Bread - Guitar Man (1972)

Label: Elektra

1. Welcome to the Music (2:58)
  2. The Guitar Man (3:46)
  3. Make It by Yourself (3:50)
  4. Aubrey (3:39)
  5. Fancy Dancer (3:33)
  6. Sweet Surrender (2:38)
  7. Tecolote (4:35)
  8. Let Me Go (3:27)
  9. Yours for Life (3:21)
  10. Picture in Your Mind (4:42)
  11. Don't Tell Me No (3:34)
  12. Didn't Even Know Her Name (3:09)
Pieter Paal
Na de twee sterke voorgangers 'Manna' en 'Baby I'm-a want you', stelt dit album nogal teleur.
Veel songs zijn compositorisch wat minder sterk dan songs van de voorgaande albums.
Enige uitzonderingen zijn hier: 'The guitar man', 'Make it by yourself', 'Aubrey', 'Fancy dancer', 'Sweet surrender' en 'Yours for life'.
Na dit album zou David Gates zijn eerste solo-album uitbrengen.
Pas in 1977 zou er weer een Bread-album verschijnen.

Boets11
ik vind deze veel beter Pieter GUITAR MAN, AUBREY, en de stamper TECOLOTE zijn het beste wat Bread gemaakt heeft

avatar van kort0235
Tegenvallend album.
Ook weer niet zo slecht om hem nooit meer te beluisteren, maar ik mis de "ziel" hierin erg.
Het is allemaal zo voorspelbaar en gladjes.
Een uitzondering maak ik voor Aubrey, want dat is een supermooi nummer!!
Guitar man is bekend en ook wel aardig, maar dan houd het wel een beetje op!
Voor 2 euro gekocht in een kringloopwinkel, dus dan is het ook weer niet zo erg!

avatar van heartofsoul
Leuk hoe meningen kunnen verschillen. Dit vind namelijk een heel spannend album, met over het algemeen zeer goede liedjes. Bovendien houd ik erg van de stem van David Gates, vooral in het hemelse Aubrey - om over de door Larry Knechtel gespeelde gitaarsolo in het titelnummer nog maar te zwijgen. .

Misschien niet hun beste album (ik moet er nog een paar beluisteren om dat te kunnen beoordelen), maar wel een album dat mij altijd zeer goed bevalt. Daarom verhoogd tot 4,5 *.

Hendrick99
Door sommige liefhebbers als Breads beste album beschouwd. De prachtige hoes van dik perkament papier gaf de LP toentertijd wellicht nog wat extra allure.
Naar mijn mening toch een tikje overgewaardeerd door de wereldwijde single-hit "The Guitar Man". Bij mij staat de plaat op nummer-2. Ik sla het album "Manna" nog iets hoger aan.
Van de LP werden tevens het zoetsappige "Sweet Surrender" en de tranentrekker "Aubrey" op single uitgebracht. Alle drie singles waren wederom van de hand van leider David Gates. De ruzies en spanningen omtrent het release-beleid liepen zo hoog op dat dit de directe aanleiding zou vormen voor het uiteenvallen van de band in 1973.