John Coltrane - My Favorite Things (1961)

Jazz
Label: Atlantic

1. My Favorite Things (13:41)
  2. Every Time We Say Goodbye (5:39)
  3. Summertime (11:31)
  4. But Not for Me (9:35)
avatar van BoordAppel
Hey! Deze heb ik uit de collectie van mn vader gejat. Binnenkort maar eens gaan luisteren.

avatar van blabla
Zeker doen, geweldige muziek, vooral eerste nummer, zeker als je 'The Sound Of Music' kent.

Of 'Dancer in the dark'

Da's nep

Coltrane's 'My Favorite Things' komt ook langs in American Splendor.

Dat ik dat nog mag meemaken blabla, ik geef hier evenveel sterren als jij!

blabla schreef:

Inderdaad, magnifiek 5*-nummer. De gelijkenissen met de Grant Green-versie zijn groot, grotendeels omdat ook daar McCoy Tyner achter de piano zit. De genialiteit van zijn solo's, en natuurlijk die van Coltrane zelf maken het nummer een echte Jazz-klassieker. Verder is deze plaat heel goed, en ook het art-work heeft iets sobers, melancholisch zelfs.
4,25* --> 4,50* wegens het titelnummer...

... is het album waarop de versie met McCoy Tyner staat. Echt eens beluisteren, freaks !

Zulke toch tamelijk eenvoudige liedjes om weten te bouwen tot werkelijk schitterende nummers die tot grote hoogte weten te stijgen: dan kan ik daar alleen maar mijn petje voor af nemen.
My Favorite Things is mijn "favoriete ding" van dit voortreffelijke album.

avatar van Paalhaas
Niks aan toe te voegen.

aERodynamIC schreef:
My Favorite Things is mijn "favoriete ding" van dit voortreffelijke album.

Heeft Miles Davis eigenlijk een versie van 'My Favorite Things'?

Nee.
Althans, voorzover ik weet niet.

BoordAppel schreef:

Zei ik in een duister verleden. Het bleek toch een andere plaat te zijn, één van Wynton Marsalis namelijk (die ik erg goed vond).

Beluister net de titeltrack hiervan. Echt ontzettend goed. Wilde even weten of het ook iets te maken had met de My Favorite Things die op The Love Below van Outkast te vinden is. En ja hoor er zijn zeker wat overeenkomst te vinden maar beide hebben een compleet andere sfeer over zich.

Maar is het origineel nu van Coltrane of van iemand anders?

avatar van Koekebakker
Geloof het of niet, maar het is echt geschreven door Oscar Hammerstein.

Komt origineel uit The Sound of Music, dacht ik.

avatar van Koekebakker
Even nagezocht. Het komt inderdaad uit The Sound of Music, uit 1959. De tekst is van Oscar Hammerstein II, maar de muziek van Richard Rodgers.

Het liedje had trouwens ook een hoofdrol in Lars von Triers Dancer in the Dark.

Kos
Sterker nog: tot een paar jaar geleden kende ik het alleen maar uit The Sound of Music.

avatar van BoordAppel

Ik kende het dus van Outkast maar daar kwam het me al bekend voor. Vast in mijn onderbewuste nog onthouden van vroeger of zo. Mijn broer wees me erop dat het van Coltrane kwam. Maar nu weet ik dus hoe de vork echt in de steel zit.

Kos
Het is dan wel zoetsappig, maar ook de Sound of Music versie is een melodieus mooi liedje.

BoordAppel schreef:
Die film heb ik dus nooit gezien (en daar zit ik ook niet echt (=echt niet) op te wachten) . Dancer in the Dark zal me ook niet echt kunnen boeien vrees ik, want van Von Trier. Wil die film alleen nog wel een keer zien.

De film is mooi, al ben je de leeftijd gepasseerd om hem te bekijken. Ideale leeftijd is 9 ofzo ...
'Dancer in the Dark' is zeker de moeite, beetje raar (wat wil je; Von Trier) maar héél erg triest en rakend...

avatar van george clinton
Kos schreef:

Inderdaad. Het is met afstand het beste nummer van het hele 'Sound of Music'-repertoire. Ondertussen is 'My Favorite Things' ook een standard geworden. Onmetelijk goede song.

JJ_D schreef:

Ik ben geen fan van musicals en al helemaal niet van de zoetsappige soort. Maar ik wil die film nu eigenlijk wel zien, al is het maar om My Favorite Things in zijn originele habitat te horen .

Ben geen fan van Von Trier. 3 films van gezien , 2 keer een 2,5 gegeven en één keer een 3. Maar dit is weer meer iets voor MM eigenlijk .

BoordAppel schreef:

Nou ja, voor de echte "originele habitat" moet je nog naar iets anders op zoek, vrees ik. Geen idee of er opnames zijn van de Broadway musical destijds

Deze Coltrane-uitvoering is zelfs ouder dan de beroemde Sound of Music filmversie, die is namelijk uit 1965

avatar van Zachary Glass
BoordAppel schreef:

Ik ben geen fan van musicals en al helemaal niet van de zoetsappige soort.

Nu verhoudt muziek zich tot de musical, als de brug tot de zelfmoordenaar: het is het middel, niet het doel

Bij Coltrane draait het altijd om de muziek, om de regenboog aan klanken. Daarom luister ik nu al quasi onafgebroken naar sedert mijn aanschaf

Ik vind deze echt te gek, vooral "my favourite things" en "Summertime" heerlijke snelle solo's, met zoveel gevoel gespeeld... Ik vind hem een stuk beter dan "kind of blue" van Miles davis.

avatar van Xel
Xel
Op een verzamelcd'tje van Miles Davis na had ik vooralsnog geen jazz in mijn cd-verzameling.
Echter ik begon de pop/rock cd's met jazz-invloeden steeds meer te waarderen. En ook het verzamelcd'tje van Miles Davis ken ik al erg goed....
John Coltrane wordt over het algemeen goed gewaardeerd her en der. En Love Supreme schijnt erg goed te zijn. Ik ben er erg nieuwsgierig naar....
maar durf er nog niet aan te beginnen om eerlijk te zijn. Ik wil eerst wat "warm" draaien.
Vooralsnog leek me dit een goed begin. Ik ken de nummers natuurlijk ook in andere uitvoeringen.
En toen ik het opzette in gezelschap werd ook meteen geroepen "sound of music"!! Herkenbaarheid dus....

Over het algemeen ben ik na drie a vier luisterbeurten niet teleurgesteld. In tegendeel. Ik vind de eerste twee nummers reeds waanzinnig! Echt hele goede versies!

Every time we say goodbye is bijvoorbeeld in Coltrane's versie echt superieur vind ik..... En ik vond het altijd al mooi.

Nogmaals, ik ben er content mee...... Vraag is, als ik weer een stapje verder ben.... Waar ga ik dan eens mee beginnen?????

avatar van Paalhaas
Xel schreef:

Probeer Live at the Village Vanguard eens, houdt een beetje het midden tussen deze en A love supreme. En dan kun je daarna meteen aan het echte werk beginnen.

avatar van Xel
Xel
Paalhaas schreef:

Kijk! Dat zijn nou de tips waar ik het van moet hebben!
Thanx!

eazyfan
My Favorite Things Wat een prachtige track, net een deel van deze Cd eventjes geluisterd en ben al flink onder de indruk, dit wordt een topper!

avatar van Toon1
eazyfan schreef:

Ja, wat een titelnummer he

avatar van BlueVelvet
Ontzettend lelijke cover, ontzettend mooie muziek