Creedence Clearwater Revival - Creedence Gold (1972)

Rock / Roots
Label: Fantasy

1. Proud Mary (3:09)
  2. Down on the Corner (2:44)
  3. Bad Moon Rising (2:20)
  4. I Heard It Through the Grapevine (11:04)
  5. The Midnight Special (4:13)
  6. Have You Ever Seen the Rain? (2:39)
  7. Born on the Bayou (5:16)
  8. Suzie Q (8:35)
avatar van Ramon
Deze plaat heb ik vaak gedraaid toen ik een jaar of zestien was, en vind het nu nog steeds de beste creedence, ook al is het een verzamelaar. 8 klassiekers met die stem van John Fogerty - en voor een zacht prijsje overal te halen, denk ik.

Voor een CCR-verzamelaar staan er veel te weinig nummers op. Ze hebben veel meer moois gemaakt.

avatar van avdj
Inderdaad erg incompleet. Gelukkig zijn er nog veel meer (en betere) CCR verzamelaars. Chronicles 1 & 2 zijn aanraders.

avatar van Hans Brouwer
avdj schreef:

En Chooglin' niet te vergeten, met daarop o.a. "Keep on Chooglin" en "Pagan Baby" en het allerbeste Creedence nummer "Born on the Bayou"

Pieter Paal
Waarom staat hier niets van 'Mardi Gras' op?

avatar van LeRoi
Perfecte verzamelaar van deze SUPER BAND!

Heb deze voor slechts 1 euro op LP gekocht, LP tikt héél af en toe zachtjes maar er is goed met die LP omgegaan.

Wist eigenlijk alleen dat CCR op Woodstock had gestaan en dacht dat ik alleen Bad Moon Rising kende. Maar voor een euro wou ik de gok wel wagen, anders kon ik hem toch wel aan pa geven dacht ik.

Nou mooi niet dat pa deze krijg!. Gewoon een leuk plaatje, Proud Mary kende ik alleen van Tina Turner maar dat komt dus hier vandaan. Have You Ever Seen the Rain kwam me meteen bekend voor, kent natuurlijk iedereen. Suzie Q heb ik ooit een cover van gehoord. In ieder geval naast een zeer prettige luisterervaring ook nog eens weer wat bijgeleerd

Om het destijds op 1 elpee te houden zette de platenmaatschappij de (in hun ogen) beste CCR songs op dit album. Ik ben het hier wel mee eens, misschien had er Fortunate Son in plaats van Midnight Special kunnen staan. Ongelofelijk trouwens dat Green River op deze noch de andere Creedence Gold staat.

Pieter Paal
Ik heb die (begin jaren 80) heruitgave van Music for Pleasure van EMI (met foto op de voorzijde) in de kast staan. In de jaren 60 was het MFP-label ook al actief met o.a. vriendelijk geprijsde Cabaret-albums van Henk Elsink en Toon Hermans.
Deze LP's waren allemaal fl. 9,95 geprijsd en in sommige platenzaken fl. 8,90.
Zo kon je dus op een leuke manier (opnieuw) kennismaken met pop+rock-klassiekers en compilaties.
In de catalogus stonden ook titels zoals 'Mind games' en 'Rock 'n' Roll' van John Lennon en 'Relics' van Pink Floyd, maar ook een verzamelaar van Guys and Dolls . EMI had in de jaren 70 ook zo'n budget-label dat EMIdisc heette, Engeland had Starline.
Dit is een gave CCR-verzamelaar die redelijk samengesteld is, maar er ontbreekt natuurlijk nog veel en als je 'More Creedence Gold' erbij neemt, mis je toch nog een aantal pareltjes.
'Chronicle' uit 1976 doet een veel betere gooi want bijna alle klassiekers zijn daarop aanwezig. Toch heb je dan weer 'Chronicle vol. 2' nodig voor 'Born on the bayou', Part 2 van 'Susie Q'.

avatar van musician
Hele goede verzamelaar van CCR die zich tenminste laat afluisteren als een normaal studio-album.

Vanwege de sympatieke lengte, gangbaar voor een normale cd, en vanwege het niet inkorten van de nummers Suzie Q en I heard it through the grapevine.

Daarmee zijn andere (en CCR heeft er vele uitgebracht) compilaties misschien completer; geen één is er zo aardig om te draaien dan Creedence gold.

De harde, uit duizenden herkenbare, vocalen van Fogerty heb ik nooit echt aangenaam gevonden. De nummers, meestal toch aan de stevige kant, vergoeden veel. Met name Suzie Q. is onovertroffen.

avatar van wilbur
Een van mijn allereerste lp's ooit, waar is de tijd en mijn lp gebleven?

avatar van -SprayIt-
Zo mag een verzamelaar wel vaker zijn van mij. Gewoon een klein aantal absolute toppers, 40 minuten, een en al luisterplezier. Heerlijke muziek voor in het zonnetje vandaag. Mooie hoes ook.

avatar van Poles Apart
-SprayIt- schreef:

Diezelfde hoes trok m'n aandacht gisteren in de kringloopwinkel. Helaas verkeerde ie niet in een geweldige staat, en ook de LP zelf was behoorlijk beschadigd. More Gold lag er ook, hetzelfde liedje. Heb ze dus alle twee laten liggen, anders zeker meegenomen.

avatar van -SprayIt-
Toevallig Poles Apart, ik pikte deze beide op in de kringloop 2 week geleden, zij het op cd. Draai zometeen More Gold. Jammer he, denk je een fijne find te hebben, blijkt de plaat beschadigd.

avatar van Alicia
Ik heb deze verzamelaar op elpee (en cd). Is de dans ontsprongen tijdens een onfortuinlijke opruiming van een groot deel van het vinyl in de jaren negentig. Daar heb ik inmiddels wel spijt van, ondanks dat ik nauwelijks meer muziek op vinyl koop. Meer heb ik niet van Creedence Clearwater Revival. Hoeft ook niet. Maar staat Suzie Q hier steevast in de jaren zeventig afspeellijsten. Wat een dijk van een nummer is dit nog steeds.

avatar van Bowlingbal
In 1984 verscheen Creedence Gold weer in de Music For The Millions serie als Creedence Clearwater Revival. Het was voor het eerst dat ik hun werk op Polydor zag.

Just a moment... - discogs.com

More Creedence Gold werd in die serie uitgebracht als Greatest Hits.

Just a moment... - discogs.com

avatar van Hans Brouwer
Alicia schreef:
Mijn prijsnummer van verzamelaar "Creedence Gold" is het fantastische "Born On The Bayou".
Over opgeruimd vinyl moeten we het maar niet hebben. De tranen springen nog steeds in mijn ogen als ik terug denk aan begin jaren '90 en ik bijna al mijn in goede conditie verkerende vinyl bij een opkoper in Utrecht bracht. Hoe dom kon ik zijn! Een moment van verstandsverbijstering zullen we maar denken....

avatar van lennon
Pieter Paal schreef:
Waarom staat hier niets van 'Mardi Gras' op?

Omdat dat niet zo'n goede plaat was?

avatar van teus
lennon schreef:

Omdat dat niet zo'n goede plaat was?

Wss de reden ja
Op 2 nrs na (de singles ven MG)
Maar die passen ook niet bij deze 8
kanjers

avatar van nlkink
De discografie van de Creedence is zo klein dat ik gewoon de eerste zes reguliere albums bij elkaar heb gescharreld voor kringloopprijzen en Chronicle voor de interessantste Mardi Gras tracks. Die gaat regelmatig mee in de auto.