New Gold Dream (81-82-83-84) (1982)
Niet voor niets in mijn top 5 albums allertijden! Soms zelfs top 3! Je hebt van die albums die zijn zo zalig en zo'n perfect geheel dat je niet stoppen kunt ze te draaien. Meestal door een bepaalde samenhangende vibe of sound, maar zeker ook door killersongs. Mijn eerste kennismaking met songs van dit album was via de verzamelaar Glittering Prize (81/92) als 14 jarige jongen. Helemaal grijsgedraaid. Daar stonden de opener van dit album, Promised You a Miracle en het titelnummer van de verzamelaar op. Met m'n ouders gingen we vaak naar Leiden om te winkelen. En ik probeerde te route te herinneren, zodat ik op m'n vrije zaterdagen de weg wist om van ons huis in Wassenaar naar het centrum van Leiden te fietsen voor de platenzaken. Dit omdat het aanbod in de plaatselijke platenzaak nogal karig was. Ik ging alle zaakjes als 14/15 jarige af op zoek naar singles en albums van Simple Minds, U2, Depeche Mode en INXS weet ik nog. Dat waren mijn 4 bands toentertijd. Zo kwam ik aan hele vroege en wat latere albums en singles en compilaties van SM bijvoorbeeld. Maar al die jaren dat ik er kwam bleef een zogenoemd album New Gold Dream (81-82-83-84) altijd maar dezelfde prijs: 40 gulden. En dat liet mijn budget dat destijds slechts bestond uit zakgeld totaal niet toe. Doodzonde, want ik was helemaal verliefd op de hoes ervan ook, wat mij betreft nog steeds hun mooiste hoes. Maar ja, liever 2 of 3 albums voor 40 gulden dan 1 he. Later in mijn studententijd verloor ik een beetje de interesse in mijn jeugdbands en zodoende hoorde ik het volledige NGD album op m'n 29e pas. Maar toen was ik ook in 1 keer stapelverliefd. De eerste ervaring maakte een onuitwisbare indruk.
Someone, Somewhere in Summertime kende ik natuurlijk al van de verzamelaar en die song maakte als jonge jongen al een verpletternde indruk op me. Het pastorale, het magische in de synths, de melodie en de klanken als een zacht tapijt. Sprankelend als een prachtige indian summer komt deze song over je heen rollen. Uiteraard heeft de song een prachtig klinkend refrein, maar de verzen zijn al zo idyllisch mooi. Zo prachtig understated ook, geheimzinnig met dat zalige ritme in de lage synths. En de ijle synths daar hebben de Cocteau Twins vast naar geluisterd voor hun Heaven or Las Vegas album. Zalige soundscapes! Over Jim Kerr's stem hoeven we t eigenlijk niet te hebben. Zeker in hun begintijd maakte hij schitterend gebruik van zijn stem en manier van zingen in elke song van hen. Bezwerend mooi vaak, zo ook hier. Vanuit een bepaalte diepte gezongen met uitschieters naar boven, met veel benadrukking, maar voor mijn gevoel nooit overdreven. In mijn jeugd veruit een van mijn faves van ze, maar nog altijd in mijn top 10 SM songs te vinden. Ik kijk altijd erg uit naar deze song.
Colours Fly and Catherine Wheel, toen ik deze voor het eerst hoorde vond ik 'm vooral erg grappig en moest er een beetje om lachen en niet echt een supergoede song. Maar dat verdween al snel. Wat een toptrack toch ook, zo heerlijk de percussie en wendingen daarin. Zalig dansbaar ook. Wel de song die ik het minst op het album vind passen. Voor zover je dat kunt zeggen, want ben dolblij dat ie erop staat. Als song 2 op het album wel perfect gepositioneerd vind ik. Naar het einde toe komt er wat meer magie in de song en denk je, ja past toch wel perfect bij de sound en sfeer van het album.
Promised You a Miracle was volgens mij de eerste SM song die ik hoorde via de radio. Ik vond 'm meteen grandioos, magisch ook wel. Even was ik mijn interesse in deze song kwijtgeraakt, maar dat is gelukkig weer helemaal terug. Megadansbaar ook weer en zo groovy ook, de bas helemaal. Zo uitgelaten en vrolijk ook. Zalige toetsenpartijen ook weer hier. Alsof lucht door orgelpijpen wordt geperst. En naar het einde toe ook weer zo'n prachtig mysterieus outro. En verder natuurlijk een geweldige hit van jewelste.
Big Sleep is voor mij een van de prijsnummers van het album. Een tijdje mijn fave song van het album geweest ook. Op het gehoor misschien een kleine song, maar toch ook zo groots en meeslepend. Mag ook wel met de dood als onderwerp. Prachtig muzikaal verwoord. En ook gewoon weer een dansbaar ritme in de song. Zo heerlijk hoe in deze song alles over elkaar heen tuimelt. En met die zalige huilende synths als een soort mist over de duinen. Doe er nog een smekende Jim Kerr bij en je ligt plat. Deze song gaat totaal door je wezen heen en ontroert ontzettend. Helemaal naar het einde toe met de 'Only if you could see me' en we verder het outro inzakken met de synths en een wegstervende Jim. Stilmakend!
Somebody Up There Likes Me. Ik weet niet hoeveel instrumentals SM gemaakt heeft, ik ken nog steeds niet hun hele oeuvre, zeker de latere albums niet. Maar degene die ik ken vind ik tamelijk briljant, zo ook deze. Eigenlijk een beetje een combi van alles wat we tot nu toe op het album gehoord hebben. Met weer een heerlijk Cocteau sfeertje op de achtergrond hebben. De Cocteaus die hun naam hebben van een vroege SM song btw. Ook hier hoor ik echo's van hun nog mooiere en eerdere instrumental Theme From Great Cities. Zalig om hier op weg te viben op de etherische klanken en de heerlijke ritmes. Perfect gepositioneerd na Big Sleep waarvan we hierin ook nog klanken horen en het straks naderende titelnummer.
New Gold Dream (81-82-83-84) Ok, deze kan ik dus letterlijk 100 keer achter elkaar horen. Een song als eindeloos over elkaar heen brekende golven. En dan in alles. Het klinkt ook gewoon als de zee. Ms wel hun meest epic song. Zalig al die verschillende synths, waarbij die leadsynth die als een sirene klinkt het meest prachtig is. Verplicht op luid volume altijd, voor maximaal effect. Ex aequo op nummer 1 voor mij van dat album. We worden helemaal zalig schoongewassen door de heldere klanken van deze toptrack! Ook weer een song die steeds geweldiger wordt als het einde nadert. Jim ook weer in topvorm met z'n New Gold Dreammmmm op verschillende manieren. En de song lijkt ook gewoon eindeloos te duren.
Glittering Prize, wat een heerlijke clip btw. En zeker wel een van mijn favorieten van de gelijknamige verzamelaar destijds. Nu ik er zo over nadenk heeft deze track ook wel een The Breakfast Club sfeertje. Niet zo gek ms dat de band enkele jaren later daadwerkelijk voor de film werd gevraagd een track op te nemen. Tot op de dag van vandaag nog altijd hun grootste hit. Maar terug naar deze track. Ja, weer een beetje die indian summer sfeer net als de opener en verder gewoon zo ontzettend vrolijk, met name door Jim's zang. Heerlijk ontwapenend en ook hier naarmate de song vordert wordt ie alleen maar mooier en mooier. Altijd blij om deze te horen, als een fijn zomers ademend briesje.
Hunter and the Hunted en dan zijn we alweer aangekomen bij de laatste 2 tracks. De 2 tracks waar ik in het begin de meeste moeite mee had als je dat zo kunt zeggen. Ms omdat ik ze wat duisterder qua vibe vind, vergeleken met de rest. Maar blij dat ik volgehouden heb, want met Hunted hebben we mijn meest favoriete SM te pakken. Niet in de laatste plaats door het wat meer duistere, wat meteen ook ontzettend magisch maakt. Wat een zalig, ietwat beklemmende sfeer en een heerlijke percussie als zevenmijlsstappen, de zalige klaterende synths in het refrein en die bas ook, man die bas, hemels, wat mag die schitteren ook. Prachttrack en dan nog eens een van de mooiste outro's erbij met Herbie Hancock's solo erbij met zijn out of this world klanken, ongelooflijk. Icm met de muziek van SM in de song en Jim's understated performance toe naar het einde echt onweerstaanbaar. Zucht! Niet voor niets in mijn top 10 songs allertijden!
King Is White and in the Crowd is dan echt de laatste track. De titel verraadt het natuurlijk al, maar qua klanken vind ik de song ook echt als een schaakspel klinken. Ijzig, tegendraadse ritmes die doen denken aan al die ingewikkelde moves in het schaken en de koning die zich maar een weg weet te zoeken uit de aanvallen van de overige schaakstukken. De meest kille track van het album ergens, maar wel een epic closer vind ik ook. De song die nog t meest doet denken aan hun 2 albums hiervoor. Geheimzinnig, gewichtig, Jim weer in topvorm, maar ja wanneer niet he. En ook hier weer wordt de song steeds beter en mooier naar het einde toe met die heerlijk rake klappen. Ms een van de minst favoriete tracks van het album voor mij, maar desalniettemin ben ik blij dat ie erop staat. Een perfecte closer wat mij betreft. Heerlijk om zo uitgeleide gedaan te worden in al zijn mysterieuze en pastorale, wat het hele verdere album natuurlijk ook zo goed als is.