Metallica - Metallica (1991)

Alternatieve titel: The Black Album

Metal / Rock
Label: Elektra

1. Enter Sandman (5:34)
  2. Sad But True (5:27)
  3. Holier Than Thou (3:50)
  4. The Unforgiven (6:29)
  5. Wherever I May Roam (6:46)
  6. Don't Tread on Me (4:02)
  7. Through the Never (4:07)
  8. Nothing Else Matters (6:31)
  9. Of Wolf and Man (4:19)
  10. The God That Failed (5:10)
  11. My Friend of Misery (6:52)
  12. The Struggle Within (3:56)
  13. So What * (3:08)
avatar van avdj
Ach, alles is commercieel tegenwoordig. Niet alleen de muziek.

Paalhaas schreef:

Als je toegankelijker muziek maakt, verkoopt het ook meer. Dat is gewoon een zekerheidje. Kijk eens naar de weg die de Red hot chili peppers met Californication zijn ingeslagen. Dat is overduidelijk de weg van het geld.

Nou voor het zelfde geld flopt Metallica, daar is toch geen peil op te trekken. Ik geef toe dat het vaak goed uitpakt, die toegankelijker muziek, maar dan komt het dus door de opgebouwde naam die een artiest(en) heeft/hebben. Dus dat zou betekenen dat hun eerdere werk ook gewaardeerd wordt.

avdj schreef:
Ach, alles is commercieel tegenwoordig. Niet alleen de muziek.

Tsja ik wil niet weer over een discussie m.b.t. commercieel zijn beginnen. Feit blijft dat je er toch niets aan doet.

Aan de ene kant weet je natuurlijk dondersgoed wat je wil als je een nummer gaat schrijven, aan de andere kant is het ook improviseren. Je gaat mij niet vertellen dat je Nothing else matters schrijft terwijl je snoeiharde metal wil maken. Maar ik geloof er ook niet in dat je perse een mooi commercieel nummer wil maken, omdat een nummer ook spontaan kan opkomen.

teutoon schreef:
daar is toch geen pijl op te trekken

teutoon

Wil je niet weer mijn posts aanpassen als je quote

Naar mens ben jij

Toine Rorije schreef:
Naar mens ben jij

Dankje, jij bent toch zo'n mislukte voetballer bij FC Groningen.

godzijdank niet

avatar van the viking
Toine Rorije schreef:
godzijdank niet

Heeft volgens mij nog in jong oranje gespeeld hoor !

avatar van Judith
Ik had deze cd ooit van m'n neef gekregen, misschien een paar keer geluisterd. Vond 't maar niks, 1,5*

ik vind dit het laatste goeie album van Metallica. Allemaal leuke songs.
4.0*
beste nummers hier zijn enter sandman en sad but true

ik drijf op tot 4.5*

avatar van Hans Brouwer
Sorry voor alle Metallica fans maar hier word ik dus zwaar depressief van .

Groeten, Hans

Hans Brouwer schreef:
Sorry voor alle Metallica fans maar hier word ik dus zwaar depressief van .

Groeten, Hans

Waar jij al niet depressief van wordt zeg .

Niets zo veranderlijk als de gemoedstoestand van Hans.

The Unforgiven, Nothing Else Matters en Sad But True vind ik echt goede nummers! De andere nummers ken ik niet echt

avatar van marco straaten
master of puppets is echt beter, maar dit album ligt beter bij de meeste mensen: commercieel genoeg dus

avatar van mic
mic
Klínkt een Metallica eindelijk als een klok, laten de songs het afweten. Beetje de afhaak-plaat. Zitten vooral nogal wat 'vullers' tussen.

teutoon
Een album met veel sterke nummers en een aantal saaie nummers die het album moeten opvullen. Wat wil je ook met 12 nummers.

Enter sandman, sad but true, the unforgiven, wherever I may roam, nothing else matters, the god that failed, friend of misery en the struggle within zijn vrij sterk. De rest is wat saai.

Over enter sandman hoeven we het niet te hebben. Nothing else matters is een schitterend nummer vind ik. Dan friend of misery wat een mooi bass loopje heeft.
De zanglijn van the unforgiven is zeer sterkt naar mijn mening.
Het nummer wherever I may roam heeft een heerlijk duistere intro, maar is wel hetzelfde trucje als enter sandman in feite.
Dan als laatste sad but true. Wat een emotioneel nummer zeg. Het mooist is als Hetfield sad but true zingt na die break. De 2e keer is nog mooier, vanwege de versnelling in de zang, heerlijk.

Al met al toch wel 4 sterren, gezien het aantal nummers dat eruit springt en dat er 12 tracks op staan.

avatar van Klumpie
Commerciele maar nog zeker een uitstekende plaat van Metallica. Beste nummers op dit album zijn Enter Sandman, Sad But True, Wherever I May Roam en Through The Never.

Omdat dit een goede plaat is en omdat het mijn 1e rock plaat was, geef ik dit album 5*

avatar van ravenstein
Tot nader order het laatste degelijke Metallica-album.
Inderdaad commercieler qua geluid, maar er zit toch meer enthousiasme en gevoel in dan in het droge en soms ronduit saaie ...And Justice For All.
Maar wat dachten ze toen ze Don't Treat on Me schreven? Een belachelijk nummer dat beter niet op dit album had gestaan.

avatar van Exfrozen
ravenstein schreef:
Don't Tread on Me. Een belachelijk nummer.
Ik vind hem wel vet eigenlijk.

avatar van Mart
Mijn kennismaking met Metallica. Ik hou eigenlijk niet zo van Metal (enkele soorten vind ik wel leuk, maar de meesten niet), maar op aanraden van een vriend van me heb ik dit album maar eens beluisterd.

Ik heb een beetje gemengde gevoelens bij dit album. Sommige nummers klinken wel lekker, maar anderen weer niet. Ondanks dat vind ik dit wel een goed album, vooral voor diegenen die niet echt van Metal houden. Mijn favoriete nummers op dit album zijn Enter Sandman, Sad But True en Nothing Else Matters.

vind sommige nummers wel goed maar de manier waarop de zanger de meeste nummers over dood enzo zingt vind ik niet angstaanjagend maar grappig; soms zelfs ridicuul

1 van mijn lievelings groepen james rocks echt gewoon top muziek de liedjes vind ik echt heel goed maar eerlijk gezegt vind ik ze live nog beter

Pelvin
ik heb het album (nog) niet. ik ga het dus ook niet beoordelen. ik ken alleen 'noting else matters en 'enter sandman' en ik vind dit echt ontzettend goede nummers. maar over commercieel: ik vind dat dat niet altijd slecht hoeft te zijn. zolang de band of artiest maar 'real' blijft en zolang de muziek uit het hart komt is er niks mis mee. ik vind dat bijv. de peppers nog steeds mooie muziek maaakt, hoewel ze vroeger beter waren. in metallica ga ik me ook nog verdiepe denk ik mede door het nummer 'nothing else matters'.

avatar van rusty nail
goed album maar wat erna kwam vind ik stukken minder dan wat ze daarvoor deden metallica paste ineens niet meer in mijn achterzak na dit album laat dat nieuwe album maar komen met een hoog metalgehalte aub en een solootje hier en daar

Bobiej
Goed album, laatste goede studio album van Metallica. Beste nummers zijn: Enter Sandman, Of Wolf And Man en Sad But True. En Nothing Else Matters is nog niet eens zo'n zeikballad, dat werd het pas dankzij Lucie Silvas maarre... een 4* dan maar!

avatar van Mart
Bij nader inzien verhoog ik mijn stem naar 4 sterren. Dit album zit muzikaal geweldig in elkaar, en het is voor mij één van de betere metalalbums (terwijl ik normaal niet zo van metal houd).

Bobiej
Mart schreef:

Hoe kan je dan weten dat het een goed metalalbum is?