Het kan zijn dat ik in een vrij milde bui ben, maar na twee keer herdraaien (na vele jaren niet) laat ik de bijl die ik naast mij had staan om de plaat af te kraken toch maar ongemoeid.
Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat je een cd koopt, de plaat je niet bevalt en dat het dan als een gevalletje "jammer maar helaas" in de kast verdwijnt.
Maar het schijfje kan ook gewoon aan je aandacht ontsnappen, bijvoorbeeld omdat er zoveel andere goede muziek wordt gemaakt (en gekocht) zodat een "nieuwe" McCartney wel eens snel ondergesneeuwd kan raken.
Ik geef toe, dat ik aan o.a. cd's van Marillion, The Cure en Mike Oldfield in 1983 een grotere prioriteit heb gegeven. Pipes of peace werd niet alleen te weinig afgespeeld, de muziek bleef daarom ook niet hangen.
Dat was bij voorganger Tug of war een jaar eerder nog wél gebeurd. Pipes of peace zal in eerste instantie misschien als "te poppy" zijn beoordeeld, te weinig rock.
Maar waar nu twee keer Michael Jackson opdraaft, had Stevie Wonder dat evenzovele malen gedaan op Tug of war. Dus wat is het verschil in opzet?
Bovendien, McCartney is een briljant songschrijver, dat verleer je niet in een jaar.
Misschien dat Paul McCartney voor veel liefhebbers niet had moeten beginnen met het bitterzoete Pipes of peace. Het heeft een mooi intro maar is in muzikaal opzicht volledig ontdaan van ook maar enige spanning of sensatie 3***
Say say say is natuurlijk de wereldberoemde hit, het duet met Michael Jackson, dat de kar inzake de verkopen van Pipes of peace flink heeft getrokken. Het is ook zeker geen slecht nummer 4****.
Het vervolg The Other me is dan erg vrijblijvend, een beetje eentonig, wordt halverwege wel iets beter maar blijft over de hele linie wat aan de softe kant 3,5***
Dat gaat dan gelijk een stuk beter met Keep under cover, het rockt aardig, Linda blijkt natuurlijk ook nog gewoon aanwezig met de overbebekende background vocalen/ harmonies 3,5***
Recent veel positieve reacties gelezen bij de Wings cd London town. Op Pipes of peace staat het prachtige So bad, dat mij, ter vergelijking met London town, zeer sterk doet denken aan Girlfriend, prima ballad, niets van te zeggen, 4,5****.
The man is dan het volgende nummer met Michael Jackson. We moeten niet vergeten dat ten tijde van Pipes of peace Jackson met Thriller op het absolute hoogtepunt van zijn kunnen en populariteit stond, de nummer één act van de wereld. Ook hij was natuurlijk een buitengewoon kundig en kritisch man, het nummer The Man klinkt dan ook als een klok, aardig gitaarwerk en ook een vriendelijk nummer om naar te luisteren. 4,5****
McCartney's vaak per cd eenmalige aanwezige greep naar het verleden, klinkt een beetje door in het niet onaardige Sweetest little show, een beetje onbenullig misschien maar het grappige is, dat het naadloos overgaat in Average person. De wijze van muziek spelen en enigszins vertellend zingen van McCartney doet mij sterk denken aan nummers van Venus and Mars op de één of andere manier. 3,5*** en 4****.
Er staat ook een instrumentaal nummer op, Hey hey. Het heeft wel een aardig tempo maar is aanvankelijk niet zo heel schokkend. Na een dikke minuut wordt het dan beter maar ik vind het uiteindelijk niet meer dan 3***.
In Tug of Peace komt Paul McCartney zowaar vluchtig nog even terug op het nummer Tug of war maar voor het overige is het een beetje een electronisch probeersel, 3***
Through our love start als een onvervalste McCartney ballad maar wordt even later niet onaardig orchestraal ondersteund. Wel erg zoetig, soft en poppy, ontdaan van elke angel, 3***
Geproduceerd door George Martin en met Geoff Emerick als engineer leidt dit alles tot een prima geluidskwaliteit en valt deze cd niet onder de veelgehoorde kritiek dat de productie "erg eighties" (en inmiddels gedateerd) klinkt.
Maar akkoord, de cd is géén ruwe bolster, blanke pit. Tegelijkertijd zal ik ontkennen dat het een cd vol bagger is, daarvoor is het toch te aardig.