The The - Mind Bomb (1989)

Label: Epic

1. Good Morning Beautiful (7:31)
  2. Armageddon Days Are Here (Again) (5:41)
  3. The Violence of Truth (5:41)
  4. Kingdom of Rain (5:53)

met Sinéad O'Connor

5. The Beat(en) Generation (3:06)
  6. August & September (5:47)
  7. Gravitate to Me (8:10)
  8. Beyond Love (4:20)
avatar van Kaaf
Super plaat, met messcherpe teksten en een heerlijke sfeer

avatar van Nanne
Persoonlijk vind ik alleen het duet met Sinead te pruimen. Dus deze cd heb ik via marktplaats verkocht. Op deze plaat geen nummers van het type uncertain smile of this is the day.

avatar van c-moon
Ah.. DE plaat staat ook al op MusicMeter! Oef!! Zo hoort het ook )

Mind Bomb is één van mijn absolute favorieten aller tijden! Een der (ondertussen grijsgedraaide) vinyl-pronkstukken in de collectie, die ondertussen ook al door de CD-versie werd vervangen.

"to be played very loud, very late and very alone".

Matt Johnson, bijgestaan door Jonny Marr, Rolli Mossiman & James Eller, op zijn beste!!!

Fantastische plaat!!!

"if the real jesus christ were to stand up today, He'd be gunned down cold by the CIA

Armageddon Days Are Here (again) !!!
Gravitate To Me !!
The Beat(en) Generation

Het wondermooie Kingdom Of Rain en niet te vergeten Beyond Love....

Maar eigenlijk vind ik alle 8 nummers gewoon.. SUBLIEM !

[quote]c-moon schreef:

Ik heb deze in 1989 gekocht, je kon kiezen, vinyl of cd.

henkula schreef:

Ik heb deze in 1989 gekocht, je kon kiezen, vinyl of cd.

Ik kocht hem ook in '89 hoor, op vinyl.. kocht pas later de CD.
Heb trouwens ook niet gezegd dat ie nog niet op CD uit zou zijn geweest in '89 he

In '89 kocht ik ik nog steeds nieuwe releases op vinyl... een weinig later zou dat veranderen...

Ik was toen nog maar 17 he.. en met mijn zakgeld was het voor mij interessanter om LP's te kopen.. Trouwens ik had toen nog géén CD-speler.. deed het toen met Platenspeler & Cassettendeck... een weinig later zou daar evenwel verandering in komen... (ook volgende pareltjes kocht ik dat jaar op vinyl: Lenny Kravitz: Let Love Rule/ Neil Young: Freedom, Einstürzende Neubauten: Haus de Leuge/ Nick Cave: The Good Son/ The Cure: Disintegration/ Pixies: Doolittle/ Simple Minds: Street Fighting Years/ John Cale: Words for the Dying/ Stone Roses: Stone Roses/ B52's: Cosmic Thing/ Tin Machine: Tin Machine.... de meeste releases kocht ik dan later ook op CD.. Kravtiz en B52's nog steeds niet....)

Zowel op vinyl als op CD is het - wat mij betreft - genieten van A-Z van dit album (Mind Bomb) !!

avatar van c-moon
Ondertussen helaas uit de top 10 gesukkeld (staat nu op 11 dus), ten voordele van Bowie's Hunky Dory, Johnson verliest dus van een grote meneer, en kan daar wellicht zelf ook mee leven

avatar van we tigers
en wat blijft 'Armageddon days are here again' waanzinnig actueel!

fredpit
we tigers schreef:
en wat blijft 'Armageddon days are here again' waanzinnig actueel!

en zal dat over 20 jaar nog wel zijn ..hoop ik

Pieter Paal
fredpit schreef:

en zal dat over 20 jaar nog wel zijn ..hoop ik

Niet in 2012?

Die boer die hier verderop zit is helemaal gek van het nummer 'De Bieten Generatie'.

avatar van Strangeways
Een episch album over liefde, geloof en moraal. En wat voor een! De eerste drie nummers handelen expliciet over religie, de gevaren van absolute macht en blinde gehoorzaamheid. Verwacht geen suikerzoete relipop, de muziek is onheilspellend, de teksten hard en cynisch. Zeker een track als Armageddon Days Are Here (Again) deed destijds veel stof opwaaien met lyrics als "God didn't build himself that throne / God doesn't live in Israel or Rome / God doesn't belong to the 'yankee dollar' / God doesn't plant the bombs for Hezbollah." De laatste drie nummers zijn zo mogelijk nog beter en behoren tot het allerbeste wat Matt Johnson ooit heeft geschreven, met als uitschieter het perfect opgebouwde, samen met gitarist Johnny Marr (!) gecomponeerde Gravitate To Me. Beyond Love sluit de CD vervolgens af in stijl, een openhartig stuk over het verlangen naar een hogere liefde om de aardse problemen te ontstijgen: "Beyond the grasp of lust / Beyond the need for trust / Beyond the gaze of the sick & the lame / Beyond the stench of human pain." Pijnlijk mooi in zijn eerlijkheid. Het luisteren naar Mind Bomb is een onvergetelijke ervaring. (R.H. 2003)

avatar van Reint
God doesn't belong to the yanky dollar,
God doesn't even go to church.

Indrukwekkende plaat zeg, tjezus.

avatar van orbit
Deze weer eens beluisterd.. Gravitate To Me blijft prachtig! En ook de eerste nummers, maar er staat ook teveel happy go lucky stuff op met teveel harmonica's en weinig body. Sowieso heeft Matt Johnson de neiging om zich teveel in de funky muziek te verdiepen, niet zijn sterke punt.. precies de reden dat Soul Mining nog steeds kaarsrecht als zijn meesterwerk overeind staat.

avatar van citizen
Kan me wel een beetje vinden in bovenstaande reactie van Orbit. Matt Johnson weet de zorgvuldig opgebouwde spanning - meesterlijk ingezet met het openingsstuk - niet de hele plaat vast te houden. Het duet met Sinéad en The Beaten Generation doen het concept geen goed, hoewel ik het niet kan nalaten heel erg vrolijk te worden van het laatstgenoemde nummer. Wat 'body' betreft komt het overigens weer helemaal goed met August & Septembet (You're Mine!!!) en natuurlijk met het al eerder genoemde Gravitate To Me, wat mij betreft het prijsnummer van de plaat, die ook productief heel fris klinkt, met name van LP
En de hoes? Die is geweldig! Die lelijke kop compleet met sinistere blik. Meer is echt niet nodig!

avatar van Reint
De openingsregels van Armageddon Days Are Here (Again) (een interpolatie van het intro van The Sweets Ballroom Blitz) vind ik nog steeds een van de meest huiveringwekkende startschoten die een nummer heeft gehad.

avatar van Paalhaas
citizen schreef:

avatar van Reint
In dat geval had ik gehoopt dat ons aller Jeroen zijn muzikale carriere had voortgezet.

BobbieMarley
Paalhaas schreef:

Ik wist niet dat Jeroen van Koningsbrugge een verleden als muzikant had.

Sterker nog : hij IS onder andere ook muzikant (duo Jurk)

avatar van Reint
Dan is hij wel afgegleden na zijn tijd met The The.

Oké genoeg.

avatar van Arrie
Paalhaas schreef:

Ik wist niet dat Jeroen van Koningsbrugge een verleden als muzikant had.

Heeft ie overigens wel. Maar dan moet je hier zijn.

avatar van Ben de Hoog
Ik denk dat iedereen inmiddels een flinke collectie heeft. Als Hi-Fi-liefhebber heb ik vaak genoten van dit album, klinkt 100% perfect. In de loop der jaren stel je jezelf de vraag wat nu je liefste album is. Die keuze is altijd moeilijk, en toch kan ik zonder al te veel moeite deze Mindbomb noteren. Muziek, tekst, klank, genialiteit en vooral sfeer. Onbegrepen leed waarvan je denkt die heel secuur te begrijpen. Matt Johnson is natuurlijk een rare, maar absoluut geniaal.

Kingdom of Rain is toch wel een erg mooi duet. Met O'Connor nog in vorm. En ook Johnny hier nog in vorm btw

avatar van frolunda
De kraakheldere productie,ijzersterke songs en de al eerder genoemde messcherpe teksten (Armageddon days are here again,nu actueler dan ooit te voren) maken van Mind bomb toch meer dan de 3,5 sterren die ik er in het verleden voor gaf.Alleen the Beaten generation vind ik wat vlak maar past als rustpunt weer goed in het geheel.Inclusief het duet met Sinéad O'Connor,Kingdom of rain wat van ongekende schoonheid is.

Arbeidsdeskundige
Dit is een overdonderend sterk album waar ik mezelf helemaal in kan verliezen.