk rekening mee dat dit wel heel andere kost is.

jurado schreef:
Hou er dan wel sterk rekening mee dat dit wel heel andere kost is.

De reputatie van Motorpsycho in acht nemend, had ik daar wel rekening mee gehouden inderdaad...

Toch bedankt

itchy schreef:
Wat wordt bedoeld met "hoe het album eerst was"? En hoe zijn de outtakes?

Eindelijk was Timothy´s Monster helemaal geen dubbelalbum, de demoversie is een enkele CD. De demoversie van Timothy´s Monster krijg je erbij.

Stalin schreef:
.....maar naar aanleiding van alle lovende woorden hier (met name het laatste stuk van Don Cappucino), vrees ik dat ik Timothy's Monster ook maar eens moet gaan aanschaffen

Moet je doen Stalin, geweldige plaat, (hoewel ik de meer dan voortreffelijke Trust Us nog beter vind).....kleine tip, koop dan wel meteen de 4cd versie....

avatar van AOVV
Ik vind 'Trust Us' ook beter, maar deze komt er toch meteen na. Binnenkort maar eens een score geven aan de bazenplaten van Motorpsycho, en eentje in m'n top 10 zwieren. Dat verdienen de Noren wel!

avatar van Don Cappuccino
Deze natuurlijk! Nog steeds zit deze vaak in mijn cd-speler, van begin tot eind genieten!

avatar van AOVV
Het zal eerder 'Trust Us' zijn dan, maar goed.

Of ik zwier ze er alletwee in, dat durf ik hoor!

AOVV schreef:
......Of ik zwier ze er alletwee in, dat durf ik hoor!

wwwwaaaauuuuuuuwwwww....

Gij durfal!!

avatar van Don Cappuccino
Of we maken een Motorpsycho top 10!

avatar van AOVV
Ik kan helaas nog niet zeggen dat er al tien platen van Motorpsycho zijn die ik goed genoeg ken om aan zoiets te beginnen, Don Cappuccino.

Jij wel dan?

avatar van Don Cappuccino
Nee, maar daar zorg ik dan wel voor.

Ik sluit me wel aan...

avatar van itchy
idem dito! (béééh!)

avatar van Don Cappuccino
Ik heb wel een leuk idee nu ik het zo zie:

Motorpsycho Top 10

avatar van Don Cappuccino
Dat had ik niet gezien. Maar er komt ook echt een uitslag. En dat zijn trouwens nummers voor een groot deel en mijn lijst is voor albums.

avatar van AOVV
'Timothy's Monster' wordt door nogal wat mensen bestempelt als het magnum opus van de Noorse band Motorpsycho. Ik kan er wel inkomen, want dit album is bijzonder ambitieus: het wil de grote muziekstijlen met elkaar verbinden, en doet dat via allerlei schijnbaar onbetreden paadjes. Eclectische muziek, heel veel variatie dus. Hun meest gevarieerde? Valt moeilijk te zeggen, want dit is natuurlijk niet hun enige grootse plaat. Je hebt ook nog 'Trust Us', 'Black Hole/Blank Canvas' e.a. Eigenlijk is dit gewoon een grootse band. Vooral in de jaren '90 was Motorpsycho op z'n best, met dit album en 'Trust Us' en nog enkele andere platen.

Geweldige plaat is dit, ik kan het niet genoeg benadrukken. Voor een score is het nog wat vroeg (ik heb het gevoel dat ik er nog wat meer moet inkomen, vooral CD 2 dan).

avatar van AOVV
Die score gaat er toch komen, zit nu aan het allerlaatste nummer 'The Golden Core', en wat is het toch een hemelse ervaring na zo'n herrie als 'Grindstone'. Ook 'Giftland' is een magistraal nummer, en wat dan gezegd van 'The Wheel'. Episch geweld.

4,5 sterren

avatar van kobe bryant fan
Een zeer vermakelijke plaat, de opener Feel is gewoon een fantastische song. Deze plaat kent natuurlijk nog meer hoogtepunten zoals: On My Pillow, Trapdoor, Now It's Time to Skate, The Golden Core en nog een paar anderen. Toch is het moeilijk om de plaat in één keer volledig te beluisteren. Maar omdat er toch genoeg sterke songs opstaan begin ik met een 4*.

avatar van crosskip
En hoppa, de volle mep en mn top 10 in. Wat een briljante plaat blijft dit toch!

Beste nummer is toch overduidelijk The Golden Core. Dat moment wanneer op het einde het bijna nummer stilvalt met alleen twee gitaren en hoe het daarna explodeert... kippenvel!

Stalin schreef:

Ondertussen bijna 5 maanden verder, maar heb Timmie's Monster daarnet toch maar (online) aangeschaft...

avatar van AOVV
Dat heb je goed gedaan. Ik hoop spoedig te volgen, want 'Timothy's Monster' begint me meer en meer te bevallen.

Nu wachten tot hij op de deurmat en in de stereo ligt

Ook Trust Us nog doen Anton, zo nodig nog indrukwekkender...

freakey schreef:

Ook Trust Us nog doen Anton, zo nodig nog indrukwekkender...

Heb over Trust Us al eens het volgende gezegd (bij Heavy Metal Fruit discussie):

Greep mij toen dus niet, maar wie weet komt ook Trust Us nog eens in huize Stalin.
Heb nog een hoop andere albums op de nominatie staat om aan te schaffen, waaronder de jou wel bekende 4cd Carnegie Hall set van De Snor. Maar ook nog steeds de nieuwe Tom Waits, Smile van de Beach Boys en de 40th anniversary edition van Can's Tago Mago...

Om over de met Halloween aan te kondigen nieuwste FZ release maar te zwijgen

Dat was 27 oktober...

Kom net thuis van de arbeid en hij is binnen

Heb nu net Feel gehad, ben benieuwd naar de rest !

edit: ben ondertussen bij CD2 en The Wheel =

avatar van crosskip
De 4cd versie op Zavvi voor een belachelijke 18 euro.

Denk dat ik em ook maar koop =D

crosskip schreef:
De 4cd versie op Zavvi voor een belachelijke 18 euro.

Denk dat ik em ook maar koop =D

Voor de prijs... inderdaad gewoon doen! Het is een pracht pakketje!

freakey schreef:

Voor de prijs... inderdaad gewoon doen! Het is een pracht pakketje!

Ondertussen al besteld =D Levertijd is wel een maand ofzo, maar dan zet ik ondertussen de lp wel weer een keer op =p