Emperor - In the Nightside Eclipse (1994)

Noorwegen
Label: Candlelight

1. Intro (0:51)
  2. Into the Infinity of Thoughts (8:14)
  3. The Burning Shadows of Silence (5:35)
  4. Cosmic Keys to My Creations and Times (6:06)
  5. Beyond the Great Vast Forest (6:00)
  6. Towards the Pantheon (5:57)
  7. The Majesty of the Night Sky (4:53)
  8. I Am the Black Wizards (6:00)
  9. Inno a Satana (4:48)
  10. A Fine Day to Die * (8:26)
  11. Gypsy * (2:54)
Dionysos
Hét meesterwerk van Emperor .

Op dit album houden ze het qua composities nog vrij simpel, vanaf Anthems.. zou het alleen maar technischer worden.

Nu, met dit werkje staan de heren van Emperor toch wel aan de basis van de Noorse Black Metal uit de jaren negentig [niet alleen, natuurlijk]. Ik mag dan ook wel zeggen dat dit een van de beste platen uit het genre is en onder de verplichte kost gerekend kan worden!

slaemperayreon
Dit is idd een vette plaat, maar de productie is ietwat matig en hij
is wel minder toegankelijk dan 'Nonus'. maar voor de rest een
goeie plaat.

avatar van Eddie
Ik ben het volledig met Dionysos eens, Emperor stond aan de basis van de blackmetal, niet alleen samen met nog wat andere bands. Persoonlijk vind ik "Anthems to the Welking At Dusk" beter dan deze. Ik blijf alleen van mening dat de na bands als "Venom" en "Bathory" Mayhem aan de basis staad van de blackmetal, niet dat zij de stijl uitgevonden hebben maar er zijn weinig bands geweest die zoveel invloed gehad hebben op de hele blackmetal beweging, de muziek de kleding, de attitude alles wat er bij komt kijken.

avatar van Dielie
ik ging deze cd ooit aanschaffen om de hoes alleen al, wat is die fantastisch mooi, fantasie,

nu is mijn vraag, vult de muziek en sfeer op dit album dit perfect aan, ik ken niets van deze band

ik wil gewoon eens iets nieuw ontdekken

avatar van Eddie
Nu beste Dielie wanneer je een Emperor cd aan wilt schaffen is dit een heel goed begin, Dit is van alle Emperor cd's de meest toegankelijke, niet dat het hapklare brokken zijn, het blijft Avant-garde black metal. Maar deze plaat licht het dichts bij de roots van de Noorse black metal. Later hebben ze er een compleet eigendraai aan gegeven waardoor ze absolute koningen van de blck metal zijn.

Vooral de laatste twee nummers zijn meesterlijk. Wanneer je dit erg goed vind moet je dit ook eens checken.

avatar van Dielie
ok, bedankt voor de tip Eddie

Tot uw dienst.

avatar van Jeanicious
Voorop gesteld, dit is een briljante plaat. Machtige composities en een heerlijke duistere sfeer.

Ik moet wel zeggen dat 'Anthems to the Welkin at dusk' qua geluid en toegankelijkheid toch beter te verteren is. Ik vind dat op dit album de gitaren verzuipen in hun eigen geluid en de toetsen teveel op de voorgrond staan. Daarnaast heb ik bij Anthems meer het gevoel dat de afzonderlijke nummers beter blijven hangen.

slaemperayreon
Dank je wel, Jeanicious, dit is namelijk ook wat ik bedoelde. Door die mix waarin alles verzuipt en alles bovendien te zacht is, luistert alles een stuk minder lekker. Erg jammer, want het zijn op zich allemaal topnummers. Misschien is een remaster een idee?

avatar van Jeanicious
Nou, dat zou toch ook weer niet moeten gebeuren denk ik. Ik heb het wel genoemd als negatief punt, maar aan de andere kant heeft dat ook juist haar charme. Ik vind het gewoon jammer dat die productie afbreuk doet aan de herkenbaarheid van de individuele nummers. En als ik de vooruitgang zie die ze hebben geboekt op Anthems, dan ga ik me daar aan irriteren.

Een remaster vind ik voor een album als deze echt niet kunnen. Zowieso heb ik iets tegen dat fenomeen. 'Gedane zaken nemen geen keer' lijkt me hier op zijn plaats.

avatar van Eddie
Ben ik helemaal met je eens, het geluid van een plaat bepaalt mede het gevoel dat je erbij hebt, zo hoort deze platen ook te klinken als hij klinkt misschien een beetje matig, maar dat hoort nu eenmaal bij deze plaat. Zo heb ik hem leren kennen. Ik vind dat vaak het gevoel uit een plaat verdwijnt wanneer er een remaster van gemaakt wordt.

slaemperayreon
Nou ja, daar hebben jullie inderdaad wel een punt. Ik vind het op zich ook geen slechte plaat en die productie maakt het inderdaad net wat zieker, zoals black metal ook hoort ter klinken. Maar ik zou gewoon willen weten hoe het klinkt als je de gitaren beter kunt horen.

En Eddie, volgens mij is er toch niks mis met die Maiden-remasters

Bobiej
8. I Am the Black Wizards

Kennelijk hebben de heren van Emperor last van schizofrenie .

De productie werk juist sfeerverhogend, ook al is deze verre van 'perfect' te noemen. Alles verzuipt bijna in de toetspartijen, maar dit heeft zo zijn charmes. Al met al mijn favoriet van Emperor.

Stijn_Slayer
Zo te horen moet ik deze dus eens opzoeken, ben meer van de underground black metal maar Emperor weet mij ook altijd te boeien. Schitterend artwork trouwens!

avatar van lykathea
Verdomd goede symphonische black metal.

Het lijkt me zelfs voor de fervente metal fan een beetje doorbijten, deze vocals, maar als je die eenmaal volledig geaccepteerd heb openbaart zich toch een klein meesterwerkje.

Het is nutteloos om de individuele instrumenten te beoordelen, hetzelfde geldt voor de aparte nummers. Dit is één en al sfeer creeeren, en moet beluisterd worden als geheel album.

avatar van Kronos
Ja, lekker is dit. Zonet eens beluisterd. Vind het geluid van de vocals meteen wel goed. Het geheel klinkt inderdaad heel sfeervol, heerlijk donker en wat rommelig zoals dat bij dit soort muziek bijna hoort.

avatar van AGE-411
mooie hoes, maar die cover van Gypsy trekt op niets.

Akron777
Heb hem zelf in mijn bezit met twee bonus tracks (waarvan de Gypsy van Mercyful Fate), ook heel leuk. Heb alleen een geheel paarse cover en geen intro nummer.

Alleen horen we onze goede vriend Ihsahn niet zo goed boven de rest uitkomen qua vocals. Zijn stem is echter wel heel fijn. Ik wilde een cd van Emperor hebben en dacht: dit is de beste, en Faust heeft de drums gedaan. Niet dat dit zo belangrijk is, maar hij was wel een van Helvete-gastjes.

avatar van vork666
Het is en blijft een geniaal album Al is Anthems to the Welkin at Dusk nog net iets genialer

avatar van Edwynn
Met In The Nightside Eclipse vestigde Emperor zich in één klap aan de top van de Scandinavische black metalgolf in de eerste helft van de jaren 90.

De EP Emperor was al een aardige aanwijzing in deze richting, maar de verwachtingen zijn wel overtroffen met In The Nightside Eclipse. De symfonische inslag is heel licht en toch weet de band enorm bombastisch te klinken. Vooral in de snelle stukken bereikt de band haast onwerkelijke magische atmosferen. Wat dat betreft hakt Into The Infinity Of Thoughts er direct meedogenloos op in. De snelle stukken zijn overigens opvallend spaarzaam gedoseerd.

De klassiekers I Am The Black Wizards en Cosmic Keys stonden al op voornoemde EP en klinken in die eerdere versies toch net een tikkie ruiger en beter dan deze versies, maar dat verschil is miniem. De machtige satanscantate Inno A Satana sluit de 50 minutendurende doodsmis op voortreffelijke wijze weer af.
En toen wist niemand nog dat Emperor dit niveau mijlenver zou overtreffen.

avatar van Spock2011
Een ongetwijfelde topper uit het hele Noorse Black Metal scala. De manier waarop Emperor keyboardlijnen in hun muziek weet te verwerken is zo mooi gedaan, iets waar bands als Dimmu Borgir echt hun inspiratie uit hebben gehaald. Een van de sterkste punten van de plaat vind ik de manier waarop de zang in de rest van de muziek is verwerkt. Door die er niet lekker dik bovenop te zetten zoals bij de meeste bands, maar juist subtiel te verwerken voelt het echt alsof je in een duister bos rondloopt waar iemand op de achtergrond staat te schreeuwen. Ik kan het slecht omschrijven . Ook de manier waarop de clean zangstemmen worden gemixt met de screams is super.

avatar van Edwynn
Volgend jaar bestaat het album twintig jaar. En dat moet sacraal bestendigd worden. Op de planken van Wacken volgend jaar. Emperor zal dan mét Faust op de drums gaan aantreden om het hele ding ten gehore te brengen. Volgens mij is dat voor het eerst sinds de man achter tralies verdween.

avatar van scott
Fuck! 20 jaar! oeh, damn even op het rijbewijs kijken naar de leeftijd.

Toen blind de plaat besteld na de revieuw van de aardschok,en het verhaaltje van de hobby's naast de muziek. t zou alleen nog beter worden!

avatar van Zagato
Na jaren weer eens opgezet, dat moet vaker gebeuren. Wat een heerlijke plaat!

avatar van Flat Earth
In deze apocalyptische tijden op onze vlakke aarde, is er geen betere soundtrack !

avatar van Zagato
I am the Black Wizzards komt hier in een playlist voorbij, wat een monumentale song is dat toch!

avatar van Eddie
Wat een parel is dit toch. Als ik dit luister bedenk ik me altijd dat ik weer wat meer Black Metal zou moet luisteren (om er vervolgens achter te komen dat de meeste blackmetal dit niveau niet haalt). Ik lees ook goede berichten over de band waar Faust tegenwoordig in speelt (Djevil), die zal ik ook eens luisteren.

avatar van Edwynn
Djevel is wel heel anders hoor.
Maar dat is nu net het interessante aan het blackmetal genre. Er is zoveel diversiteit dat vergelijken vaak zinloos is.