Van Dik Hout - Kopstoot van een Vlinder (1997)

Label: Columbia

1. Het Nieuwe Spel (5:04)
  2. Voel Dat Ik Leef (3:25)
  3. Het Gaat Voorbij (2:57)
  4. Film van 1 Seconde (2:50)
  5. Val, Val, Val (3:26)
  6. Half Zeven (06:30 / 08:30 / 10:00) (4:27)
  7. Een Licht Dat Schijnt in de Morgen (3:33)
  8. De Zon Achterna (3:10)
  9. Er Zit Iets in de Weg (2:38)
  10. Werk het in de Hand (3:10)
  11. Pijn (3:05)
  12. Zenderruis en Testbeeld (5:01)
avatar van Fets
sterk...

De zon achterna blijft voor mij een favorietje, zomeravond-gevoel.

avatar van Paalhaas
Sterk inderdaad. Slechts 2 echte matige nummers: 9 & 10. Uitschieters: 1, 3, 4 & 8.
Toch wel mijn Van dik hout-favoriet.

avatar van Edski
Over het geheel gezien ook mijn favoriete VDH-plaat.
Ik vind nr.10 overigens juist erg mooi...

Musicguru
Beste plaat die de band ooit heeft opgenomen. Alhoewel de nieuwe Alles waar ik nooit aan begon ook heeeel sterk vind.

avatar van Gert P
Een Licht Dat Schijnt in de Morgen, nog een nummer gecovered van The Band ook,

avatar van Snakeskin
Deze plaat valt goed uit vanwege "zenderruis en testbeeld" Van de tekstshrijver heb ik wel eens gelezen dat zijn tekstsen beinvloed geschreven zijn als hij onder invloed was. Die wetenschap vind ik inderdaad wel in de muziek van Van Dik Hout doorklinken. Hier en daar een beetje vaag, en beetje op de toer van een gesuggereerde diepzinnigheid die er niet is. Aardig band.

avatar van Snakeskin
Snakeskin schreef:
Deze plaat valt goed uit vanwege "zenderruis en testbeeld" Van de tekstshrijver heb ik wel eens gelezen dat zijn tekstsen geschreven zijn als hij onder invloed was. Die wetenschap vind ik inderdaad wel in de muziek van Van Dik Hout doorklinken. Hier en daar een beetje vaag, en beetje op de toer van een gesuggereerde diepzinnigheid die er niet is. Aardig band.

Joy
tijd om eens teksten nuchter te schrijven want het gaat nergens over

avatar van Madjack71
Muzikaal vind ik dit wel een tof album, dat lekker wegluisterd en met nummers als; Voel dat ik leef, De zon achterna en Pijn, best een aantal sterke liedjes op heeft staan.....maar...de zang van Martin Buitenhuis heh..das i.m.o toch best wel vals en bij tijd en wijle niet om aan te horen. Niets mis met een eigengereide stem. Soms pakt dat wonderwel goed uit; Neil Young/Tom Waits/Bob Dylan, maar niet bij Martin. Ik zou dit een sterk album vinden met een wat meer solidere stem en niet dat iele gedoe van Martin.
Er zit iets in de weg, dat doet pijn en klinkt voornamelijk vals, vals, vals. Gelukkig het gaat voorbij, de zon achterna als een licht dat schijnt in de morgen, waardoor ik weer voel dat ik leef.

avatar van Twinpeaks
Goede plaat van Van Dik Hout.Er zit een soort onderhuidse spanning in,waar ik de vinger niet achter kan krijgen.Tuurlijk zijn er genoeg berichten geweest over de valse noten van Martin Buitenhuis ,maar ik vind het soms nog weleens zijn charme hebben ,en het zelfs in sommige nummers een toegevoegde waarde hebben.Film Van 1 Seconde is een heerlijk nummer en ook de opener Het Nieuwe Spel is spannend gehouden met zijn mooie lome opbouw. 3 en halve ster

avatar van musician
Het tekst schrijven voor een Nederlandstalig album schijnt nog een hele opgave. Als je het vergelijkt met andere Nederlandstalige rockbands gaat het gebroederlijk vooral onsamenhangend nergens over.

Maar goed, een nummer moet nu eenmaal met teksten begeleid en een terechte wedervraag zou zijn waar het dan precies wél over zou moeten gaan.

Van Dik Hout maakt op dit album sympatieke rocksongs van het traditionele soort. Mits goed gedaan is daar op zich verder helemaal niets mee aan de hand. Ik vind de meeste nummers ook wel goed, maar niet heel erg overdreven. Geen uitschieters naar boven of naar beneden. Misschien heeft het allemaal een iets te hoog MOR gehalte.

Wel aangenaam om te horen als het zomer is en lekker weer. Maar er worden hier geen grenzen verlegd.

avatar van Funky Bookie
Op dit album zijn de scherpe randjes wat verwijderd waardoor het meer poppy klinkt. Dat is niet per definitie slecht, omdat juist de moeizame stem van Buitenhuis ervoor zorgt dat het anders klinkt dan anderen in dit genre. Op dit album ontbreken de echte uitschieters, maar het blijft een fijne plaat om zo af en toe nog even op te zetten.

avatar van Paalhaas
Geen beroemd album, maar ik denk dat dit desondanks mijn favoriete Nederlandstalige album is. Halfje erbij.

avatar van likeahurricane
Live in Utrecht