Giovanca - While I'm Awake (2010)

Soul
Label: DOX

1. Everything (3:39)
  2. Drop It (4:01)
  3. Can Somebody Tell Me (4:33)
  4. Flirting with the Sun (3:03)

met Dazzled Kid

5. Lovechild (3:36)
  6. She Just Wants to Know (4:42)
  7. Go Now (5:19)
  8. Hungry (2:48)
  9. Simply Mad (4:03)
  10. Time Is Ticking (2:54)
  11. Where Love Lives (3:54)

met Leon Ware

12. Little Flower (4:07)
avatar van Reijersen
Het is 2008 en Nederland wordt verrast door een bijzonder fris album van een zangeres met een ragfijne stem. Giovanca overdondert het land en laat ons, vooral in de lente en zomer, genieten van haar album. Een album dat een mix brengt van jazz, soul en pop. Tot in de puntjes verzorgt. Nu is het 2010, lente, en daar is ze weer. Giovanca brengt deze maand haar langverwachte nieuwe plaat uit. De plaat heeft de titel ‘While I’m Awake’ meegekregen. Zal ze uit hetzelfde vaatje gaan tappen of gooit ze het totaal over een andere boeg? Wij bespreken het nummer voor nummer voor jullie.

‘Everything’, zo heet de opener van het album. En het heeft meteen ten volste je aandacht te pakken. Vrolijk swingend en de soepele stem van Giovanca verblijd ons. Zeker te vergelijken met eerder werk, maar als dat op deze goede manier uitgevoerd wordt dan maakt dat natuurlijk niet uit. Als er op dit album een nummer is dat perfect is als single dan is het wel ‘Drop It’. Zo catchy dat het na één keer het refrein gehoord te hebben het meteen in je hoofd blijft hangen. Spring is on this album! Het frisse gitaarriedeltje heerst in ‘Can Somebody Tell Me’. En op dit nummer hoor je pas echt waartoe Giovanca allemaal in staat is met haar stem. Zo onwaarschijnlijk soepel glijdt haar stem van hoog naar laag, van ingetogen naar hard. Prachtig om die beheersing te horen. ‘Flirting With the Sun’, een betere titel had er voor dit nummer niet bestaan. Lente, zomer, zonnetje, prachtig weer, prachtige muziek. De voor mij onbekende Dazzled Kid zingt een wijsje mee op dit album. De stemmen passen in perfecte harmonie bij elkaar, dus dat is een goede keuze geweest. ‘Lovechild’ is een nummer met een productie die wat meer aanwezig is. De synths en beats hebben een stuk meer de overhand als op voorgaande nummers. Een nummer waar ze in de strandclubs op kunnen swingen, evengoed als op elk ander feestje. Voetjes van de vloer en heupwiegende de dansvloer rond. Deze uptempo vibe wordt er in ‘She Just Wants to Know’ weer losgelaten. Dit is de Giovanca zoals we die ook van haar vorige album kennen. Alleen is dit specifieke nummer vooral te prijzen om hoe klein het is. Giovanca toont hier haar breekbaarheid op een prachtige manier, dat is zeker. Wat mij dan persoonlijk wat minder aanspreekt is de wat saaie manier van zingen. Klein en breekbaar is mooi, zeker, maar ik mis toch een beetje een soort van beleving in de zang. ‘Go Now’ gooit het productionele gedeelte weer een stuk meer naar de voorgrond. Al het nummer zeer aardig gedaan is mis ik toch een beetje de catch. Het nummer gaat rustig voorbij zonder me echt te grijpen. Ook de rijkere instrumentatie in de refreinen en aan het eind van het nummer kunnen mij hierover niet op andere gedachten brengen.

Zo! Dat is wel even wat anders met ‘Hungry’. Hoor ik daar zelfs een beetje disco terug? Jazeker. Giovanca schroeft het tempo weer wat omhoog met dit nummer. Fris, verrassend, erg goed gezongen, catchy. Ik zeg tweede single? En zeker één van de betere nummers van dit album. ‘Simply Mad’ doet in de intro mijn oren spitsen. Het heeft mijn aandacht. Prachtig hoe de stem van GIovanca en de kleine instrumentatie in het begin samenkomen. Gaandeweg komt er steeds een instrumentje bij, maar het nummer blijft prachtig klein en breekbaar. Grote tegenstelling tot het vorige kleine, breekbare nummer op dit album (She Just Wants to Know) is dat Giovanca hier veel frisser zingt. Wederom een favoriet te noemen, dit nummer. ‘Time is Ticking’ en dat is het. Hierna nog maar twee nummers te gaan. Swingjazz? Funky? Ja, dat zijn de ingrediënten die dit nummer karakteriseren. In ieder geval een nummer waarbij je niet stil kan zitten. Goed gedaan! Moe van het swingen komen we weer rust in het bijna serene ‘Where Love Lives’. Dit is ook het tweede nummer waarop een gastartiest te vinden is. Het is hier de prachtig zingende Leon Ware die Giovanca ondersteunt. En dat is toch wel een zeer verrassende combinatie te noemen. Leon Ware is immer de man achter het wereldalbum ‘I Want You’ van de grote Marvin Gaye. Dit duet zal Giovanca vast en zeker als een voorrecht ervaren hebben. ‘Little Flower’ is alweer de afsluiter van dit leuke album. Het leek wel voorbij te vliegen. Deze afsluiter valt op door de tempo- en instrumentatiewisselingen. Goed gedaan. En een mooie afsluiter.

Het is 2010 het was het wachten waard. Giovanca heeft ons wederom een mooi album voorgeschoteld. Een album dat wederom veel aftrek zal vinden tijdens de lente- en de zomertijd. Het is een fris, vrolijk album geworden waarvan het plezier afspat.

avatar van Rhythm & Poetry
1,0
Typisch zo'n zangeres die je een album lang kunt verdragen omdat ze zo lief klinkt, maar daarna al snel gaat vervelen. Of dit typisch is weet ik trouwens niet. Het is wel typisch Giovanca. Muziek die voor de lente bedoeld is, en niet verder komt dan blije deuntjes en simpele teksten. While I'm Awake: Wouter Hamel muziek, niet eens voor gevorderde.

nijme255@adsl
Veilige middle of the roadmuziek, die erg leuk aandoet maar nergens beklijft...

avatar van Niek
Er zijn denk ik weinig mensen die zo graag willen dat dit goed is als ik. Want man, o, man, wat is zij mooi! Iedereen die haar in levende lijve heeft zien optreden snapt precies wat ik bedoel. En hoewel ze geen indrukwekkend repetoire heeft om uit te putten, was de show zelf ook best aardig. Toch kan ik me niet voorstellen dat dit het checken waard is. De eerste plaat was schattig maar veel te sappig, identiteitsloos en makkelijk. Voor deze plaat hoopte ik op iets meer durf, iets meer branie. Maar nee, mevrouw weet hoe ze toegankelijk blijft voor de massa en houdt het bij hetzelfde geluid als dat van dr debuutplaat. Let wel: dit baseer ik op tvoptredens, als ik ernaast zit verbeter mij dan aub!
Ik vrees dat ik haar nooit meer live zal zien optredens (tenzij natuurlijk bij toeval bij een of ander festival, zoals de eerste keer ook het geval was). Want ik vind het al heel wat dat ik er hier voor durf uit te komen dat de uiterlijke kenmerken van een artiest mijn oordeel vertroebelen, maar om nou enkel en alleen nog naar een optreden te gaan om....
Nee.

Edit: wel heel vet dat mister romantische soul Leon Ware hieraan heeft meegewerkt.

avatar van CD-Recensies
Giovanca met lieve jazzpopliedjes

Met het succes van het debuutalbum van Giovanca was het afwachten of een tweede album de verwachtingen zou kunnen waarmaken. Het antwoord is volgens mij: JA. Giovanca zet de lijn van het eerste album door en dat levert een lekker album (While I’m Awake) op met weinig verrassingen.

“Mijn manier van optreden heeft altijd een Latijns-Amerikaanse basis gehad. Dat zit hem in…, ja hoe moet je het omschrijven. Jeito, heet dat in het Papiamento. ” zegt Giovanca. “Het kruid. De manier waarop je iets doet, de saus. Jeito. ” (bron: liedewij.wordpress.com)

De Alkmaarse Giovanca Desire Ostiana (1977) is een jonge donkere beeldschone zangeres die zelf haar teksten schrijft. Als achtergrondzangers te horen bij Relax en Wouter Hamel wist zij een mooi geluid neer te zetten dat ook in de lead de moeite waard is. Een solocarrière was dan ook het vervolg.

Net als haar vorige album (Subway Silence, 2008) is ook dit keer het geluid van producer Benny Sings duidelijk en dominant te horen. Bij het platenlabel DOX Records weten ze hiermee een eigen publiek te trekken en dat zetten ze dan ook nog wel even voort.

Vooral het nummer waarop ze Leon Ware (o.a. bekend van zijn samenwerking met Marvin Gaye) heeft weten te strikken met haar mee te zingen heeft mijn voorkeur. Ook het andere duet op dit album (met Dazzled Kid .. nog nooit van gehoord..) levert een muzikale verrassing op. En wat betreft het nummer Flirting With The Sun: laat de lente maar komen.

Conclusie: Genoeg leuke nummers op het album te vinden om Giovanca regelmatig een plekje te geven op een afspeellijst in mijn iPod. Het lieve stemgeluid van Giovanca echter maakt het lastig voor ‘stoere’ mannen om er voor uit te komen dat ook zij van de muziek van Giovanca houden.

Tekst overgenomen van mijn bericht op cd-recensies.nieuwslog.nl

avatar van thelion
Vrolijk zomers dat is dit album zeker.

Helaas is het allemaal wat oppvervlakkig en zijn er nergens scherpe randjes te vinden die het album wat meer spanning hadden kunnen gegeven.
Het is allemaal behoorlijk "glad" geproduceert op veilig gespeeld zeg maar.
Ondaks dat is het album zeker niet slecht, maar Giovanca heeft volgens mij veel meer in haar mars.
Hopelijk gaat ze op haar derede album wat meer de randen van het genre opzoeken.

Het klinkt allemaal leuk en aardig is nergens irritant en het kabelt allemaal vrolijk door.

Kortom niets bijzonders wel lekker ongecompliceerd.
3.5*

te braaf, te veilig ... Ik snap niet zo goed waarom goede zangeressen nooit de durf hebben om echt origineel uit de hoek te komen... ik denk aan Sophie Hunger ....bij Giovanca zie ik toch eerder een RTL boulevard gehalte soms ... jammer

avatar van Angelo
Ik had nog nooit van Giovanca gehoord maar op de een of andere manier was mijn interesse toch wel gewekt waardoor ik dit album eens probeerde. Het probleem met een album als deze is dat het te veilig is; eigenlijk is dit natuurlijk helemaal geen echte soul, daar is het te gladjes voor. Soul heeft muziek én tekst, de nummers op dit album zijn erg middle of the road en de teksten zijn al helemaal niet bijzonder. Het sleutelwoord dat ik mis bij dit album is rauwheid. De producers hebben heel goed geprobeerd om het te laten klinken als soul en dat is hen ook tamelijk goed gelukt, maar eigenlijk is het gewoon pop met een (alternatief) jazz/soulrandje, niets meer niets minder.

Haar stem is erg zacht, dat vind ik overigens geen probleem want een zangeres als Bettye Swann heeft een nog veel zachtere stem maar toch weet zij me wel te raken. De stem van Giovanca heeft volgens mij veel meer potentie dan de nummers die ze hier zingt; ik hoor geen bezieling hier.

Misschien zijn mijn verwachtingen wel te hoog, voor Nederlandse begrippen is dit album niet bepaald slecht maar diepgang ontbreekt hier duidelijk. Het is erg oppervlakkg allemaal. Ze zal toch echt met iets innoverenders moeten komen dan dit. Op mij heeft dit helaas geen indruk gemaakt.

avatar van Emile93
Helemaal mee eens. Toen ik het album in de album top 100 zag staan dacht ik: toch eens luisteren (het kwam tenslotte wel op nummer 15). Toen ik het echter beluisterde kreeg ik werkelijkwaar een klap in mijn gezicht! Vreselijk slappe soul (als je het zo mag noemen)! Flut cd en ik hoop daarom ook dat Giovanca óf sterkere soul uit gaat brengen óf stopt. Haar vorige cd lag namelijk ook al in dit straatje...

Ik verlaag mijn stem van 1,5 naar 1*