David Byrne & Fatboy Slim - Here Lies Love (2010)

Label: Todomundo

1. Here Lies Love (5:51)

met Florence Welch

2. Every Drop of Rain (5:34)

met Candie Payne en St. Vincent

3. You'll Be Taken Care Of (3:19)

met Tori Amos

4. The Rose of Tacloban (2:33)

met Martha Wainwright

5. How Are You? (2:43)

met Nellie McKay

6. A Perfect Hand (4:57)

met Steve Earle

7. Eleven Days (2:43)

met Cyndi Lauper

8. When She Passed By (3:49)

met Allison Moorer

9. Walk Like a Woman (3:58)

met Charmaine Clamor

10. Don't You Agree? (3:19)

met Róisín Murphy

11. Pretty Face (3:23)

met Camille

12. Ladies in Blue (4:20)

met Theresa Andersson

13. Dancing Together (3:53)

met Sharon Jones

14. Men Will Do Anything (4:06)

met Alice Russell

15. The Whole Man (4:15)

met Kate Pierson

16. Never So Big (4:00)

met Sia

17. Please Don't (3:58)

met Santigold

18. American Troglodyte (4:06)
  19. Solano Avenue (3:55)

met Nicole Atkins

20. Order 1081 (5:47)

met Natalie Merchant

21. Seven Years (5:39)

met Shara Worden

22. Why Don't You Love Me? (3:57)

met Cyndi Lauper en Tori Amos

Een groots, ambitieus project van David Byrne en Fatboy Slim met daarop aardig wat favoriete zangeressen.
Het zorgt in elk geval voor een flinke kluif nummers die toch allemaal redelijk een zelfde sfeer ademen: in veel gevallen geschikt voor een luie, lome zondag en daarmee nog een soort van hip ook omdat af en toe de voetjes lichtjes van de vloer kunnen.
Een gevaarlijke uitspraak besef ik terdege maar toch voelt dit album zo.
De dames en heer weten er elk wel hun eigen stempel op te drukken maar niet in die mate dat het een allegaartje wordt maar dat is ook niet zo vreemd als Byrne en Fatboy Slim de uiteindelijke naamgevers zijn. David Byrne neemt American Troglodyte vocaal voor zijn rekening en duikt ook op Seven Years op.
Ik denk dat iedereen elkaar goed in balans weet te houden waardoor het een evenwichtig album is geworden en dat is best knap voor een dubbelaar met zo veel nummers en even zoveel artiesten, allen ook nog eens dames (plus uitzondering Steve Earle en David Byrne zelf).
Verwacht niet al te veel gekkigheid (dat deed ik aanvankelijk wel): het lijkt allemaal spectaculairder dan het is. Maar ik heb niets tegen een ietwat sophisticated album waar je een prima soundtrack voor een degelijk feestje neer kunt zetten. Wil je een wilde party dan moet je dit maar in de kast laten staan, maar wil je er voor zorgen dat dit voor iedereen goed te doen is dan komt here Lies Love echt goed van pas.
Ik had ondanks alle namen niet bepaalde verwachtingen vooraf en dat is denk ik mijn voordeel want het zou me niet verbazen als velen dit toch allemaal iets te veilig vinden en daardoor enigszins teleurgesteld zijn.