The Chameleons - John Peel Sessions (1990)

Rock / Pop
Label: Strange Fruit

1. The Fan and the Bellows (3:27)
  2. Here Today (3:44)
  3. Looking Inwardly (4:25)
  4. Things I Wish I'd Said (5:05)
  5. Don't Fall (3:52)
  6. Nostalgia (3:29)
  7. Second Skin (6:06)
  8. Perfume Garden (4:36)
  9. Dust to Dust / Return of the Roughnecks (3:26)
  10. One Flesh (4:46)
  11. Intrigue in Tangiers (4:12)
  12. P.S. Goodbye (2:20)
avatar van MartinoBasso
Deze zou ik nog graag willen van The Chameleons, maar ik vrees dat ik hem nergens nog ga vinden...
Had thans graag geweten hoe tracks van "What Does Anything M.." uit de verf komen tijdens een peel session!

avatar van Mjuman
Dit is een erg goede plaat. Opvallend hoe puntig/scherp, geconcentreerd The Chameleons hierop klinken.

Normaal ben ik niet zo van de live of sessie-albums; dit album laat vanaf de eerste track, "The fan and the Bellows' hoe gedreven en scherp een band kan klinken. WDAM heb ik helaas nog niet; de andere wel. Moet ik er paar noemen, zeg ik tracks 1, 5 en 8.

Mijn associatie met het heden: eerder Franz Ferdinand dan iets anders - vergelijkbaar soort 'Angry Young Men' muziek.

avatar van freddze
En de Radio 1 Sessies zijn ook zeker de moeite!!

avatar van freddze
De originele LP hoes is trouwens zonder die blauwe rand er rond.
Even aangepast dus...

Second Skin is hier écht schitterend weer. Wat een immens prachtig nummer is dat toch ook! De versie van Locking Inwardly vind ik hier ook heel goed ; net als alle andere WDAM nummers trouwens. Uitgezonderd Perfume Garden, dat mij vanwege die alternatieve tekst voorlopig nog niet helemaal kan bekoren, maar muzikaal is het hier dan weer wel een van de beste tracks.

freddze schreef:
De originele LP hoes is trouwens zonder die blauwe rand er rond.
Even aangepast dus...

Da's geen waar, ik heb 'living proof' hier naast me: wel degelijk een lavendelachtig blauwe rand van ca 2 cm eromheen. Ik heb het ook op Discogs gezien en snap er niets van. Mijne vinyl schijf is echt manufactured in Great Britain (Strange Fruit Records - SFRLP114) en niet in Da Peoples Republic of Bananistan.

avatar van freddze
Vreemd, op de officiële website van The Chameleons staat deze hoes nochtans ook zonder blauwe rand afgebeeld (SFRLP114). Maar ik geloof je op je woord, dus heb het terug gezet. En het label moet natuurlijk Strange Fruit zijn, dat 'Dutch East India Trading' dat er oorspronkelijk stond (had ik zelfs nog niet gezien!) heb ik nu dus ook meteen even aangepast...

avatar van Mjuman
Wellicht heeft de ene site (Discogs) de andere (Chameleons) - of vice versa - als bron gebruikt. De achterkant van de hoes heeft nl de identieke blauwe kleur als 'fond', waardoor de achterkant ahw om de afbeelding van de voorkant heengevouwen lijkt.

Dat 'Dutch East India Trading' is wellicht een "pun", een verwijzing naar onze VOC (Verenigde Oostindische Compagnie) - dat was een US distributeur voor o.m Chameleons, Smiths en Buzzcocks; te vergelijken met Megadisc hier - die deden o.m. Cocteau Twins; ik heb nog een aantal lp's met Megadisc label erop (en niet 4AD).

avatar van Leeds
Schitterende Chameleons-plaat. Na al die jaren nog niets aan kracht moeten inboeten.

Jean-Maurice
De remaster uit 2014 klinkt echt geweldig!

Jean-Maurice
Mijn favoriete live-plaat. Hier kan je goed horen hoe goed ze waren en de keuze van de liedjes is perfect. Ik draai deze vaker dan de originele albums omdat ik ze live eigenlijk nog beter vind.

avatar van Bill Evans
Dat laatste kan ik alleen maar beamen. Ik zag Mark Burgess met Chameleons Vox in 2015 in Baroeg (John Lever was daar ook nog bij denk ik). Geweldig optreden was dat.

Dit album kende ik nog niet. Hoor 'm nu voor het eerst, klinkt goed. Wel opvallend dat niets van Strange Times is gespeeld tijdens deze sessie.

Bill Evans schreef:
Wel opvallend dat niets van Strange Times is gespeeld tijdens deze sessie.

Dat album was toen nog niet uit. Opnames zijn van 1981 t/m 1984.

Ik heb Chameleons Vox live gezien in 2011 in de Nieuwe Nor in Heerlen. Was stampvol en een geweldig optreden om nooit te vergeten.

BrotherJohn
Hoe heb ik dit album nou al die jaren over het hoofd kunnen zien; terwijl ik het nota bene hier 16 jaar geleden zelf heb toegevoegd? Erg fijn om The Chameleons ook eens als een stevige en 'naakte' post-punk band te horen, want het handelsmerk van de band (de kenmerkende atmosferische gitaar-delays) is op de meeste nummers naar de achtergrond verdrongen en heeft daar dan plaats gemaakt voor het handelsmerk van Peel (een kraakheldere live productie). Een min of meer metamorfose waarvan het resultaat me doet denken aan bijv. de eerste studioalbums van The Sound. Gelukkig kunnen we altijd weer terugvallen op de dromerige, van delay en reverb doorspekte studioalbums. Maar de dynamiek die Peel hier weet aan te brengen zet de band (en de stem van Burgess) even in een welkom ander daglicht. Twaalf ijzersterke songs, geen zwak moment te vinden. 4,5*

MartinoBasso schreef:

Volgens mij is het je wel gelukt!

avatar van MartinoBasso
Volgens mij is het je wel gelukt!

Inderdaad, ik heb de remaster een paar jaar geleden in huis gehaald!